- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Comasarea alegerilor din 2024 rămâne în aer. Marcel Ciolacu: „Ne folosim prea multă energie pe acest subiect”

31 Jan, 13:54 • Adrian Popovici
Comasarea alegerilor care au loc în 2024 este una din temele fierbinți ale lunii decembrie 2023, dar și al acestui început de an. Partidele din coaliție, dar și din afara ei, au ieșit adesea în spațiul public și și-au comunicat doleanțele pe acest subiect. Marcel Ciolacu a subliniat miercuri, 31 ianuarie 2024, că nu există nicio lege modificată referitoare la comasarea sau decalarea alegerilor.
Comasarea alegerilor din 2024 rămâne în aer. Marcel Ciolacu: „Ne folosim prea multă energie pe acest subiect”

Comasarea alegerilor care au loc în 2024 este una din temele fierbinți ale lunii decembrie 2023, dar și al acestui început de an. Partidele din coaliție, dar și din afara ei, au ieșit adesea în spațiul public și și-au comunicat doleanțele pe acest subiect. Marcel Ciolacu a subliniat miercuri, 31 ianuarie 2024, că nu există nicio lege modificată referitoare la comasarea sau decalarea alegerilor. Conform afirmațiilor sale, în acest moment, este cunoscut cu certitudine faptul că pe 9 iunie vor avea loc alegeri europarlamentare, transmite Știri pe surse.

„Cu certitudine pe 9 iunie o să avem alegeri europarlamentare. Nu am luat o decizie în interiorul partidului și nu putem să o luăm singuri. Alți colegi de coaliție nu cunosc acest detaliu și această comasare, de aceea am stabilit cu toți colegii parlamentari nu vor vota nicio modificare legislativă în acest moment în ceea ce privește comasarea alegerilor, sau decalare a unui rând de alegeri”, a declarat Marcel Ciolacu.

Cu o zi în urmă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și-a exprimat susținerea pentru ca alegerile europarlamentare și cele locale să aibă loc la timp, menționând că este adeptul unui calendar normal, cunoscut de toată lumea. Înainte de acest punct de vedere, premierul Marcel Ciolacu, întrebat despre opinia sa referitoare la comasarea alegerilor, a declarat că niciunul dintre cetățenii români cu care a discutat nu i-a ridicat această problemă în interacțiunile sale cu populația.

Anterior, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, atunci când a fost întrebat despre comasarea alegerilor, niciunul dintre românii cu care a discutat în vizitele sale nu i-a ridicat această problemă.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că vor discuta în cadrul partidului și în coaliție despre comasarea alegerilor, făcând trimitere la cele europarlamentare și locale, subliniind că nu vor lua decizii decât asumate. A precizat că în ședința coaliției de luni se vor analiza prioritățile legislative, iar miercuri va avea loc o ședință la conducerea PNL.

Marcel Ciolacu, premierul României. Sursă foto: Arhivă
Marcel Ciolacu, premierul României. Sursă foto: Arhivă

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, despre comasarea alegerilor în 2024: „Nu cred că este o problemă urgentă a românilor. Vor fi discuții și în PSD, și în PNL”

Ce mai spune Marcel Ciolacu despre comasarea alegerilor?

„Comasarea se poate face cu modificări legislative. Comasarea se mai face și în alte state membre ale UE”, a adăugat premierul.

Marcel Ciolacu exprimă că el consideră că o negociere reușită ar trebui să aducă satisfacție ambelor părți implicate, aici fiind vorba despre politicieni și cetățeni. Totodată, Ciolacu menționează o preocupare legată de faptul că, în opinia sa, există o problemă legată de comunicarea cu românii obișnuiți.

Acesta a atras atenția că, în timpul vizitelor sale în diferite zone ale țării, nu a fost întrebat de niciun român despre comasarea alegerilor, despre data desfășurării alegerilor sau despre un candidat unic PSD-PNL. Premierul susține că acest subiect nu pare să fie o preocupare majoră pentru români și este de părere că se investește prea multă energie în această discuție.

„Eu am spus întotdeauna: de la o negociere bună trebuie să se ridice amândoi, cei care negociază, mulțumiți. Fiecare intră cu pretenții în negociere. Noi avem în schimb altă problemă. Noi nu vorbim cu românii. Eu am fost în Satu Mare, în Bihor, în Maramureș, în Baia Mare. Nu m-a întrebat niciun român de comasare, nu m-a întrebat niciun român de când facem alegeri, dacă avem un candidat unic. Nu îi interesează pe români acest aspect. Ne folosim prea multă energie pentru acest subiect. Comasarea se poate face cu modificări legislative. Comasarea se mai face și în alte state membre ale UE. În acest moment le-au și decis”, mai adaugă Marcel Ciolacu.

Citește și: Ce spune Marcel Ciolacu despre un candidat comun PSD-PNL la prezidențiale în 2024? „Vă răspund după europarlamentare, să terminăm cu astea”