REAL ESTATE

Cladirile verzi: Construim pentru profit sau pentru salvarea planetei?

28 octombrie 2014, ora 15:54 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Stadium Green Campus BREEAM vGood - Cluj Napoca 1.jpg
Ce-i motiveaza pe dezvoltatori sa ridice "cladiri verzi", atragerea de clienti premium si profituri mai mari din chirii si vanzari sau pur si simplu, dorinta de a proteja mediul inconjurator?, se intreaba Lucian Necula, senior contract manager la Argo Capital Management Property Ltd.

"Prima data cand am auzit conceptul de „green building"(cladire verde in lb. engleza), m-am dus cu gandul la una dintre cele 7 minuni ale Antichitatii, Gradinile suspendate ale semiramidei, care ar putea fi una din primele constructii, care a incercat sa se integreze in mediul natural inconjurator", spune Lucian Necula. 

El adauga ca sintagma analizata  ad litteram reprezinta doar o constructie de culoarea verde. "Poate asta a avut in minte si un cunoscut edil din Bucuresti, cu ani in urma, care a avut ciudata initiativa de a vopsi integral trotuarele cu aceasta culoare, o incercare de a imita un spatiul natural", mentioneaza Lucian Necula (foto).


In viziunea sa, a construi „verde" inseamna un efort sustinut, o abordare pro-natura, o metoda de a construi care sa afecteze cat de putin posibil mediul inconjurator."Trebuie sa recunosteam, ca in afara amenajarii de noi spatii verzi si dezvoltarea celor existente, majoritatea activitatilor umane au ca finalitate dezechilibrarea mediului inconjurator, ceea ce ma duce cu gandul la o mica anecdota care spune ca Marte, apropiindu-se de Terra, o intreaba de ce este asa de deprimata. Terra ii raspunde ca sufera de Homo Sapiens. Marte o consoleaza, zicandu-i ca a avut si ea si ca o sa-i treaca de la sine (au grija ei sa se distruga prin actiuni proprii)", adauga Necula.

Trecand intr-un registru mai serios, a construi verde este o initiativa laudabila, spune acesta. Cartea "Silent spring", publicata de Rachel Carson in 1962, este considerata a fi unul dintre primele eforturi de a descrie dezvoltarea durabila raportata la cladirile verzi. Construirea de cladiri verzi a rezultat din nevoia si dorinta de a eficientiza consumul energetic si de a imbunatati practicile de dezvoltare a cladirilor ecologice. A construi verde inseamna a dezvolta si a folosi cladiri intr-un mod responsabil fata de mediul inconjurator, in tot ciclul de viata al acestora: proiectare, constructie, folosinta, intretinere, renovare si demolare.

Cele mai cunoscute programe de certificare a cladirilor verzi, care atesta utilizarea celor mai bune metode si practici in dezvoltare si utilizarea cladirilor sunt: LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology), DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen - German sustainable Building Council) si HQE(High Quality Environmental).

Fiecare dintre aceste programe are mai multe nivele de clasificare a cladirilor, in functie de punctajul obtinut  in urma evaluarii metodelor de proiectare, dezvoltare si utilizare. Cu toate ca sunt programe diferite, care folosesc criterii stiintifice proprii de evaluare, acestea abordeaza o serie de probleme comune, care pot fi grupate in urmatoarele  categorii de evaluare: consumul de energie si consumul de apa, sanatatea si bunastarea, poluarea, transportul, materialele, deseurile, ecologia si procesele de management. Cele mai performante cladiri sunt certificate cu silver, Gold, Platinum / Blue (LEED / DNGB) si Very Good, Excellent, Outstanding / Exceptional (BREEAM / HQE).

In ultima perioada, in Romania, dezvoltatorii au inceput sa certifice cladirile prin unul dintre programele mai sus mentionate, fapt ce dovedeste interesul acestora si al chiriasilor pentru cladirile verzi. Intrunirea parametrilor de certificare presupune costuri mai ridicate din partea investitorului in faza de proiectare si constructie, insa eficientizarea consumului energetic se traduce prin costuri scazute in utilizare cladirilor. Aceste costuri reduse si confortul sporit atrag clienti cu pretentii, dispusi sa aloce un buget mai mare pentru aceste beneficii.

In Capitala s-au dezvoltat si se construiesc cele mai multe cladiri vezi. Printre acestea putem enumera: Lakeview, prima cladire din Bucuresti care a primit in 2009 certificarea BREEAM Very Good; in 2011 Victoria Office Building a primit certificarile BREEAM Good-Very Good si LEED silver; In 2012 the West Gate este certificata BREEAM Very Good, iar Crystal tower Business Center BREEAM Excelent; In 2013 Floreasca Business Park este certificata BREEM Excellent si in 2014 Green Court Bucharest primeste pre-certificarea LEED Gold.

Daca ne referim la constructiile din provincie, putem mentiona: Amera Tower Cluj certificata LEED Gold,  Liberty Technology Park Cluj, care in 2014 obtine prima certificare BREEAM Major Refurbishment Very Good din Romania; Stadium Green Campus 2010 (foto), cladire rezidentiala pre-evaluata BREEAM Very Good (cladirea Venus ce va fi finalizata pana in 2016 este proiectata pentru a atinge cel mai inalt nivel de sustenabilitate, BREEAM Outstanding); The Office Cluj-Napoca (2013 - in dezvoltare), cladire proiectata BREEAM Excelent si Coresi Retail Development Brasov (2012- in dezvoltare), complex proiectat BREEAM Very good.

"Intrebarea care se ridica este: ce-i motiveaza pe dezvoltatori sa ridice "cladiri verzi", atragerea de clienti premium si profituri mai mari din chirii si vanzari sau pur si simplu, dorinta de a proteja mediul inconjurator? Nu sunt un ecologist convins, dar sa speram ca aceste doua motivatii se intrepatrund in mintea dezvoltatorilor si ca mai exista o speranta in salvarea planetei", conchide Lucian Necula.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 15:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter