NEW MEDIA

Google, inamicul numarul 1? De ce au avocatii din Cluj interdictie la reclame online

15 ianuarie 2014, ora 15:05, autor(i): Madalina Pana   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
business-law-883985-m.jpg
Avocatii clujeni risca sanctiuni pana la excluderea din breasla daca isi fac publicitate prin AdWords, din cauza ca aceasta forma de reclama online ar fi contrara statutului profesiei. Cum a ajuns Google inamicul numarul 1 al Baroului Cluj?

"Stimati membri ai Baroului Cluj, va aducem la cunostinta faptul ca, potrivit art. 231 din Statului profesiei de avocat, anunturile de publicitate sunt permise doar cu ocazia stabilirii sau a schimbarii sediului profesional, a sediului secundar si/sau a biroului de lucru, precum si a modificarii formelor privind exercitarea profesiei de avocat. De asemenea, conform art. 233 alin. 1 din Statut, aceasta forma de publicitate de poate realiza numai prin intermediul presei scrise",se arata intr-onotificare publicatape site-ul Baroului Cluj dupa data de 17 decembrie 2013.

Conform acestui Barou, publicitatea realizata prin intermediul serviciului de afiliere AdWords care reprezinta o forma de publicitate online este contrara Legii nr. 51/1995, precum si Statutului profesiei de avocat. Astfel, nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinara grava, mai spun reprezentantii Baroului Cluj.

"Avand in vedere cele mai sus mentionate, toate formele de exercitare a profesiei care utilizeaza asemenea forme de publicitate sunt somate sa rezolve orice situatie ce contravine dispozitiilor legale pana cel mai tarziu la data de 31.01.2014. In caz contrar, vor fi luate masurile prevazute de lege", se mai mentioneaza in notificarea semnata de decanul Baroului Cluj, Stanca Ioana Gidro.Sanctiunile disciplinare prevazute pentru avocati in Legea 51/1995 pornesc de la mustrare si avertisment pana la amenda, interdictia de a exercita profesia pe o perioada de la o luna la un an si excluderea din profesie.

I
n caz de abatere evidenta si grava, instanta disciplinara poate lua masura suspendarii avocatului din exercitiul profesiei pana la judecarea definitiva a cauzei, conform articolului 90 din Legea 51/1995.

La data la care a fost initiata Legea ce reglementeaza profesia de avocat nu exista insa Internet in Romania.

Updatare cu intarziere?

Pe de alta parte, Ilie Iordachescu, decanul Baroului Bucuresti, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca avocatii pot utiliza publicitatea online, inclusiv prin Google AdWords, datorita modificarilor aduse la statutul profesiei.

"Prin Hotararea 852 din 14 decembrie 2013, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a modificat articolele 243 si 244 din statut", a spus Iordachescu.

Conform modificarilor de la articolul 243, "publicitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat poate fi constituita din orice forma de comunicare publica, indiferent de mijloacele utilizate, care urmareste sa aduca la cunostinta publicului informatii asupra naturii ori calitatii practicii profesionale".

De asemenea, modificarile de la articolul 244 prevad ca avocatii pot utiliza mijloace de publicitate precum domeniu de Internet, adresa de mail, pagina web si publicarea de articole in reviste sau alte publicatii de specialitate.

Desi a preluat pe site Hotararea 852 care aduce modificari la statutul profesiei de avocat, Baroul Cluj nu a revenit asupra notificarii transmise anterior sub forma de ultimatum.

Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii Baroului Cluj nu au oferit niciun comentariu pana la momentul publicarii acestui articol.

Piata de publicitate online din Romania a crescut in 2012 cu 21% fata de 2011, pana la 41,3 milioane de euro. Din aceasta suma, Google AdWords acopera 37% si Facebook 5%, conform estimarilor Initiative, facute publice in Media Fact Book 2013.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
elena a spus:
16/01/2014 16:08
Foarte bine ca ci sunt corupti pana-n maduva oaselor
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 18 August 2022, 19:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter