- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Pranzul de afaceri. Cum faci o impresie buna in fata partenerilor

24 Jul, 16:11 • valentin..nicolae
Cu ce ma imbrac? Ce sa comand de mancare? Cum sa incep discutia? Comportamentul din timpul unui pranz de afaceri poate sa iti afecteze pozitiv sau negativ imaginea de profesionist. DailyBusiness iti prezinta cateva reguli pe care ar trebui sa le urmezi la un "business-lunch".
Pranzul de afaceri. Cum faci o impresie buna in fata partenerilor

1. Cum ne imbracam

. In general, un pranz de afaceri la un restaurant sau un hotel presupune o tinuta destul de sobra, care nu include elemente de senzualitate sau vulgaritate. Stilul nu trebuie sa fie ostentativ, potrivit criticului vestimentar Alin Galatescu.

Pentru femei sunt recomandate tocurile de maxim 12 cm, iar la capitolul haine, o rochie pana la genunchi, neagra sau in culori neutre, poate fi o alegere eleganta. De asemenea, poti opta pentru un deux-piece in linii clasice. In cazul barbatilor, costumul este oricand recomandat.

Pe de alta parte, daca pranzul este organizat la un club de golf sau pe un yacht, adica in locuri mai putin formale, tinuta poate fi mai lejera. De exemplu, barbatii pot purta un tricou polo sau o camasa cu maneca scurta si un pantalon din in.

2. Cum ne asezam la masa. Daca ai planificat un pranz de afaceri, atunci trebuie sa stii ca ti-ai asumat automat si rolul de gazda. Ce presupune acest rol? In general, trebuie sa ajungi primul la restaurant, dupa care fie il rogi pe ospatar ca atunci cand vin invitatii sa ii conduca la masa, fie iesi in intampinarea lor si ii conduci chiar.

Potrivit Anei Maria Ocnarescu, business development manager in compania de training Trend Consult, gazda il invita pe cel mai important dintre invitati sa ia loc in dreapta sa. Invitatia va consta intr-un semn discret catre locul respectiv insotit de o formulare de timpul „Va invit sa luati loc” sau „Sa luam loc”.

Daca oaspetele alege alt scaun decat cel indicat discret, nu insistati.

3. Cum comandam. Inainte de a comanda, tu si invitatii tai veti consulta meniul. Ar fi excelent daca ai putea face recomandari in cazul in care oaspetii tai iti solicita acest lucru. Din acest motiv, ar fi indicat sa alegi un restaurant familiar.

De asemenea, in conversatia legata de meniu este bine sa anunti ce intentionezi sa comanzi astfel incat oaspetii tai sa inteleaga ca sunt invitati sa aleaga orice isi doresc. Cand ospatarul vine sa ia comanda, invitatul / invitatii vor fi cei care vor comanda primii.

Ce faci atunci cand, in postura de invitat, vrei sa comanzi o supa, iar ceilalti vor direct felul doi? Daca esti rugat sa comanzi primul, poti intreba „Mai serveste si altcineva supa?”. Daca nimeni nu mai doreste, este politicos sa nu mai comanzi. Explicatia? Poate fi neplacut pentru ceilalti sa astepte in timp ce tu iti mananci supa.

4. Ce comandam. Un pranz de afaceri este, in primul rand, un prilej de a discuta cu invitatii. Astfel, este indicat sa eviti felurile de mancare dificil de consumat (care cad, se imprastie sau aluneca): spaghete, scoici, creveti, mancaruri cu mult sos. Astfel de mancaruri iti vor distrage atentia de la conversatie si te vei concentra asupra farfuriei.

Incearca sa nu comanzi mai mult decat poti manca si evita sa ceri vin sau alte bauturi alcoolice, decat daca esti sigur ca politica firmei, dieta si religia ii permit invitatului tau sa consume, la randul sau, alcool.

Daca rolurile se schimba, iar gazda serveste un pahar de vin, atunci i te poti alatura.

5. Cand incepem sa mancam si cand discutam despre afaceri. Este politicos sa incepi sa mananci dupa ce toata lumea a fost servita, spun specialistii.

Pentru a putea aduce in discutie afacerile, trebuie insa sa astepti ca toata lumea sa termine primul fel. Daca deschizi discutia inainte, ceilalti ar putea sa te perceapa ca fiind grabit si nepoliticos.

Nu uita! Nu este politicos sa fumezi in timp ce se mananca. Abia dupa ce masa a luat sfarsit, daca invitatul tau este fumator si este de acord sa iti aprinzi tigara, poti sa fumezi.
 
6. Cine achita nota. Persoana care a lansat invitatia este cea care plateste nota. Cand ajungi la restaurant, il poti anunta pe ospatar ca tu vei fi cel care va achita nota. Altfel, daca nota este adusa pur si simplu la masa, atentioneaza-l discret pe chelner ca tu esti persoana care va plati.

Aceste reguli sunt valabile pentru cultura occidentala. Eticheta difera de la o cultura la alta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ilie Bolojan: „Soliditatea coaliției va fi testată în momentul în care se va ajunge la vot”
Ilie Bolojan: „Soliditatea coaliției va fi testată în momentul în care se va ajunge la vot”
Bolojan promite reluarea alimentării cu apă în Prahova: „Foarte posibil, din această seară, alimentarea cu apă va începe să fie asigurată”
Bolojan promite reluarea alimentării cu apă în Prahova: „Foarte posibil, din această seară, alimentarea ...
România primește sprijin pentru aderarea la OCDE. Bolojan anunță acorduri strategice cu Ungaria și Austria
România primește sprijin pentru aderarea la OCDE. Bolojan anunță acorduri strategice cu Ungaria și ...
LIVE Bolojan susține vineri o conferință de presă. Raportul privind criza apei, moțiunea de cenzură și sesizarea ÎCCJ la CCR
LIVE Bolojan susține vineri o conferință de presă. Raportul privind criza apei, moțiunea de cenzură ...
Allianz-Țiriac preia Campion Broker și își extinde rețeaua de distribuție la nivel național
Allianz-Țiriac preia Campion Broker și își extinde rețeaua de distribuție la nivel național
ICCJ sesizează CCR privind legea pensiilor magistraților. Modificările, puse sub semnul întrebării
ICCJ sesizează CCR privind legea pensiilor magistraților. Modificările, puse sub semnul întrebării
Raportul Corpului de control despre criza apei de la Paltinu, discutat în ședința de Guvern
Raportul Corpului de control despre criza apei de la Paltinu, discutat în ședința de Guvern
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a fost depusă la Parlament: „Un cadou” pentru Grindeanu
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a fost depusă la Parlament: „Un cadou” pentru ...
Al patrulea sondaj pentru alegerile din Capitală. Băluță și Ciucu, la aproape egalitate
Al patrulea sondaj pentru alegerile din Capitală. Băluță și Ciucu, la aproape egalitate
De ce tot mai mulți medici recomandă RMN pentru evaluarea completă a pacienților
De ce tot mai mulți medici recomandă RMN pentru evaluarea completă a pacienților
Val de sesizări pentru scurgeri de gaze în București. Locatarii stau săptămâni fără alimentare după explozia din Rahova
Val de sesizări pentru scurgeri de gaze în București. Locatarii stau săptămâni fără alimentare ...
Horoscop 6 decembrie. Luna în Rac aduce tensiuni în relații și provocări emoționale pentru majoritatea zodiilor
Horoscop 6 decembrie. Luna în Rac aduce tensiuni în relații și provocări emoționale pentru majoritatea ...
Bruxelles, în tensiune maximă. Europa decide cum finanțează Ucraina și cum își protejează propriul viitor
Bruxelles, în tensiune maximă. Europa decide cum finanțează Ucraina și cum își protejează propriul ...
PIB în frână de motor. INS: România crește cu doar 1,4%, susținută aproape exclusiv de investițiile publice
PIB în frână de motor. INS: România crește cu doar 1,4%, susținută aproape exclusiv de investițiile ...
IT-ul pierde teren. Energia fotovoltaică devine noul domeniu cu salarii în creștere și cerere uriașă de specialiști
IT-ul pierde teren. Energia fotovoltaică devine noul domeniu cu salarii în creștere și cerere uriașă ...
Atac ucrainean în adâncul Rusiei. Port strategic și rafinărie lovite de drone în aceeași noapte
Atac ucrainean în adâncul Rusiei. Port strategic și rafinărie lovite de drone în aceeași noapte
Primul weekend de iarnă aduce vânt extrem și temperaturi neobișnuit de ridicate. Cod roșu în Caraș-Severin
Primul weekend de iarnă aduce vânt extrem și temperaturi neobișnuit de ridicate. Cod roșu în Caraș-Severin
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu caracter electoral ilegal”
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu ...