- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat cuantumul subvențiilor acordate partidelor politice în luna iunie

11 Jun, 23:27 • Russo George
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că în luna iunie a virat în conturile partidelor politice o sumă totală de 22.131.414,18 lei, conform unui comunicat oficial. Această alocare financiară subliniază importanța sprijinului de stat pentru activitatea partidelor politice, mai ales în contextul anului electoral 2024.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat cuantumul subvențiilor acordate partidelor politice în luna iunie

Potrivit datelor furnizate de AEP, Partidul Social Democrat (PSD) a primit cea mai mare subvenție, în valoare de 8.521.038,90 de lei. Următorul pe listă este Partidul Național Liberal (PNL), care a beneficiat de o subvenție de 7.223.695,45 de lei. Uniunea Salvați România (USR) se situează pe locul trei, cu o subvenție de 3.894.141,35 de lei.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a primit în luna iunie suma de 1.724.591,27 de lei din partea AEP. Celelalte două partide care au primit subvenții sunt Partidul Mișcarea Populară (PMP), cu 445.827,83 de lei, și Partidul PRO România, care a beneficiat de 322.119,38 de lei.

Subvențiile acordate partidelor politice sunt reglementate prin Legea bugetului de stat pe 2024, adoptată pe 28 decembrie de președintele Klaus Iohannis. În acest an, subvențiile au fost majorate la 314 milioane de lei, în creștere față de anii anteriori, când bugetul alocat a fost de 258 de milioane de lei în 2022 și 256 de milioane de lei în 2023. Această creștere de 22% a bugetului alocat AEP reflectă importanța alegerilor multiple care urmează: europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare.

Comparativ cu ultimul an electoral, 2020, când subvențiile au fost de 252,89 milioane de lei, alocările pentru 2024 sunt semnificativ mai mari. Acest lucru subliniază eforturile Guvernului de a asigura o finanțare adecvată pentru partidele politice în vederea desfășurării campaniilor electorale.

AEP suplimentează fondurile pentru minoritățile naționale în anul electoral 2024

Guvernul României a anunțat că în anul electoral 2024 va acorda mai multe fonduri pentru cele 19 minorități naționale din țară, suma totală alocată fiind de 242 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 2,5% față de fondurile din 2023.

„Fondurile vor fi alocate celor 19 organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Parlamentul României și membre ale Consiliului Minorităților Naționale pentru finalizarea activităților și proiectelor inițiate până în prezent, care permit cetățenilor aparținând minorităților naționale din România să-și dezvolte cultura, precum și să-și păstreze elementele esențiale ale identității lor, respectiv limba, tradițiile și patrimoniul cultural“, a precizat Guvernul în comunicatul său oficial.

Cea mai mare sumă din acest buget va fi alocată Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), care va primi aproximativ 52,5 milioane de lei. UDMR a optat să primească finanțare ca minoritate națională, nu din fondurile dedicate partidelor politice, beneficiind astfel de o sumă mai generoasă. În anul anterior, UDMR a încasat 51 de milioane de lei.

Asociația Partida Romilor va primi 34,2 milioane de lei, în creștere față de cei 33 de milioane de lei alocați în 2023. Alte organizații minoritare care vor beneficia de fonduri substanțiale includ Forumul Democrat al Germanilor din România (19,1 milioane de lei), Uniunea Ucrainenilor din România (17,1 milioane de lei), Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (13,41 milioane de lei) și Uniunea Armenilor din România (10,45 milioane de lei).

Aceste alocări financiare subliniază angajamentul Guvernului de a sprijini diversitatea culturală și de a asigura păstrarea identității minorităților naționale în România, în contextul unui an electoral aglomerat și competitiv.

Citeşte şi: Imperiul „Clotilde Armand” este în cădere liberă. George Tuță, câștigătorul alegerilor din Sectorul 1: „Diferența între mine și dna Armand este de 681 de voturi”