- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Cum vrea Ciolacu să pună capăt fenomenului de „shrinkflation”: „Facem un pas important în problema reducerii gramajului, dar a păstrării prețului”

16 May, 12:25 • Cornel Ghimeșan
Problema scumpirilor mascate îi afectează tot mai mulți pe cetățeni. Marcel Ciolacu a precizat că ANPC a pus în transparență decizională un ordin ce ar duce la eliminarea acestei înșelăciuni.
Cum vrea Ciolacu să pună capăt fenomenului de shrinkflation: Facem un pas important în problema reducerii gramajului, dar a păstrării prețului

Marcel Ciolacu a spus că s-a făcut deja un pas important în privința reducerii gramajului și a păstrării prețului.

Marcel Ciolacu: „Protejăm mai ales puterea de cumparare a celor cu venituri mici și medii”

„Facem deja un pas important și în problema reducerii gramajului, dar a păstrării prețului, acest tip de scumpire mascată, de fapt, de înșelare a clienților. Președintele ANPC a pus în transparență decizională ordinul care impune procesatorilor să semnaleze clar orice modificare a gramajului produselor, cu orice detalii necesare. Astfel, protejăm mai ales puterea de cumparare a celor cu venituri mici și medii, cei mai afectați de aceste practici înșelătoare”, a declarat Marcel Ciolacu înaintea ședinței de guvern.

Citește și Marcel Ciolacu anunță 2 investiții istorice. Se reabilitează cea mai tranzitată autostradă din România

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a postat pe site-ul său un proiect de lege în transparenţă decizională, prin care operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii în legătură cu modificarea cantităților de produs, menținând prezentarea, ambalajul și forma (fără a se limita la acestea) identice, chiar și în condițiile păstrării aceluiași preț.

Inițiativa vine la solicitarea premierului Ciolacu din această lună. Șeful Executivului a cerut ca producătorii să precizeze pe ambalaje și la raft dacă gramajele produselor au fost modificate.

„Producătorii să fie obligați să semnalizeze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații,” a declarat Ciolacu.

Ce spun reprezentanții ANPC

„Am decis punerea în transparență a acestui Ordin tocmai pentru a asigura consumatorii că ANPC acționează pentru protejarea drepturilor și intereselor lor, în contextul fenomenului cunoscut sub denumirea de ‘Shrinkflation’, care reprezintă micșorarea cantității produselor și vânzarea acestora la același preț.

Având în vedere această situație, recomandăm consumatorilor citirea cu atenție a etichetelor, mai ales a cantității produsului, precum și a prețului pe unitatea de referință a produsului, înscris pe acestea, astfel încât alegerea finală să fie una în cunoștință de cauză”, a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Citește și Toți banii românilor vor fi verificați de ANAF. Guvernul a dat ordin. Au început primele confiscări

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult