REAL ESTATE

Turnurile Asmita, ingenuncheate de preturile mari, datorii si neintelegeri

10 noiembrie 2011, ora 00:05, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
4bac861e46879.jpg
Compania Asmita Gardens, care detine proiectul cu acelasi nume din Capitala, o constructie cu peste 800 de apartamente, din care mare parte nevandute, a intrat in insolventa, la cererea Alpha Bank.

DailyBusiness.ro a discutat cu Remus Borza, practician in insolventa la administratorul judiciar Euro Insolv SPRL, pentru a vedea ce soarta ar putea sa aiba complexul imobiliar, format din mai multe turnuri si realizat printr-o investitie de 120 milioane de euro.

Proiectul Asmita Gardens a ramas fara echipa de vanzari in primavara acestui an. In plus compania avea un litigiu mai vechi cu Strabag, constructorul proiectului. In octombrie, si banca finantatoare, Alpha Bank, si-a pierdut rabdarea si a cerut insolventa proiectului, procedura care a si fost demarata.

In plus, in trimestrul doi al acestui an in proiect nu s-a vandut nicio locuinta, iar 400 de unitati erau nevandute in contextul unui litigiu cu Strabag care nu a testat utilitatile in cadrul a 4 din cele 7 blocuri.ôExista posibilitatea sa se faca recurs, insa nu cred ca actionarii vor face asta, in conditiile in care nu au facut nici contestatie macarö, spune Borza.

Acesta a adaugat ca unul dintre motivele pentru care societatea se aflain aceasta situatie este blocajul decizional la care au ajuns actionarii. Potrivit administratorului, deciziile in companie puteau fi luate doar in unanimitate, pentru ca indienii de la Asmita si European Convergence Development Company, detin fiecare cate 50% din companie. á

Pe langa neintelegerile interne si litigiul cu Strabag, au mai existat si alte motive care au dus la aceasta situatie: proiectul a fost construit la costuri mari si avea preturi de vanzare pe masura.

Mai mult, cand piata scadea dramatic, proprietarii Asmita tineau cu dintii de pret si pe langa cateva promotii cu locuinte mobilate sau posibilitatea de inchiriere cu optiune de cumparare nu au facut prea mari modificari de preturi, in conditiile in care acestea porneau de la circa 100.000 euro. á

Potrivit administratorului judiciar, prima optiune in cazul proiectului este reorganizarea, care poate fi ceruta atat de debitor, cat si de creditorii care au peste 20% din creante, in cazul de fata Alpha Bank, dar si de administratorul judiciar. á ôPrima optiune este un plan de reorganizare in care sa incepem sa vindem locuintele la pretul pieteiö, spune Borza.

Acesta mentioneaza insa ca in acest caz, avand in vedere ca proiectul a fost realizat la costurile din boom, este posibil ca pretul de vanzare sa fie unul sub cost.

ôCineva trebuie sa isi asume pierderileö, explica Remus Borza. El a mentionat ca saptamana viitoare va convoca o adunare a actionarilor, pentru ca acestia sa isi numeasca un administrator si ca urmeaza sa ceara de la debitori documentele si bilanturi pentru a evalua situatia si a vedea daca este sustenabila o reorganizare.

Oficialii Asmita Gardens nu au putut fi contactati de DailyBusiness.ro in seara zilei de 9 noiembrie pentru comentarii.

Vezi cum arata bilantul proiectului in 2010.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 17 Mai 2022, 16:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter