- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Barometrul vizibilităţii miniştrilor. Ce membri ai cabinetului Ciucă au acaparat atenţia presei în ianuarie

28 Feb, 15:27 • Russo George
Vizibilitatea miniştrilor este măsurată în numărul de apariţii al numelor acestora în presa scrisă şi cea online, ceea ce înseamnă că nu neapărat un ministru care este pe primele locuri în top este printre cei care au cele mai bune rezultate, referinţele putând fi şi negative, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul scandalurilor politice.
Barometrul vizibilităţii miniştrilor. Ce membri ai cabinetului Ciucă au acaparat atenţia presei în ianuarie

În barometrul vizibilităţii miniştrilor pe luna ianuarie, primul este, ca de obicei, premierul Nicolae Ciucă, dar se observă şi unele urcări sau căderi spectaculoase, cum ar fi noile poziţii pe care le ocupă Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, sau Sorin Grindeanu, titularul portofoliului de la Transporturi.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă are 12.421 de  menţiuni în presa scrisă şi online în ianuarie, rămânând pe primul loc în topul vizibilităţii membrilor Guvernului,

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila urcă de pe locul 7, pe locul al doilea. În cazul său, cele mai multe menţiuni în presa scrisă şi online au fost înregistrate odată cu declaraţii pe teme precum declararea epidemiei de gripă, lipsa medicamentelor oncologice, cu anunţul referitor la starea de alertă epidemică, dar şi în ziua prezentării listei celor 27 de spitale care vor primi finanţare prin PNRR.

Ministrul de Interne Lucian Bode se menţine pe locul al treilea, cu 5.865 de apariţii, mai ales în contextul anunţului Comisiei de Etică a UBB, privind suspiciunile de plagiat în teza sa de doctorat, potrivit News.ro.

Pe locul al 4-lea se află ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloş, care luna precedentă a fost pe locul 6, urcarea în top datorându-se în principal declaraţiilor pe tema PNRR, a cardurilor de energie, a schimbului de ministere PNL- PSD, a majorării sporului pentru primari şi preşedinţi de CJ care lucrează cu fonduri europene.

Citeşte şi: Europa se îndreaptă către o criză de apă. Semnal de alarmă la nivel european. Franța introduce restricții de consum

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu coboară de pe locul 2 în decembrie, pe locul 5.

Pe locul 6,  cu 3.454 de menţiuni în presa scrisă şi online, este ministrul Energiei, Virgil Popescu, care coboară de pe locul 4 în decembrie,

Miniştrii cu un număr de apariţii situat în intervalul 2.500 – 3.000 sunt: ministrul Agriculturii Petrea Daea – 2.520, ministrul Educaţiei Ligia Deca – 2642, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu – 2,779 (coboară de pe locul 5, pe llocul 7)

În intervalul 2.000 – 2,500 ca număr de apariţii se situează, în ordine descrescătoare, miniştrii Muncii – Marius Budăi (coboară de pe locul 8 pe locul 10), Dezvoltării – Cseke Attila, Finanţelor – Adrian Câciu.

Pe următoarele poziţii, având între 1.776 şi 1.009 apariţii în presa scrisă şi online, se află ministrul Mediului Tanczos Barma, ministrul Familiei Gabriela Firea, ministrul Digitalizării Sebastian Burduja, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, vicepremierul Kelemen Hunor şi ministrul Culturii Lucian Romaşcanu. Comparativ cu luna decembrie, Predoiu şi Romaşcanu părăsesc grupul miniltrilor cu sub 1.000 de menţiuni.

Pe ultimele locuri, cu sub 1.000 de menţiuni, sunt, în ordine, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr,  ministrul Economiei Florin Spătaru, ministrul Sportului Eduard Novak şi ministrul Turismului Daniel Cadariu.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă confirmă rotaţia premierilor: „Schimbarea se va produce. La momentul oportun, îmi voi depune mandatul”