- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Dacian Cioloș, despre alegerile prezidențiale din 2024: „În loc să alegem răul cel mai mic, cred că e timpul să alegem pe cineva care spune clar ce vrea el să facă în calitate de preşedinte al României”

25 Nov, 16:31 • Fundeanu Madalina
Dacian Cioloș a vorbit despre alegerile de anul viitor. Acesta a declarat că poate a venit timpul să votăm şi un proiect prezidenţial, nu doar un om.
Dacian Cioloș, despre alegerile prezidențiale din 2024: „În loc să alegem răul cel mai mic, cred că e timpul să alegem pe cineva care spune clar ce vrea el să facă în calitate de preşedinte al României”

Fostul premierul Dacian Cioloş a declarat sâmbătă, la o reuniune REPER, că își dorește un proiect politic prezidenţial serios, argumentâînd că, în loc să alegem răul cel mai mic, în loc să alegem între Simion sau Ciolacu, e timpul să alegem pe cineva care spune clar ce vrea el să facă în calitate de preşedinte al României şi cum vrea să facă, conform news.ro.

Dacian Cioloș, despre alegerile prezidențiale de anul viitor

„E necesară toată deschiderea pentru un proiect politic care să includă susţinerea unui proiect prezidenţial serios şi care să strângă laolaltă forţele politice responsabile.

În loc să alegem răul cel mai mic, în loc să alegem între Simion sau Ciolacu, cred că e timpul să alegem pe cineva care spune clar ce vrea el să facă în calitate de preşedinte al României şi cum vrea să facă asta şi care e proiectul său.

Pe Ion Iliescu l-am votat ca să nu iasă Vadim Tudor. Pe Traian Băsescu, ca să nu iasă Adrian Năstase sau copia acestuia, Mircea Geoană care, tineţi minte, a mai încercat o dată. Pe Klaus Iohannis l-am votat ca să nu iasă Victor Ponta”, a declarat Cioloş.

Te-ar putea interesa și: Mircea Geoană își anunță indirect candidatura la prezidențiale! Mesajul subtil transmis prin intermediul noii sale cărți

Alegeri Prezidențiale 2024/ sursa: playtech.ro
Alegeri Prezidențiale 2024/ sursa: playtech.ro

El afirmă că poate a venit timpul să votăm şi un proiect prezidenţial, nu doar un om.

„Dacă strângem rândurile şi în acest proiect politic există şi alţi oameni serioşi care îşi doresc să candideze la prezidenţiale, propun să avem alegeri primare înainte de a intra cu candidaturi oficiale la Preşedinţie.

Sunt multe lucruri care ne unesc, haideţi ca înainte să ne prezentăm candidaturile oficiale să organizăm aceste ”open primaries”, deschise şi pentru cei care sunt în partidele care ne susţin, dar şi pentru cei care aşteaptă un proiect, o alternativă, care aşteaptă să vadă că se întâmplă ceva structurat, coerent şi cu viziune”, a afirmat Dacian Cioloş.

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş afirma, în urmă cu aproximativ o lună, că ia în calcul atât o candidatură la alegerile europarlamentare, cât şi şi una la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

„În momentul în care m-aş gândi la o candidatură asumată formal la prezidenţiale, aş face-o dacă ar exista în spate perspectiva unei susţineri mai largi”, a spus Dacian Cioloş într-o întâlnire cu jurnaliştii români la Strasbourg.

Fostul premier l-a acuzat atunci pe Mircea Geoană că se foloseşte de funcţia de secretar general adjunct al NATO pentru a se promova în perspectiva alegerilor prezidenţiale din România.

„Am spus deja de mai multă vreme că sunt gata să să candidez şi la europarlamentare, şi la prezidenţiale. Mă interesează proiectul prezidenţial pentru că mi se pare că în contextul actual, şi din ţară, dar şi european, rolul preşedintelui în următorii ani va fi unul cheie.

În interior, pentru a reduce polarizarea şi antagonizarea – nu doar între partidele politice, dar şi între clasa politică şi societate. Dar şi rolul preşedintelui la nivel european. Cred că în următorii 4-5 ani se vor lua decizii care vor influenţa pe termen lung Uniunea Europeană şi inclusiv poziţionarea noastră în UE.

Ar fi un moment în care putem trece de la un stat membru de periferie – nu doar geografic, dar şi comportamental – la un stat membru care să fie în cercul celor care, proactiv, influenţează direcţia în care o va lua UE.

Mă aştept la modificări de funcţionare instituţională la nivel european. (…) În momentul în care m-aş gândi la o candidatură asumată formal la prezidenţiale, aş face-o dacă ar exista în spate perspectiva unei susţineri mai largi”, a declarat Dacian Cioloş.

Vezi și: Vești bune! Nicușor Dan anunță finalizarea operațiunilor de asfaltare de sub pasajul Doamna Ghica