- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

LIVE. Nicolae Ciucă, declarații de ultim moment despre candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. PNL ia în calcul susținerea unui candidat propriu dacă acesta se retrage

18 Apr, 21:01 • Adrian Popovici
Președintele PNL, Nicolae Ciucă vorbesște despre marile teme ale momentului, inclusiv despre deciziile pe care coaliția le pregătește. Printre temele abordare se numără și posibila retragere a lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei.
LIVE. Nicolae Ciucă, declarații de ultim moment despre candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. PNL ia în calcul susținerea unui candidat propriu dacă acesta se retrage

Nicolae Ciucă, președintele PNL și unul dintre liderii coaliției de guvernare, vorbește la Digi24 despre ultimele evoluții de pe scena politică românească. Acesta va face o serie de declarații despre scandalul momentul, posibila retragere a lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei. În ultimele zile, zvonurile despre această s-au înmulțit, asta pe fondul informațiilor legate de posibila sa incopatibilitate.

Nicolae Ciucă a explicat că a avut loc o discuție în coaliție, inclusiv pe tema candidaturii Cătălin Cîrstoiu. Șeful PNL a explicat că s-a decis ca acesta să aibă loc o acțiune prin care acesta să-și prezinte versiunea în cazul acuzațiilor care i se aduc. De asemenea, liberalul a ținut să sublinieze că medicul încă este propunerea PSD-PNL.

Șeful PNL a explicat că de acum trebuie ca Cătălin Cîrstoiu să țină o conferință de presă în care să își explice poziția, așa cum i-a cerut ieri Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă a confirmat că această cerere i-ar fi fost transmisă și personal candidatului de către premier.

Ciucă a vorbit despre procesul de alegere al candidatului comun și a explicat că atunci când numele lui Cîrstoiu a fost adus în discuție, i s-a explicat faptul că nu ar fi existat motive care ar putea să îi împiedice candidatura la PGMB. În ceea ce privește raportul Corpului de Control, președintele PNL a explicat că a fost informat de existența acestuia, dar că medicul i-a explicat că nu reprezintă o problemă.

Președintele PNL a subliniat în mod repetat că este necesar ca Cătălin Cîrstoiu să susțină o conferință de presă în care să-și explice situația „în mod convingător”.

În ceea ce privește alegerea lui Cîrstoiu, Nicolae Ciucă a explicat faptul că a aflat numele său cu doar 2 zile înainte de prezentarea sa oficială și că lucrurile au stat așa deoarece prima personalitate luată în calcul a refuzat. Liberalul a explicat că a considerat că acesta este „un candidat motivat” și că a reprezentat o soluție, dată fiind experiența sa la Spitalul Universitar.

„Acolo ajunseserăm, pentru că a fost încercarea de a-l convinge pe profesorul Tiberiu Florescu, profesor la arhitectură, am discutat ne-am văzut amândoi cu el, a declinat oferta noastră și a trebuit să se identifice un alt candidat. Noi n-am avut candidat, că n-am avut, și s-a căutat un candidat în afara celor două partide politice”, a explicat președintele PNL.

„Senzația mea și atunci și acum că este un candidat foarte motivat. Motivația nu vine peste noapte, probabil că a avut o oarecare rădăcină în gândirea domniei sale și are și o justificare, pentru că nu putem să negăm că atunci când l-am prezentat am venit cu o soluție profesională de management al unui dintre cele mai mari spitale din țară și am considerat că e o soluție pentru ce are nevoie Bucureștiul astăzi, adică un manager, o echipă de management care să rezolve problemele Bucureștiului”, a adăugat acesta.

Interviul dat de Nicolae Ciucă a atins și subiectul modului în care Cîrstoiu a comunicat cu jurnaliștii pe diferite teme și a explicat faptul că „nu a văzut” o atitudine „zeflemitoare” din partea acestuia.

Nicolae Ciucă a explicat că medicul Cîrstoiu a fost o ultimă soluție pentru PSD-PNL, dată fiind perioada scurtă în care a fost decisă susținerea și prezentarea sa și că numele său nu a fost inclus în sondajele făcute coaliție. Ulterior, a dat asigurări șeful PNL, acesta a fost inclus în sondaje.

Președintele PNL a explicat că „într-o situație de extremă urgență”, partidul său va apela la ”planul B sau chiar C”. Acesta a explicat că dacă pică varianta Cătălin Cîrstoiu, există posibilitatea ca partidul său să își susțină un candidat propriu la Primăria Capitalei.

Ce spune Nicolae Ciucă despre alegerile din vară?

După cum a explicat Nicolae Ciucă, în discuțiile cu Marcel Ciolacu s-a vehiculat cifra de 50+1 din pozițiile alocate pentru țara noastră. În plus, acesta mai susține că sondajele coaliției arată că aproape 60% dintre români sunt de acord cu parteneriatul dintre cele două formațiuni.

Ciucă explică faptul că încă există susținători liberali „hardcore” care nu sunt de acord cu alianța cu social-democrații și  explicat faptul că este de datoria sa și a colegilor săi de a-i convinge de utilitatea acesteia.

În ceea ce privește alegerile pentru Capitală, Ciucă a explicat că Cristian Popescu Piedone nu reprezintă o opțiune pentru PNL, la fel și Nicușor Dan. Deși acesta a mai fost susținut de liberali, președintele PNL a explicat că formațiunea sa nu îl poate susține dacă acesta nu semnează o cerere de adeziune.

În acest interviu, Ciucă a explicat că l-a informat pe Klaus Iohannis despre decizia PSD-PNL de a-l susține pe Cătălin Cîrstoiu. Șeful Senatului a subliniat că președintele nu a avut o reacție pe această temă și că astfel de decizii țin, în cele din urmă, de conducerea coaliției.

Citește și: Gabriela Firea anunță ședința în care se va horărî soarta lui Cătălin Cîrstoiu. Va mai rămâne acesta candidatul coaliției PSD-PNL?