- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

\”La golf, oamenii de afaceri isi afla defectele ca sa stie unde sa atace\”

13 Jun, 00:01 • elena.olteanu
Emil Manoiu, directorul general al Clubului Diplomatilor din Bucuresti, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness despre profilul jucatorului impatimit de golf, cum a evoluat acest sport si ce fac jucatorii romani cand terenurile existente in Romania nu le sunt de ajuns.
\La golf, oamenii de afaceri isi afla defectele ca sa stie unde sa atace\

Clubul Diplomatilor din Bucuresti, care functioneaza sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, organizeaza activitati de agrement ca tenis, golf, volei, baschet, fotbal, tenis de masa, piscina, si detine cateva restaurante. Cifra de afaceri pe 2007 a fost de 7 milioane de lei (circa 2 mil. euro), iar pentru 2008 se estimeaza o crestere de circa 15-20%.

DB: Care este profilul jucatorului de golf din Romania?
EM: Cele mai multe persoane provin din randul oamenilor de afaceri si al diplomatilor straini, insa in ultimii 2 ani s-a observat un „apetit” foarte mare si in randul romanilor. Sunt oameni de afaceri si cei cu activitati liberale, deoarece in timpul jocului pot discuta, socializa sau rezolva o serie de probleme in conditii placute.

DB: Care sunt veniturile, functiile si media de varsta a jucatorilor de golf?
EM: Media de varsta este 28-30 si apoi 50-55 ani. Acestia sunt sefii marilor firme, cum ar fi cele telecom sau bancile. Cateva exemple de jucatori romani impatimiti ar fi domnul Misu Negritoiu sau domnul Catarama.

DB: Ati defini golful ca un sport al inteligentei?
EM: In orice activitate iti trebuie un gram de inteligenta. Clar, nu este un sport pentru cineva care nu are nicio notiune de fair-play, competitie, dar e un sport care cere abilitati fizice si foarte mult exercitiu.

DB: Dumneavoastra sunteti jucator de golf?
EM: Eu nu joc. Am fost jucator amator de tenis de camp si am incercat de vreo cateva ori sa joc si golf, crezand ca se aseamana aceste doua sporturi, insa mi-am dat seama ca la golf iti trebuie un calculul exact al unghiurilor si foarte multa concentrare.

DB: Este golful un pretext folosit de persoanele care doresc sa incheie afaceri?
EM: In unele situatii. Insa in cele mai multe cazuri oamenii de business folosesc golful ca mijloc pentru a socializa, pentru a se cunoaste, sa-si descopere o serie de hobby-uri sau sa-si afle defectele si astfel sa stie unde sa atace.

DB: Care este povestea terenului de la Clubul Diplomatilor?
EM: Terenul s-a infiintat prin anii 1930, iar atunci dispunea de 18 gauri. Se spune ca in perioada comunista, cuplul Ceausescu vizitand aceasta zona nu a inteles necesitatea unui astfel de sport si a ordonat desfiintarea lui si plantarea de legume pe acest teren. In intervalul 1995-1996 noi am decis refacerea lui, insa s-a mai putut recupera doar o parte de teren, cu 6 gauri.

DB: Este acesta un teren profesionist, la standarde internationale?
EM: La ora actuala este un teren la standarde bune, insa nu se poate numi un teren la standarde internationale. Un teren adevarat este unul cu cel putin 12 gauri.

DB: Cum considerati oferta de terenuri la standarde internationale din Romania?
EM: Exista 2-3 terenuri, insa proiecte sunt mai multe. Vom vedea daca se vor finaliza in viitor.

DB: Stiti cazuri in care lipsa de terenuri din Romania i-a determinat pe impatimitii acestui joc sa plece in afara?
EM: Bineinteles. Multi pleaca la Balaton (lac in Ungaria – n.r.) sau in SUA.

DB: Care este suprafata necesara pentru un teren de golf profesionist?
EM: De circa 60-70 de hectare.

DB: Cat costa amenajarea unui teren de golf?
EM: Pentru o singura gaura sunt necesari aproximativ 100.000 de euro. Insa pentru a scoate profit sunt necesare, adiacent terenului de golf, o serie de facilitati pe care trebuie sa le construiesti, de exemplu un mini-hotel sau un club.

DB: Lipsa investitorilor poate fi cauzata si de obtinere greoaie a autorizatiilor?
EM: Nu este vorba de asta. In primul rand trebuie sa ai foarte multi bani, pentru ca asa cum v-am mai spus terenul de golf costa mult. In plus este o investitie care se amortizeaza in timp indelungat.

DB:In cat timp?
EM: Investitia se amortizeaza in circa 10-15 ani.

DB: Exista competitii oficiale de golf organizate in Romania?
EM: Nu, doar competitii la nivel national. Insa toate terenurile de golf din Romania organizeaza competitii neoficiale.

DB: Exista un teren de golf din Romania care este sau poate adera la Asociatia Internationala Profesionista de Golf ?
EM: Cred ca niciun teren din Romania nu este in aceasta asociatie. Clubul Diplomatilor nu are acest target, deoarece statutul nostru este acela de amator.

DB: Cati jucatori de golf impatimiti sunt in Romania?
EM: Cred ca sunt intre 200-250 de astfel de jucatori in tara.

DB: Din acest numar cam cati pleaca in afara pentru un meci de golf?
EM: Nu stiu exact pentru ca cei mai multi sunt straini, rezidenti in Romania, dar asa cum v-am spus exista un apetit foarte mare si in randul romanilor pentru acest sport in ultimul timp. Constat acest lucru din numarul celor care vin in cadrul Clubului Diplomatilor si cer lectii de golf.

DB: Care sunt criteriile pe care ar trebui sa le indeplineasca o persoana pentru a deveni membru al clubului?
EM: Calitatea de membru se obtine in urma aprobarii unui consiliu director, insa nu este foarte rigid in privinta selectiei. Bineinteles, nu oricine de pe strada poate primi statutul de membru, in general sunt oamenii care au o activitate economica, un anumit statut social

DB Care credeti ca va fi evolutia acestui sport in Romania in urmatorii 5 ani?
EM Este in crestere. Un potential de dezvoltare a terenurilor il vad in Snagov, Sinaia si pe litoral.

DB: Datorita cresterii numarului terenurilor de golf o sa se mareasca si numarul jucatorilor?
EM: Evident, pentru ca sunt foarte multi straini care vin in Bucuresti pentru un weekend si nu au ce face. Se intampla sa primesc telefoane de la lanturile hoteliere din Bucuresti pentru a primi la golf turistii cazati.

DB: Cauza lipsei terenurilor de golf in Romania poate fi si infrastructura slab dezvoltata?
EM: Aceasta este o cauza principala. Autoritatile au considerat aceasta activitate ca pe una derizorie. In conditiile in care aveam foarte multe terenuri libere in jurul marilor orase este imposibil sa nu gasesti macar 30-40 de hectare pentru un teren de golf, insa toata lume se gandeste in prezent la dezvoltarea de imobiliare.

DB: Este golful considerat in Romania un sport de lux?
EM: Nu as spune chiar de lux. Este intr-adevar un sport mai aparte, care necesita un anumit statut financiar.

DB: Din totalul cifrei de afaceri, ce pondere detine golful?
EM: Sincer, golful pierde intotdeauna. Daca ar fi numai golful nu ar rezista afacerea. Noi suntem pe principiul „vaselor comunicante”- ce se castiga intr-o parte se acopera in celelalte. Intretinerea terenului este scumpa, staff-ul trebuie platit, iar incasarile nu sunt pe masura. Nu suntem la nivelul unor tari in care sa pretinzi un tarif de 5.000 de euro pe sedinta, pentru ca nimeni nu va plati atat in Romania pentru acest sport.