- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Agathon, despre atentatul din Bulgaria: Cand bombele vorbesc, turismul este redus la tacere

19 Jul, 00:08 • adrian.mihaltianu
Dan Matei Agathon (foto), presedinte Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS), considera ca atentatul cu bomba din statiunea Burgas din Bulgaria ar putea afecta turismul acestei tari si recomanda autoritatilor din Romania sa acorde o atentie mai mare protectiei turistilor.
Agathon, despre atentatul din Bulgaria: Cand bombele vorbesc, turismul este redus la tacere

Federatia isi manifesta  ingrijorarea pentru efectele pe care exportul de terorism il poate avea in aceasta parte de Europa. „Suntem alaturi de colegii nostri bulgari care activeaza in turismul din tara vecina si speram sa depaseasca tragedia acestor clipe grele”, a spus Agathon.

„Atunci cand bombele vorbesc, turismul este redus la tacere, iar populatii intregi care depind de aceasta industrie sunt afectate in mod direct. Pe langa victimele directe, prabusirea turismului si ocolirea zonei de catre turisti inseamna producerea de din cauza recesiunii economice si a lipsei de posibilitati materiale”, a mentionat seful FPTS.

De aceea, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii solicita autoritatilor romane sa ia [b]masuri stricte de protectie a turistilor romani si straini[/b] si sa sporeasca vigilenta pentru a preintampina asemenea atentate pe teritoriul Romaniei.

„Trebuie introdusa de urgenta politia plajelor pentru a spori siguranta celor aflati in vacanta si pentru ca orice fel de incidente sa fie descurajate din timp”, a subliniat Dan Matei Agathon.

„Este important ca Romania sa ramana o tara sigura, ocolita de asemenea evenimente tragice, pentru ca cetatenii care se afla in timpul sejururilor turistice, fie ei romani sau de alta nationalitate, sa se simta in absoluta siguranta”, a adaugat el.

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-turism/bilantul-atentatului-cu-bomba-din-burgas-8-turisti-morti-si-zeci-de-raniti-78740/]Opt persoane au fost ucise[/url] si numeroase alte zeci au fost ranite intr-o explozie care a vizat un autocar cu turisti israelieni din parcarea aeroportului din statiunea Burgas, aflata pe coasta bulgara a Marii Negre.

Ministerul de Interne a anuntat ca explozia este rezultatul unui act terorist.

Turistii israelieni venisera pe aeroportul din Burgas la ora 16.50, cu un avion al companiei Air Via, de la Tel Aviv. Apoi ei s-au imbarcat in autocare pentru a ajunge in statiunea Sunny Beach, pe litoralul bulgar al Marii Negre.

Conform rapoartelor, erau aproximativ 40 de turisti israelieni la bordul autocarului in care s-a produs explozia.

Aeroportul din Burgas ramane inchis, iar zborurile sunt redirectionate
catre aeroportul din Varna. Cel putin 64 de turisti israelieni au ramas
in aeroport. Acestora li s-au oferit bauturi, mancare si paturi.

Anchetatorii
interogheaza martorii si examineaza inregistrarile realizate de
camerele de supraveghere. De asemenea, masurile de securitate au fost
sporite in hotelurile unde sunt cazati turisti israelieni. Serviciile bulgare colaboreaza si FBI si CIA si cu anchetatorii israelieni. Expertul Vladimir Chukov a subliniat ca acest atac este fara precedent intr-un stat membru UE.