- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

ANAT a propus reducerea TVA-ului la pachetele turistice vandute in Romania

03 Jun, 17:12 • Redactia DailyBusiness
ANAT a propus, in cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, format din membri din Ministerul Turismului si din asociatiile patronale din domeniu, reducerea TVA-ului pentru toate componentele turistice, in vederea stimularii acestei activitati, potrivit unui comunicat al ANAT.
ANAT a propus reducerea TVA-ului la pachetele turistice vandute in Romania

In prezent TVA-ul este redus numai la cazare (9%).

„Pachetele turistice din Romania nu se pot ieftini pe fondul mai multor factori, precum taxele si impozitele mari, preturile ridicate de achizitie a materiilor prime si utilitatilor. Statul roman nu a sprijinit, din pacate, niciodata industria turistica. Este necesar ca statul sa acorde facilitati fiscale pentru operatorii turistici, precum scutirea de impozit pentru profitul reinvestit”, spun reprezentantii Asociatiei Nationate a Agentiilor de Turism (ANAT).

De asemenea, ANAT a solicitat demararea unor campanii de promovare, atat pentru turismul intern, cat si pentru cel extern. Ministerul Turismului va lansa pe 15 iunie campania de promovare pentru turismul intern, intitulata „Turist in Romania”.

Asociatia a mai cerut participarea Ministerului Turismului la o campanie de promovare a zborurilor catre Litoral, ca o alternativa viabila la infrastructura rutiera inca deficitara. De asemenea, revistele de bord ale companiilor aeriene romanesti pot fi stimulate sa prezinte mai multe destinatii interne. ANAT considera ca este necesara si corelarea orelor de zbor ale aeronavelor catre litoral, cu orele de cazare ale hotelurilor.

Tot in cursul intalnirii de astazi s-a discutat adoptarea unei prime de incoming. Fiecare agentie de turism ar putea sa primeasca minim 2 euro pentru fiecare turisti strain care il aduce in Romania. Programul ar putea fi implementat cel tarziu anul viitor.