- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Premierul Marcel Ciolacu a dat ordin la ministerul de Finanțe. Ce planuri are oficialul pentru stabilirea unui impact bugetar de 8 miliarde de lei

28 Jul, 14:30 • Bumbeneci Diana
Ar putea fi cel mai dur plan de reducere a cheltuielilor statului. Premierul Marcel Ciolacu, ordin pentru Ministerul de Finanţe.
Premierul Marcel Ciolacu a dat ordin la ministerul de Finanțe. Ce planuri are oficialul pentru stabilirea unui impact bugetar de 8 miliarde de lei

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat Ministerului de Finanţe un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor statului. Impactul ar ajunge la 8 miliarde de lei doar pentru anul 2023.

Noi măsuri gândite de Guvernul Ciolacu

Este vorba despre cel mai dur plan de reducere a cheltuielilor statului vizează măsuri pe două componente, respectiv scăderea aparatului de stat şi tăierea unor cheltuieli.

Citește și: Lista taxelor majorate pentru români! Traiul devine mai scump în România, începând cu 1 septembrie

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Premierul României a solicitat Ministerului de Finanţe un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor (6-8 miliarde lei), pe două componente:

1. Reducerea aparatului de stat: creșterea normativelor de personal alocate unei funcții de conducere; reducerea numărului de posturi vacante cu 200.000, rezultând o reducere a numărului de funcții de conducere cu cel puțin 20.000; reducerea numărului de membri în Consiliile de Administrație / Supraveghere în companiile de stat; plafonarea indemnizaţiilor (componenta fixă și variabilă) pentru membrii CA/CS și directorat din companiile de stat; comasarea / desființarea unor instituții / agenții cu sarcini suprapuse.

2. Reducerea sporurilor, prin reducerea plafonului lunar de venituri neimpozabile care nu se cuprind în baza de calcul a CASS, de la 33% la 20% din salariu.

3. Reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii (altele decât cele pentru medicamente și spitale) și a cheltuielilor de funcționare a statuluia) Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, altele decat cele pentru medicamente spitale şi programe de sănătate

b) Creditele de angajament și creditele bugetare reținute, în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile).

4. Prioritizarea proiectelor de investiţii publice în funcție de efectul de multiplicare (economic și social) și trecerea celor eligibile pe finanțare din fonduri europene.

Ai mai putea citi: S-a dat ordin. Armata face angajări în România. Sunt disponibile peste 2000 de posturi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult