- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Rareș Bodgan, despre posibilitatea ca România să intre în spațiul Schengen: ”Austria a reluat discuțiile”

30 Nov, 14:50 • Cornel Ghimeșan
Rareș Bogdan a vorbit recent despre amânarea votului privind intrarea României în spațiul Schengen și ce șanse mai există pentru țara noastră să-și atingă obiectivul.
Rareș Bodgan, despre posibilitatea ca România să intre în spațiul Schengen: ”Austria a reluat discuțiile”

În data de 5 decembrie 2023, în Consiliul de Justiție şi Afaceri Interne (JAI) doar va fi discutat subiectul accesului României la spațiul Schengen, dar nu va fi dat și un vot, a explicat președintele PMP, Eugen Tomac. Prin urmare, România nu va fi intra nici în acest an în spațiul de liberă circulație.

Citește și Garda de Mediu dă buzna printre crescătorii de porci! Amenda uriașă pe care a primit-o un fermier din Arad

În acest sens, europarlamentarul Rareș Bogdan a abordat problema și a menționat ce va urma în perioada următoare.

„Vestea îmbucurătoare este că Austria a reluat discuțiile, s-au redeschis canalele diplomatice și Austria și-a schimbat radical poziția, față de cea de acum un an. Momentul este, de fapt, o retragere strategică,de pe ordinea de zi și nu este generată de o teamă, de un eventual refuz al Austriei, de data aceasta, ci pur și simplu este o chestiune tehnică.

După cum știți, noi am început acest demers împreună Bulgaria, și în momentul acesta nu putem să ne desprindem printr-un vot separat de Bulgaria, pentru că ar trebui să reluăm întreaga procedură. Bulgaria are nevoie de un vot în parlamentul olandez, care se va da pe data de 6 decembrie, asta în cazul în care noul parlament olandez se întrunește până atunci și se realizează majoritatea”, a declarat Rareș Bogan.

Citește și Sorin Grindeanu promite că Strabag va deschide până la finalul anului drumul expres de legătură între Oradea și Autostrada Transilvania

Rareș Bogdan, despre situația Schengen: „Situația e mai bună decât în urmă cu un an”

Europarlamentarul și-a exprimat acordul ca România să atace Austria în instanță, în cazul în care va da un vot nefavorabil iar.

„Din punct de vedere juridic, pentru a acționa în judecată Austria, la Curtea Europeană de Justiție, nu poți să o faci decât în 60 de zile potrivit Tratatului,de la un eventual refuz. Adică trebuie pus pe ordinea de zi și atunci România are posibilitatea juridică, tehnică de a acționa în judecată statul austriac. Dar repet, situația e mai bună decât în urmă cu un an”, a mai spus Rareș Bogdan.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult