Turism

Amenintarile teroriste au scazut cu 8% profitul British Airways

03 Nov, 15:47 • Redactia DailyBusiness
Transportatorul aerian British Airways a raportat ca profitul net pe trimestrul al doilea al anului fiscal curent a scazut cu 8%, dupa ce atentatul esuat din vara a afectat traficul aerian.
Amenintarile teroriste au scazut cu 8% profitul British Airways

Profitul net obtinut pe trimestrul al doilea a scazut la 165 mil. de lire (246 mil. euro), comparativ cu 167 mil. de lire (249 mil. euro) in trimestrul doi din 2005, relateaza Bloomberg.

Vanzarile au inregistrat o crestere de 4,9%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, atingand valoarea de 2,31 mld. de lire (3,45 mld. euro).

Profitul operational in perioada iulie-septembrie a scazut la 240 mil. de lire (358 mil. euro), comparativ cu 261 mil de lire (390 mil. euro) obtinute in aceeasi perioada din 2005.

Scaderea profitului a fost cauzata in principal de atentatul terorist din luna august, care viza aeroportul Heathrow din Londra. Desi atentatul a fost dejucat de care autoritatile britanice, anuntul a afectat traficul aerian si a provocat panica printre calatori.

Descoperirea planului de deturnarea a unor avioane britanice a dus la decizia companiei de a anula 1.820 de zboruri, dupa ce autoritatile au impus masuri de securitate sporite. Intreruperea zborurilor a provocat pierderi de 100 mil. de lire (149 mil. euro), afectand puternic traficul de calatori, care incepe abia acum sa revina la nivelul inregistrat in 2005.

O noua alerta privind un posibil atentat care a fost lansata in luna septembrie a dus la pierderi de 40 mil. de lire (aproape 60 mil. euro).

„Traficul de calatori este in continuare afectat de masurile stricte de securitate in vigoare”, a declarat Willie Walsh, direct general al British Airways, citat de Bloomberg. Acesta a mentionat ca schimburile de curse aeriene pe aeroportul Heathrow sunt si mai dificile acum.

Analistii au declarat ca rezultatele sunt conforme estimarilor si ca anticipeaza conditii imbunatatite de piata dupa ce restrictiile de securitate vor fi anulate. British Airways a mai anuntat ca estimeaza costuri suplimentare de 400 mil. de lire (aprox. 600 mil euro), insa sub nivelul de 450 de mil. de lire estimate anterior.

Recent, transportatorul britanic a renuntat la filiala regionala BA Connect, care a fost vanduta companiei aeriene Flybe, insa veniturile aduse de aceasta tranzactie au fost anulate de pierderile mari provocate anterior de BA Connect.