Turism

Amenintati de low-cost: Pilotii de la Iberia planuiesc 30 de zile de greva

28 Mar, 14:51 • valentin..nicolae
Pilotii operatorului aerian Iberia vor sa isi intrerupa activitatea in zilele de luni si vineri, in intervalul 9 aprilie - 10 iulie, in semn de protest fata de intentia conducerii de a lansa linia low-cost Iberia Express.
Amenintati de low-cost: Pilotii de la Iberia planuiesc 30 de zile de greva

Pilotii spun ca lansarea Iberia Express contravine intelegerii dintre Iberia si British Airways, incheiate la momentul fuziunii dintre cele doua, cand a luat nastere International Airlines Group (IAG).

IAG si Iberia considera ca noua linia low-cost este singura cale prin care partea spaniola a grupului poate returna profit, relateaza Financial Times.

In prezent, companiile aeriene din Europa se confrunta cu mai multe obstacole in drumul spre profit: cresterea continua a preturilor la combustibili, cererea scazuta, taxele si amenintarea low-costurilor.

Iberia Express a fost infiintata pentru a completa zborurile de lunga durata ale Iberia, unele dintre cele mai profitabile pentru companiei. Linia low-cost va zbura catre 17 destinatii interne si catre destinatii externe ca Dublin, Napoli si Amsterdam.

Iberia estimeaza ca va atrage astfel 2,5 milioane de pasageri.

„Compania vrea sa redirectioneze 40 de avioane Iberia catre noua subsidiara, ceea ce inseamna eliminarea a 8.000 de locuri de munca”, au spus reprezentantii Sepla, sindicatul spaniol al pilotilor.

Iberia a declarat marti ca „regreta atitudinea iresponsabila a sindicatului Sepla”, precizand ca va „face tot ce poate pentru a reduce impactul grevei asupra pasagerilor”.

Sepla ii reprezinta pe cei 1.600 de piloti ai Iberia.

In timp ce IAG a raportat un profit inainte de taxe de 542 milioane de euro in 2011, cele doua subsidiare au inregistrat performante diferite. Anul trecut, British Airways a raportat un profit operational de 592 milioane de euro, in baza unei cereri puternice pentru calatoriile transatlantice, insa Iberia a inregistrat pierderi de 61 milioane de euro.

CEO-ul IAG, Willie Walsh, a declarat in februarie ca nu va renunta la
planurile de lansare a low-costului, chiar daca pilotii fac greva.
Pilotii Iberia au inceput sa protesteze fata de lansarea noii companii
inca din decembrie, astfel ca la inceputul lunii martie aveau deja 12
zile de greva, care au costat grupul circa 3 milioane de euro pe zi.
Totusi, protestele au incetat dupa ce Sepla si IAG au fost de acord sa
inceapa negocierile.