- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marius Budăi: „Va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru pensii”

17 May, 16:14 • Claudia Simion
Plafonul de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru pensii ar putea fi eliminat, în urma unei reforme corecte a pensiilor, ministrul Muncii și Protecției, Marius Budăi.
Marius Budăi: Va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru pensii

Marius Budăi a făcut declarația la finalul vizitei pe care a avut-o la Bruxelles, unde a stat la negocieri cu comisarul european pentru Muncă şi cu specialiştii Comisiei Europene.

„A fost o discuţie extrem de pozitivă. Am avut, timp de două zile, discuţii şi cu comisarul pe Muncă, şi cu tehnicul din cadrul Comisiei Europene, în cadrul cărora am stabilit direcţia de mers pentru pensiile speciale. Mai avem câteva aspecte de îmbunătăţit la Camera Deputaţilor. S-a apreciat direcţia bună a legii. După care s-a negociat procentul de 9,4 din PIB, care va fi scos total în urma unei reforme corecte a pensiilor din sectorul public”, a precizat Budăi.

Citește și Vouchere de 5.000 de euro pentru două categorii de români! Marius Budăi: „Țin foarte mult la un proiect pe care l-am depus în 2018”

Ministrul Muncii a mai spus că acordul Comisiei Europene presupune ca Bucureștiul să nu facă schimbări de natură legislativă în sistemul de pensii până când ele nu întrunesc și acordul de la Bruxelles.

Budăi: „Comisia Europeană a fost de acord”

Marius Budăi vine cu noi vești legate de pensiile românilor. Ministrul Muncii și cel al Fondurilor Europene poartă discuții cu oficialii Comisiei Europene pentru a-i convinge să renunțe la procentul de 9,4% din PIB stabilit în PNRR pentru pensii. În acest fel ar fi reglate inechitățile din sistemul național.

Citește și Încep negocierile pentru pensiile speciale! Marcel Boloș și Marius Budăi vor merge împreună la Bruxelles. „Suntem o echipă guvernamentală”

Marius Budăi a avut discuții cu oficialii Comisiei Europene cu scopul de a-i convinge să renunțe la 9,4% din PIB stabilit în PNRR pentru pensii. Obiectivul major e reglarea inechităților din sistemul național.

Întrebat care este stadiul discuțiilor Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus:

„Vestea bună pentru actualii seniori ai României și pentru viitorii seniori ai României. Am avut discuții extrem de bune atât pe parcursul zilei de ieri, cât și pe parcursul zilei de astăzi. Am discutat inclusiv cu dl. comisar de muncă, am discutat cu tehnicul de la Comisia Europeană. Este foarte important că s-a apreciat că suntem cu amendamentele aprobate la Senat legea pensiilor speciale într-o direcție foarte bună și cu ce am propus până acum.

Au apreciat și am transmis mesajul viitorului premier al României, președintele PSD, Marcel Ciolacu, de determinare de a rezolva această problemă și de a nu pune în pericol, nici sub o formă, din cauza acestei reforme, atragerea de fonduri atât necesare pentru dezvoltare a României. Mai aveam câteva aspecte de rezolvat.

Am stabilit foarte clar că până luni vor mai primi un document de la noi care conține aspectele tehnice discutate de noi astăzi, după care s-a agreat foarte clar, indiferent de oră de zi, de weekend lucrătoare nelucrătoare, vom avea atâtea video-call-uri și atâtea întâlniri până vom rezolva această problemă. Se renegociază această chestiune cu pensiile din PNRR, categoric da.

Cu promisiunea noastră că, la fel cum în calitate de ministru al Muncii, am procedat până acum și probabil ăsta a fost atuul meu ca ministru, că până la reformele de până acum, că a fost vorba de pilonul doi de pensii, că a fost vorba de venitul minim de excluziune, nu am supus aprobării Parlamentului nimic până nu am agreat cu Comisia Europeană și important este de precizat că sunt extrem de deschiși la discuții pentru a rezolva aceste probleme.

Referitor la pensiile speciale am agreat anumite aspecte pe care să le îmbunătățim, anumite măsuri de tranziție pe care le putem lua pe viitor. Suntem cu temele făcute, mai avem câteva aspecte de îmbunătățit.”, a declarat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Tags: