- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Patriciu: Este normal ca piata imobiliara din Romania sa cada

13 Feb, 13:59 • Redactia DailyBusiness
Criza lichiditatilor din sistemul financiar la nivel mondial duce la extragerea lichiditatilor din economiile fragile ceea ce va determina un exod de capital din domeniile in care s-a investit masiv in ultimii ani, cum este piata imobiliara, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu.
Patriciu: Este normal ca piata imobiliara din Romania sa cada

Patriciu, care este cel mai bogat om din Romania, a spus ca sectorul imobiliar „urmeaza sa se confrunte cu o criza fara precedent” si ca „e normal ca acesta sa cada”.

„Romania este parte a pietei globale si ea nu are cum sa scape influentelor evolutiilor din aceasta piata. Criza lichiditatilor din sistemul financiar mondial duce la extragerea lichiditatilor din economiile inca fragile, cu viteaza mai mare decat din oricare altele. Un simptom al acestui exod de capital este caderea bursei, iar urmatorul domeniu in care s-a investit foarte mult in ultimii ani si din care fuga capitalului se va face simtita este, cu siguranta, imobiliarul”, a declarat marti, la Arad, Dinu Patriciu, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, reprezentantii Unicredit Tiriac Bank au explicat recent in cadrul unei conferinte de real-estate ca criza globala a lichiditatilor va afecta doar o parte a sectorului bancar din Romania, urmand sa nu se manifeste la nivelul pietei imobiliare. Reprezentantii Unicredit au specificat ca lipsa lichiditatilor la nivel global va determina intr-adevar, in cazul bancilor, extragerea lichiditatilor de la filialele neafectate de criza.

Dinu Patriciu a mai afirmat ca in urmatoarele luni, „vom asista la caderea imobiliarului dupa cum asistam, deja, de fapt, la fenomenele premergatoare”.

„Unul dintre acestea este blocarea pietei. Vanzatorii tin la pret, iar cumparatorii nu mai cumpara, ceea ce face ca numarul tranzactiilor sa scada vertiginos. Acesta este primul mod de manifestare a unei crize imobiliare”, a spus Patriciu.

Pe piata imobiliara, dezvoltatorii au inceput sa pregateasca proiecte rezidentiale cu preturi similare cu cele ale apartamentelor vechi.

Cititi pe DailyBusiness.ro o analiza despre modul in care dezvoltatorii incep sa reduca suprafetele locuintelor noi, pentru a micsora pretul de vanzare fara a afecta rata profitului.