- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European unde va ridica tema Schengen: ”O aderare este posibilă în anul viitor, în 2023”

15 Dec, 10:56 • Cornel Ghimeșan
Președintele Klaus Iohannis participă joi la reuniunea Consiliului European unde va ridica problema eșecului aderării României la spațiul Schengen. Șeful statului a anunțat miercuri că autorităţile de la Bucureşti nu vor apela la niciun boicot împotriva Austriei.
Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European unde va ridica tema Schengen: ”O aderare este posibilă în anul viitor, în 2023”

​​Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European unde va ridica tema Schengen. Președintele României va ridica joi în Consiliul European de la Bruxelles tema aderării țării noastre la spațiul Schengen. Șeful statului a spus miercuri că aderarea României, în spațiul de liberă circulație, este posibilă anul viitor, potrivit Agerpres.

Citește și Klaus Iohannis nu cred în decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen! „Imaginaţi-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este chiar o mare forţă europeană, rămâne singură în faţa valului migrator”

Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European unde va ridica tema Schengen

„Voi ridica tema Schengen. (…) Este, o dată, foarte clar (…) că noi, românii, dorim să fim parte în spaţiul Schengen. Integrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare. (…) Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a afirmat că pentru atingerea acestui obiectiv trebuie rezolvate cele două mari probleme cu care țara noastră s-a lovit în Consiliul JAI : atitudinea Austriei care este rezervată şi votul Olandei care a fost mixt, pentru România fiind un da, iar pentru Bulgaria un jumătate nu. El a precizat că aceste chestiuni trebuie rezolvate cu diplomaţie.

„Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi şi aşa mai departe. Şi vreau să vă spun foarte clar: nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme”, a spus Iohannis.

Șeful statului a ținut să precizeze că România nu va ataca veto-ul Austriei în dosarul privind aderarea României la Schengen la Curtea Europeană de Justiţie şi că nu crede că decuplarea României de Bulgaria în dosarul aderării la Schengen este o soluţie bună şi că o astfel de variantă ar „o soluţie de ultimă instanţă”.

Mai mult, liderul de la Cotroceni a transmis nu este posibil ca în concluziile Consiliului European de joi să se regăsească o menţiune cu privire la aderarea României la Schengen, deoarece acestea se adoptă cu unanimitate.

„Vă rog să nu aveţi aşteptarea că astăzi sau mâine în Consiliu se hotărăşte ceva clar în ceea ce priveşte aderarea, însă pot să vă spun că, personal, îmi imaginez că o aderare este posibilă în anul viitor, în 2023”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a spus că nu va renunța la obiectivul aderării în Schengen și că în perioada următoare va aborda această temă în cadrul discuțiilor pe care le va avea liderii europeni.

„Vom avea preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi deja am purtat câteva discuţii cu noul prim-ministru suedez şi voi continua. Chiar în zilele acestea voi avea o serie întreagă de discuţii pentru a vedea cum putem să abordăm cel mai bine aceste chestiuni, cum putem să abordăm Austria, Olanda, Bulgaria, cum putem să facem următorul pas. Fiindcă următorul pas trebuie să fie o reuşită. Nu-şi doreşte nimeni, nici noi, nici alţii să ajungem încă o dată într-un Consiliu JAI cu vot negativ. Aşa ceva nu se va mai întâmpla, fiindcă nu este bine să se întâmple de două ori astfel de abordări negative. Voi avea întâlniri cu preşedinta Comisiei, (…) voi avea o discuţie cu premierul ceh, care mai are câteva zile de preşedinţie şi cu siguranţă pot fi făcute câteva lucruri mai degrabă tehnice. Voi avea întâlniri cu premierul suedez şi vom începe discuţia şi cu austriecii. Nu putem şi nici nu trebuie să evităm astfel de discuţii. Până la urmă, soluţia trebuie să vină din întregul pachet”, a transmis şeful statului.

Pe agenda reuniunii Consiliului European de joi este inclusă și o discuţie privind războiului din Ucraina, atât din perspectiva menţinerii şi consolidării sprijinului european pentru Kiev pe toate palierele, cât şi din perspectiva angajării răspunderii Federaţiei Ruse.

De asemenea, va fi abordată și tema continuării sprijinului pentru Republica Moldova, grav afectată de situaţia actuală. Mai mult, liderii europeni vor analiza şi stadiul demersurilor realizate în domeniul securităţii şi apărării, în vederea consolidării capacităţilor europene în acest domeniu.

O altă temă care se află pe ordinea de zi o reprezintă progresele realizate în domeniul energiei, în direcţia trasată de Concluziile Consiliului European din luna octombrie a acestui an, precum şi modalităţile de consolidare a rezilienţei economiilor europene.

În cadrul aceluiași Consiliu European va avea loc și o dezbatere strategică privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene, precum şi o discuţie privind rezultatele Summitului UE – Balcanii de Vest de la Tirana şi cooperarea cu statele din această regiune, inclusiv pe dimensiunea migraţiei. Totodată, liderii europeni vor purta şi o discuţie strategică privind relaţiile Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, cu accent pe securitate şi cooperarea economică.

Citește și Ponta, ironie la adresa discursului lui Iohannis pe tema Schengen: ‘Ați înțeles stimați români? Ia nu mai protestați contra Austriei! Ia mai tăceți din gură’

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult