În urma alegerilor de anul trecut, un nou partid reușea să intre în parlament, producând un șoc comparabil cu victoria lui Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor anulate ulterior. Este vorba despre POT, care își datora în mare parte succesul, asemenea lui Georgescu, promovării consistente pe platformele de socializare.
Intrarea POT în parlament a fost însă o surpriză doar parțială, pentru că formațiunea condusă de Anamaria Gavrilă obținuse anterior, la alegerile locale din iunie 2024, 18 mandate de primar și 11 de consilier locali, conform datelor Autorității Electorale Permanente (AEP).
Anul acesta însă, POT pare să ajungă, de la euforia succesului, foarte aproape de dezintegrare. Totul, pe fondul înfrângerilor pe care le-a înregistrat așa-numitul bloc suveranist: acuzații penale pe numele idolului Călin Georgescu, scoaterea acestuia din cursa pentru Cotroceni și înfrângerea lui George Simion în turul 2 al prezidențialelor.
Luni, alți doi parlamentari ai POT și-au anunțat demisia din acest partid. În consecință, grupul POT din Senat se desființează, pentru că nu îndeplinește condiția de a avea șapte membri pe listele aceluiași partid.
Ultimii plecați din partidul Anamariei Gavrilă sunt senatorii Liviu-Iulian Fodoca și Ștefan Borțun, care, în plenul de luni, au acuzat conducerea formațiunii că a ales un drum greșit, că este subordonată intereselor AUR și că a compromis încrederea acordată de oamenii care i-au votat, notează romaniatv.net
Citește și Regele Charles i-a scris lui Nicușor Dan: ”Vom rămâne uniţi” / ”Mă consider atât de norocos”
”Decizia de a demisiona nu a fost luată în grabă și nici din ambiții personale. Este rezultatul unor luni întregi de apeluri și demersuri sincere adresate conduce conducerii partidului, în speranța că vom putea deschide acest proiect politic către societatea noastră, către profesioniștii țării, către oameni care cer reforme reale și profunde. Am intrat în politică pentru oameni, nu pentru funcții, grupuri sau calcule de partid.
Rămân fidelul oamenilor, nu intereselor de partid. Din păcate, conducerea POT ales un drum greșit. Treptat, proiectul politic a fost subordonat intereselor unui alt partid parlamentar, în loc să fie dezvoltat autonom, cu răspundere directă față de cetățeni. Mai mult, centralizarea deciziilor în mâinile unui grup restrâns, cu influență de tip familial, precum și practicile arbitrale denumiri între județe fără criterii de competențe sau merit au compromis încrederea în direcția promisă in asumată. Inițial, am făcut tot ce a ține ce ține de mine pentru a evita acest moment. România nu mai are timp de pierdut cu proiecte de buzunar și lideri autoritari care nici astăzi nu au înțeles că românii au votat o schimbare de sistem, nu doar o schimbare de decor”, a spus Fodoca.
La rândul său, senatorul Ștefan Borțun a declarat că POT și-a pierdut valorile ”undeva pe parcurs”.
”M-am alăturat aceste mișcări pentru a reprezenta cu demnitate tulcenii și am considerat că putem realiza alături de colegii din Partidul Oamenilor Tineri, un pol al suveranismului, un partid echilibrat, care pune în centrul interesul România și românii, o Românie demnă în cadrul instituțiilor europene și euroatlantice. Am crezut că putem construi un partid transparent și democratic, dedicat cetățenilor, dar, din păcate, aceste valori s-au pierdut undeva pe parcurs. Nu mă pot regăsi în valurile impuse de actuala conducere, care vrea doar să distrugă, așa cum a mi-a declarat, nu să construiască. Am încercat să propun proiecte pentru cetățeni, dar acestea au fost blocate”, a spus Borțun.
Partidul condus de Anamaria Gavrilă a pierdut și o treime din deputați, după mai multe demisii săptămâna trecută. Astfel, grupul de la Camera Deputaților a rămas cu 14 oameni din totalul de 24 de aleși anul trecut.