MEDIA & MARKETING

B1 TV, amendat de CNA cu 70.000 de lei. ActiveWatch reactioneaza dur

06 februarie 2014, ora 17:51 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
2.jpg
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa amendeze B1 TV cu 70.000 de lei, pentru lipsa de impartialitate si echilibru in editiile din 13 si 25 decembrie ale emisiunii "Sub semnul intrebarii", realizata de Robert Turcescu.

Sanctiunea a fost aplicata pentru incalcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta", si a articolului 66, alineatul 1 din Cod - "in programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie sa respecte urmatoarele principii: a) asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica".

Potrivit CNA, citat de Mediafax, in editia din 13 decembrie a emisiunii "Sub semnul intrebarii" a fost invitat actorul Dan Puric, care a facut afirmatii precum: "Eu am spus ca Romania nu are, nu este un stat, este un stat mafiot condus de niste securisti nenorociti si imi asum aceasta afirmatie pentru ca dezastrul despre care tu vorbesti si primarul cu incompetenta lui e consecinta vanzarii de tara".

Moderatorul emisiunii, Robert Turcescu, i-a raspuns: "Ba un amic mi-a spus ca suntem condusi de un grup infractional, atentie, nu organizat, ci dezorganizat. Asta e si mai grav, adica astia nici nu au ordine in ceea ce fac in momentul de fata".

Membrii CNA au considerat ca Robert Turcescu nu si-a indeplinit rolul de moderator, asa cum impune legislatia audiovizualului.

Pe de alta parte, in emisiunea "Sub semnul intrebarii" din 25 decembrie, Robert Turcescu a afirmat: "astia care au pus la cale practic o lovitura de stat, au amputat Codul Penal ridicandu-se deasupra legilor ajungem sa traim intr-o tara in care niste dementi dau foc la tara si trebuie sa vina pompierul de serviciu de la Ambasada Statelor Unite?".

Reactia ActiveWatch nu a intarziat sa apara. Iata mai jos ce sustin reprezentantii organizatiei, care subliniaza ca CNA sanctioneaza din nou dreptul la opinie:

"Dupa ce a sanctionat cu somatie SRR in luna decembrie pentru o presupusa lipsa de reactie a moderatorului Alex Rusu la afirmatia actorului Dan Puric ca Romania este un cuib mafiotic condusa de o sleahta de securisti, CNA sanctioneaza din nou dreptul la opinie. Astfel, in sedinta de azi, 6 februarie 2014, CNA a amendat cu 70000 lei postul B1TV pentru si dezechilibru.

Nu comentez incalcarea articolului 60 (dezechilibru), la prima vedere pare a fi justificata, insa suma nu ar fi fost niciodata aceeasi daca sanctiunea viza numai acest aspect. CNA a mers mai departe si a sanctionat dreptul la opinie, drept de care beneficiaza inclusiv moderatorul emisiunii. Este a doua sanctiune intr-un interval foarte scurt de timp, precedentul creat in jurul cazului Puric-SRR fiind consolidat de aceasta noua sanctiune, ceea ce ma duce cu gandul la o politica institutionala de taxare a opiniilor critice.

Mai grav, in ambele cazuri, tinta criticilor a a fost puterea politica si persoanele aflate in cercul puterii. Mesajul transmis de CNA radiodifuzorilor este extrem de periculos, astfel de sanctiuni risca sa provoace situatii de cenzura in redactii si autocenzura in randul jurnalistilor".Reprezentantii ActiveWatch mai spun cavor avea o pozitie oficiala in acest caz dupa ce vor avea la dispozitie Decizia CNA si motivarea acesteia.

ActiveWatch -Agentia de Monitorizare a Preseieste o organizatie de drepturile omului care militeaza pentrucomunicare libera ininteres public.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Ianuarie 2021, 18:16
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter