Știri politică

Marcel Ciolacu nu cedează în ceea ce priveşte pensiile: „Nu pot fi de acord să se mărească pensiile cu 15% la toată lumea”

17 Nov, 21:40 • Russo George
Neînţelegerile din coaliţia de guvernare PNL-PSD pe tema creşterii pensiilor par fără sfârşit, chiar dacă liderii celor două partide anunţă aproape zilnic faptul că sunt cu un pas mai aproape de rezolvarea situaţiei. Joi a fost rândul lui Marcel Ciolacu să aibă o poziţie fermă, după ce liberalii au insistat în spaţiul public pentru creşterea uniformă cu 15%.
Marcel Ciolacu nu cedează în ceea ce priveşte pensiile: Nu pot fi de acord să se mărească pensiile cu 15% la toată lumea

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Mehedinţi, că nu va accepta creşterea tuturor pensiilor cu 15%, astfel încât o decizie se va lua săptămâna viitoare, într-o nouă şedinţă a coaliţiei, unde cele două mari partidele îşi vor prezenta opţiunile.

„Haideţi să lămurim foarte clar. Împreună cu domnul ministru de Finanţe şi cu domnul prim-ministru, şi aseară am avut o discuţie cu domnul premier destul de lungă, cum e şi normal, pe construcţia bugetului pe anul viitor. Avem o anvelopă pentru o mărire de 15%. Repet, eu nu pot fi de acord ca în acest moment să fie mărit pentru toată lumea cu 15%. Se va mări categoric la toată lumea la fel punctul de pensie. Nu ştiu dacă va fi 6%, va fi 12%.

Cert este că trebuie să oprim anumite sume pe care să le direcţionăm categoriilor defavorizate, pentru că aşa e nu numai creştineşte, aşa se face în orice economie. Asta aşteaptă oamenii de la intervenţia statului”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat joi într-o conferinţă de presă la Mehedinţi, dacă PSD ar agrea varianta înaintată de Nicolae Ciucă, în care toate pensiile să fie mărite cu 6%.

Preşedintele PSD a adăugat că vor fi discuţii în coaliţie săptămâna viitoare, iar după o decizie privind creşterea pensiilor va fi făcut un anunţ de către liderii coaliţiei.

Citeşte şi: Drulă suspectează că Marcel Ciolacu „blochează” intenționat proiectele de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari și primari

„Mai mult ca sigur, săptămâna viitoare, împreună cu domnul prim-ministru şi cu domnul preşedinte Kelemen Hunor, vom veni şi vom anunţa cu exactitate cum se va întâmpla. Sunt scenarii de lucru. Mă bucur că şi PNL are scenarii de lucru. Şi noi avem scenariile noastre de lucru. În acest moment, ne aşezăm la masă şi vom lua decizia. Cu certitudine, anvelopa nominală va fi cât să cuprindă o mărire la toată lumea de 15% la pensie.

Iertaţi-mă nu pot să fiu de acord să măresc la fel pensia de 1.200 lei cu o pensie specială de peste 20.000 lei. Nu pot să fiu de acord ca unul să ia 180 lei şi altcineva să ia, în aceste momente, 2.000 lei. Este total incorect. Şi atunci în această anvelopă se vor menţine şi voucherele, tot pachetul social de anul acesta va fi menţinut şi anul viitor.

Este evident că din cauza inflaţiei trebuie să venim şi cu alte pachete pe zona socială şi aici domnul ministru de la Fonduri a găsit resursele ca şi din fonduri europene să venim cu aceste pachete sociale astfel încât să creem un echilibru corect în societatea românească”, a conchis Ciolacu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu anunță că tariful maxim la energie va fi 1,3 lei de la 1 ianuarie. „Regularizarea se va face în februarie cu încadrarea în consum”