- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Kelemen Hunor: comasarea alegerilor în 2024 nu se va putea face! Iată de ce

07 Feb, 08:46 • Bumbeneci Diana
Vicepremierul UDMR, Kelemen Hunor susține că în 2024 nu se va putea face comasarea alegerilor. Acest lucru ar fi neconstituțional, susține politicianul.
Kelemen Hunor: comasarea alegerilor în 2024 nu se va putea face! Iată de ce

Comasarea alegerilor în 2024 „constituțional nu este posibilă”, afirmă vicepremierul Kelemen Hunor. Acesta contrazice politicienii care susțin că vor putea fi organizate alegeri în același timp.

Kelemen Hunor își contrazice colegii de pe scena politică

Comasarea alegerilor parlamentare și locale nu este posibilă din punct de vedere constituțional. Acest lucru este susținut public de vicepremierul Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Eu am mai spus şi spun încă o dată – se poate discuta despre orice, dar trebuie să vezi dacă este constituţional. În acest moment, constituţional nu este posibil, fiindcă tu poţi să prelungeşti mandatul autorităţilor locale în anumite situaţii, dar nu poţi aşa că vrei tu. Noi nu avem, în acest moment, situaţia în care se poate prelungi prin lege, oricum, mandatul aleşilor. Nu poţi să scurtezi mandatul Parlamentului, scrie în Constituţie cam cât e. După aceea, scrie, după alegeri, în cât timp trebuie să convoci un nou Parlament. Mai scrie acolo în cât timp trebuie înfiinţată autoritatea locală sau Consiliul local, să depună şi ei jurământul. Deci, din acest punct de vedere, se poate visa la comasarea alegerilor, dar, din punct de vedere constituţional, din punct de vedere tehnic, trebuie să găseşti o soluţie„, a explicat preşedintele UDMR Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Vicepremierul a reiterar și că pe subiectul comasării alegerilor există şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia.

Nu mai vorbesc de recomandarea Comisiei de la Veneţia şi despre deciziile Curţii Constituţionale, la un anumit moment. (…) Şi, mai este un principiu – sunt tipuri de alegeri diferite. Dacă tu le-ai comasat, parlamentarele cu localele, nu mai ştii pentru cine votezi. La locale sunt alte probleme, candidaţii la Primărie trebuie să vină cu o agendă locală, la Parlament trebuie să vii cu un alt mesaj. Degeaba vin eu că asfaltez drumul judeţean şi drumul local că nu e treaba Parlamentului, cu acest punct de vedere bulversez extrem de mult şi nu rezolv nimic„, a adăugat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a mai explicat că nu se va mai înscrie în cursa electorală la alegerile prezidenţiale. Cu toate acestea însă, UDMR va aavea cu siguranță un candidat în 2024.

Nu, eu am spus, am candidat de trei ori, am făcut treaba pe care trebuia să o fac, dar nu am nici ambiţia, nici nu mă interesează. O să avem un candidat, probabil, în funcţie de evoluţia politică, dar eu, personal, nu voi candida, am candidat destul”, a încheiat oficialul.

Ai mai putea citi: Vești bune pentru românii cu rate. Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,14% pe an

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult