- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cat de ieftin poate fi construit un apartament? Preturile au coborat la 400 euro/mp

20 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Constructorii au declansat o adevarata batalie pentru putinii clienti din piata imobiliara. Pretul mediu al unui apartament nou cu doua camere, de 60 mp, in Bucuresti, a ajuns la 24.000 de euro, au declarat, pentru DailyBusiness.ro, expertii in domeniu. Specialistii avertizeaza: ce e sub 400 de euro/mp ar putea fi construit cu materiale proaste.
Cat de ieftin poate fi construit un apartament? Preturile au coborat la 400 euro/mp

Constructorii au redus din nou preturile locuintelor, in tentativa de a atrage putinii clienti dispusi sa isi cumpere un apartament in aceasta perioada de criza.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca pretul mediul a ajuns la 400-420 euro pe metru patrat, in scadere de la 450 euro/mp, cat a fost in ultimul trimestru al anului trecut. In 2008, nivelul era aproape dublu, intre 600 si 800 euro/mp.

”Preturile au scazut pentru ca majoritatea constructorilor a redus la minim marjele de profit. In plus, preturile materialelor de constructii au continuat sa se reduca, odata cu o temperare foarte mica a costului manoperei”, a explicat Plosceanu.

Omul de afaceri spune ca ieftinirea caselor se datoreaza in mare parte programului Prima Casa. „Toata lumea a incercat sa isi diminueze costurile pana sub pragul de garantare oferit in program. Nu cred insa ca pot cobori sub acest nivel, avand in vedere costurile materialelor de constructii”, a mai spus expertul.

Se pare insa ca se poate, cel putin pe hartie. Societatea Arcom, a omului de afaceri George Becali, a anuntat ca vrea sa dezvolte un cartier rezidential la preturi pornind de la 350 de euro/mp. Managerul de la Arcom, Vasile Geambazi, a declarat ca ansamblul va fi construit pe un teren din Pipera si va fi format din blocuri P+4 (garsoniere si apartamente cu doua si trei camere).

Astfel pretul unui apartament de trei camere va pleca de la 36.000 euro. Costurile dezvoltarii proiectului ar urma sa fie acoperite din credite bancare luate de viitorii proprietari prin Prima Casa.

Pretul anuntat de Arcom a starnit controverse in randul constructorilor. Liviu Daschievici, fostul director general al Asociatiei Constructorilor Romani, a declarat ca pretul anuntat de 350 euro/mp probabil nu include toate costurile.

Daschievici crede ca pretul minim in piata nu poate fi mai mic, in acest moment, de 500 de euro pe metru patrat. Asta inseamna ca un apartament de 60 mp nu poate cobori sub pretul minim de 30.000 euro.

”Ma refer la o constructie serioasa, la un apartament standard, cu toate utilitatile, izolat termic, cu materiale de constructie de calitate”, a explicat omul de afaceri.
[quote=Liviu Daschievici, fost director al Asociatiei Constructorilor Romani]Apartamente ieftine ar putea insemna locuinte in blocuri turn, pe structura metalica, cu pereti din rigips si camere mici[/quote]
”Ce e sub acest pret, de 400-500 euro pe metru patrat, cred ca trebuie analizat cu atentie”, a spus si Liviu Rogojinaru, directorul firmei Ronda Construct.

”In general, astfel de oferte probabil includ materiale de constructii din China, mai ieftine, dar mai slabe calitativ, partea de sanitare cu siguranta este realizata la un nivel de calitate 3, iar peretii sunt, cel mai probabil, din rigips, fara izolatii. Nu ma refer la oferta Arcom. Nu am datele necesare”, a afirmat Rogojinaru, pentru DailyBusiness.ro.

Potrivit specialistilor, preturile pot fi mai mici de 400 de euro/mp si in cazul in care constructorii au stocuri de materiale sau vor sa construiasca la scara larga si sa castige din volum.

”Daca ai bani sa construiesti un ansamblu de cateva mii de apartamente, probabil ca obtii materialele de constructie la un pret ceva mai bun”, a declarat Daschievici.

”In plus, daca folosesti acelasi proiect pentru toate locuintele, construind pe structuri usoare, in special pe inaltime, cu o compartimentare din rigips si un profit de maxim 5%, e probabil sa reusesti un pret mai mic. Altfel, la preturile existente pe piata, ma indoiesc ca poti iesi sub 400 euro/mp pentru o constructie de calitate”, a mai spus fostul director al Asociatiei Constructorilor.

Prima Casa 2 a nivelat preturile

Expertii considera ca problema pretului caselor din Romania nu tine neaparat de costul constructiei. Ei spun ca piata constructiilor s-a impartit in doua. Pe de o parte, sunt multi dezvoltatori care prefera sa pastreze apartamentele goale decat sa reduca preturile, in speranta ca peste un an sau doi le vor vinde la profitul anticipat in anii trecuti.

In cealalta tabara se afla cei care au construit, au recompartimentat sau construiesc in limita garantiilor oferite de stat prevazute de Prima Casa.

”Mare parte din oferta existenta in prezent in piata imobiliara s-a incadrat in plafonul de 60.000 de euro, indiferent daca sunt apartamente cu doua sau mai multe camere. Din acest punct de vedere, competitia din piata are de suferit”, a declarat Laurentiu Plosceanu.

Astfel, potrivit ofertelor de pe site-urile de profil, in prezent poti cumpara un apartament cu 2 camere intr-un imobil vechi la acelasi pret cu cel dintr-unul nou.
[quote=Liviu Rogojinaru, director Ronda Construct]E un haos total in piata. Nmeni nu mai respecta niciun criteriu legat de raportul pret-calitate[/quote]
”Sa iei un apartament vechi din anii 70-80 la pretul unuia nou mi se pare cel putin absurd”, a declarat Rogojinaru.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii, este sigur ca in curand vor aparea si primele blocuri construite prin programul Prima Casa.

”Din semnalele primite de la bancheri, exista astfel de initiative. Ma astept ca multi dezvoltatori sa organizeze liste de asteptare pentru cei care vor sa isi construiasca locuinte, mai cu seama ca acesti clienti pot obtine o garantie de 75.000 euro”, a declarat Plosceanu.

Constructorii raman insa sceptici ca programul Prima Casa va reprezenta gura de oxigen de care are nevoie sectorul constructiilor. ”Plafonul de garantare de anul acesta este de 700 milioane de euro. Anul trecut, din miliardul oferit de stat, nu s-a folosit decat jumatate”, spus Plosceanu.

O solutie pentru relansarea pietei, spun constructorii, ar fi proiectul legislativ aprobat recent de Senat, ce vizeaza constructia a 50.000 de locuinte sociale in urmatorii 5 ani, o afacere estimata la 2,5 miliarde de euro.

”De la initiativa legislativa la realitate sunt multi pasi de facut. Asteptam sa vedem ca este aprobat si de Camera Deputatilor, ca trece de promulgare si apoi putem cuantifica rezultatele acestuia”, a mai spus presedintele Araco.