- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

UPDATE Alegeri prezidențiale 2024. Peste 8 milioane de cetățeni au votat. Românii se mobilizează

24 Nov, 16:36 • Bugiu ⁠Ana Maria
Românii își exercită astăzi dreptul de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale, secțiile fiind deschise între orele 7.00 și 21.00. În diaspora, procesul electoral continuă pentru a treia zi, peste cinci milioane de români votând deja până la ora 14.00.
UPDATE Alegeri prezidențiale 2024. Peste 8 milioane de cetățeni au votat. Românii se mobilizează

Alegerile prezidențiale din România au debutat pe 24 noiembrie, cu o prezență semnificativă la urne încă de dimineață. Secțiile de votare din țară s-au deschis la ora 7:00 și vor rămâne deschise până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii în cazul în care vor exista cozi. În Diaspora, ziua de duminică este ultima dintre cele trei dedicate votării, procesul electoral începând de vineri, relatează Antena 3 CNN.

UPDATE 19:15

Cu două ore înainte de închiderea urnelor, prezența la vot era de 49,01%, privind cetățenii români aflați pe teritoriul țării. În diaspora au votat 727.704 de cetățeni români.

UPDATE 18:30

În timpul așteptării veștii dacă va intra sau nu în turul al doilea, Elena Lasconi a declarat pentru că este optimistă, însă emoțiile sunt mari.

„Nu am dormit azi-noapte, am avut și o criză de bilă”, a spus ea.

Peste hotare, au votat peste 676.000 de români, un nou record, depășind prezența din 2019.

Cei mai mulți au votat în Germania, peste 125.000. În Marea Britanie au votat 113.082 de români, în timp ce în Italia au votat 104.409.

În Republica Moldova s-au prezentat la urne 74.597. În Spania au votat 69.653 de români, conform datelor de la AEP.

UPDATE 17:49

Prezența la vot a depășit pragul de 8,094,732 de votanți, aceasta însemnând că 45,15% dintre oameni au ieșit la vot până la această oră.  Tinerii s-au mobilizat și au votat în număr foarte mare.

Știre inițială

Conform datelor AEP, până la ora 15:00, 32,01% dintre alegători și-au exprimat opțiunea, atât în țară, cât și în Diaspora, ceea ce indică un interes ridicat pentru acest scrutin. Cele mai ridicate rate de participare s-au înregistrat în județele Ilfov (29,91%), Olt (29,89%) și Argeș (29,63%), în timp ce județele cu cele mai scăzute prezențe sunt Satu Mare (19,14%), Maramureș (19,35%) și Vaslui (19,49%).

Primele estimări

Datele parțiale și estimările privind votul au fost contradictorii în funcție de sursele politice:

Ora 14:00: Marcel Ciolacu (PSD) conduce cu 25%, urmat de Elena Lasconi (USR) cu 19%. George Simion (AUR) și Nicolae Ciucă (PNL) se află la egalitate cu 12-13%, iar Călin Georgescu este cotat la 10%.

Alte estimări sugerează că George Simion ar fi depășit-o pe Elena Lasconi, având 21% din voturi, față de 17% ale candidatei USR.
Incidente electorale

Ministerul Afacerilor Interne a raportat 80 de incidente posibile, dintre care 43 au fost confirmate, 16 sunt în curs de verificare și 21 au fost infirmate. Printre cele mai notabile incidente:

Diana Șoșoacă a transmis live din cabina de vot, încălcând regulile electorale.

Marian Ceaușescu a fost amendat pentru că l-a insultat pe președintele Klaus Iohannis la secția de votare.

În Cluj-Napoca, vicepreședintele unei secții de votare a folosit urna mobilă fără escortă polițienească.

Declarații ale candidaților și personalităților publice

Mai mulți candidați și lideri politici au votat în cursul dimineții, fiecare subliniind importanța scrutinului:

Marcel Ciolacu a declarat că a votat pentru o Românie stabilă și prosperă, punctând succesul aderării la Schengen.

„Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume, am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent şi nu în ultimul rând am votat pentru o Românie al cărei preşedinte să muncească pentru ţară şi pentru poporul său.

Am votat pentru cît mai multe victorii ale românilor şi României, cum a fost ultima victorie de acum câteva zile, aderarea completă la Spaţiul Schengem. Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru şi o echitate socială şi de asemenea, pentru pace. Cu toţii ne dorim un trai mai bun şi ne dorim să fim cum suntem noi românii. Şi sunt ferm convins că după această campanie electorală aşa vom fi”, a declarat Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă a vorbit despre speranța unei Românii prospere și democratice, îndemnând cetățenii să voteze masiv.

„Este într-adevăr o zi importantă pentru România, este o zi în care eu, personal, am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesară să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii.

Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români, pentru că este vorba despre viitorul nostru, despre viitorul copiilor noştri”, a declarat Nicolae Ciucă.

Elena Lasconi și-a exprimat optimismul pentru o schimbare majoră în România, aducând prăjituri simbolice „fără blat” la secția de votare.

„Am votat cu încrederea că astăzi nimeni nu o să îşi facă bagajul să plece în altă ţară, într-o ţară în care să funcţioneze instituţiile statului, o ţară în care să ai parte de o şcoală bună pentru copilul tău, de un spital în care să fi tratat.

Am votat cu încrederea că 1.116 români nu au murit degeaba în 1989 şi că putem să continuăm ce am început atunci. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toţi, nu doar pentru unii.

De ieri, a fost aşa o presiune pe mine… Toată lumea îmi scria câte emoţii are, dar nu se gândea deloc la emoţiile mele. Simt că astăzi putem să facem o schimbare majoră pentru România. Iubesc ţara asta şi continui să lupt pentru ea.

Le-am adus (celor de la secțții) cafea, ceai şi prăjituri «fără blat». E important asta. «Fără blat»”, a afirmat Lasconi, după ce a votat, duminică, la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din Capitală.

Klaus Iohannis, deși nu a făcut declarații, a urat românilor „să poftească la vot”, votând și pentru referendumul local inițiat de Nicușor Dan.

Alte momente notabile

George Simion, candidatul AUR, și-a însoțit soția la vot și a lăudat organizarea procesului electoral în Diaspora.

„Vreau să încurajez românii să meargă la vot, e important. Sunt bucuros că reușim să le redăm speranța românilor. Votul la Roma a fost extrem de bine organizat, îi felicit pe cei care au organizat votul în diaspora”, a afirmat candidatul AUR.

Mircea Geoană a votat cu familia, subliniind importanța alegerii unui președinte capabil să navigheze România prin vremuri complicate.

„Nu alegem doar un președinte, ci alegem o direcție pentru țară. E nevoie de participare cetăţenească masivă pentru a putea să ne alegem viitorul în mod democratic şi liber”, a mai spus Mircea Geoană.

Traian Băsescu a calificat primul tur al alegerilor drept decisiv și i-a îndemnat pe cetățeni să iasă la vot.

Prezența la vot în timp real

Ora 10:00: Peste 2 milioane de români votaseră, reprezentând 11% din total.

Ora 12:00: Prezența la urne a crescut la 16,47%, adică aproximativ 3 milioane de voturi.

Ora 13:00: Numărul votanților a depășit pragul de 4 milioane, atingând o prezență de 21,99%.

Te-ar mai putea interesa și: Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora

Urmărește Daily Business pe Google News