- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Datornicul TVR isi permite sa plateasca jurnalisti de top. Vezi cu ce ii atrage

19 Aug, 00:08 • marian.rujoiu
In ciuda pierderilor inregistrate an de an, Televiziunea Romana reuseste sa atraga, prin  salariile "competitive" si stabilitate, tot mai multe vedete si jurnalisti care sa lucreze pentru canalele sale. Si asta in contextul unor audiente mici sau chiar nemasurate, cum este cazul TVR Info.
Datornicul TVR isi permite sa plateasca jurnalisti de top. Vezi cu ce ii atrage

In goana dupa jurnalisti si preocupata cu plata celor peste 3.000 de salariati, conducerea TVR uita sa-si achite datoriile catre alti parteneri.

Acest lucru a facut ca Universal Studios International, parte a companiei NBC Universal, sa ceara in instanta daune de 11 milioane de dolari de la TVR, care nu a platit licentele pentru o serie de filme si seriale de televiziune.

In acelasi timp, jurnalisti-vedeta ca Mircea Radu, Corina Danila, Moise Guran, Ioana Lupea sau Mircea Marian sunt refugiati la Televiziunea Romana, dupa ce ani intregi au facut cariera si audienta in posturi televiziune sau presa scrisa. 

Oancea: Surprinzator de multe angajari

Sorin Oancea, manager al B1 TV si fostul sef al Antenelor, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca este un pic surprins de numarul mare de jurnalisti si comentatori pe care televiziunea publica i-a angajat, mai ales ca toata piata de media este intr-o situatie delicata.

Oancea a mai spus ca salariile oferite de televiziunea publica au ramas unele „competitive”, dar ca jurnalistii care aleg TVR-ul sunt atrasi mai ales de ideea de stabilitate.

Managerul postului B1 TV sustine ca desi institutia publica are un plafon fix al salariilor aprobate, contractele cu jurnalistii nou adusi in TVR pot fi incheiate prin firmele pe care acestia le detin. Astfel, Oancea spune ca respectivele contracte astfel incheiate ies din rigorile salariale si intra in zona comerciala.

In 2010, potrivit raportului de activitate prezentat de conducerea TVR, institutia a inregistrat anul trecut un deficit net de 162 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 40 milioane de dolari. 

Nistorescu: Propaganda cu costuri nebune pentru actualul regim

La randul sau, jurnalistul Cornel Nistorescu, managerul site-ului Cotidianul, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca in opinia sa, cheltuielile TVR sunt „scapate de sub control”, iar posturile de televiziune publice sunt folosite pentru a face „propaganda actualului regim, cu costuri nebune de la buget”.

Jurnalistul a catalogat situatia ca fiind un „dezmat pe banul public”, afirmand ca in cadrul Televiziunii Romane lucreaza peste 3.000 de oameni, iar numarul de posturi este mult peste necesarul de informare.

Managerul Cotidianul a mai spus ca acest lucru se intampla in timp ce toata Romania face sacrificii din cauza situatiei economice.

„Nu avem politisti, dar avem multe posturi de televiziune publica”, a adaugat Nistorescu.

In prezent, institutia detine sase canale, respectiv  TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info si TVR International, precum si un post experimental, care emite in sistem High Definition, TVR HD.

Totodata, Televiziunea Romana mai are cinci studiouri teritoriale, la  Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova si Tirgu Mures.

Lazescu: TVR nu sta mai bine financiar fata de alti ani

Presedintele TVR, Alexandru Lazescu, afirma  in urma cu cateva luni, intr-un interviu acordat pentru DailyBusiness.ro ca Televiziunea Romana nu sta mai bine financiar fata de alti ani, iar in ultimii cinci ani a fost in pierdere.

„A existat o permanenta pierdere, care desigur s-a acumulat. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa faci in continuare programe, sa incerci sa asezi lucrurile. Evident ca a fost o pierdere si in 2010. Sunt mai multe categorii de motive, ele au fost constante in ultimii ani”, spune Lazescu.

Ghici cine vine la TVR

Cu toate acestea, TVR pare ca a inceput inca de la sfarsitul lui 2010, o campanie de angajare a jurnalistilor consacrati sau de prelungire a contractelor acestora.

Recent, conducerea Televiziunii Romane i-a prelungit Corinei Danila contractul, astfel incat aceasta va ramane inca un an pe pozitia de consilier management la Directia Artistica si Productie din cadrul TVR.

Corina Danila a fost angajata in functia de consilier in management la Directia Artistica si Productie pe 17 ianuarie 2011, iar initial, TVR anuntase ca Danila a fost angajata temporar, pana la sfarsitul acestei veri, pe un post vacant.

La sfarsitul lui 2010, si Moise Guran parasea trustul Intact pentru TVR, unde realizeaza in prezent emisiunea Ora de business. Si asta dupa ce ani la rand moderase emisiunea Biz Bazar la Antena3. 

Tot la sfarsitul anului trecut, Mircea Radu se intorcea in TVR, ca prezentator si producator al emisiunii „In trecerea anilor” dupa ce “Din Dragoste”, difuzata la Antena 1, ii adusese faima pe micul ecran.

In luna martie, Ioana Lupea parasea fotoliul de redactor-sef adjunct al cotidianului Evenimentul Zilei pentru a modera, impreuna cu Mircea Marian, o emisiune obscura, „Foc incrucisat”, la TVR Info.

De la Evz, la TVR Info

Dupa ce ani de zile a decis ce subiecte intra in paginile ziarului si care merg la cosul de gunoi, Ioana Lupea a ales un canal al Televiziunii Publice a carei audienta nici macar nu este masurata, dupa cum au declarat, recent, reprezentantii TVR, pentru DailyBusiness.ro.

In vara anului trecut, Dan Radu, fost sef peste localele Media Pro, a fost numit consilier al  presedintelui TVR, Alexandru Lazescu.In prezent, Dan Radu este director de Productie Editoriala si Programe.

Si Anca Gheorghe, fost director de marketing la Kanal D, este in prezent, director de marketing si vanzari la TVR.