- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Cât costă un sejur de 8 zile pe litoralul românesc în 2024. Un banal mic la Mamaia costă mai mult ca două călătorii cu metroul

26 Jul, 18:22 • Dobran Viorel
Cât costă un sejur de 8 zile pe litoralul românesc în 2024. Mulți români s-au reorientat și au ales să meargă în străinătate vara. Alții în schimb preferă în continuare litoralul românesc.
Cât costă un sejur de 8 zile pe litoralul românesc în 2024. Un banal mic la Mamaia costă mai mult ca două călătorii cu metroul

Litoralul românesc a ajuns să rivalizeze în multe privinţe cu staţiunile de lux din lume. Un turist a făcut un calcul, iar suma nu este deloc mică.

Bărbatul a adunat cam toate sumele cheltuite. Iar la final și-a dat seama că putea merge cu aceeași bani și într-un sejur de lux. Mâncarea ajunge să fie aproape 300 de euro, în timp ce drumul a ajuns să fie 200 de euro. Suma crește odată cu sporturile acvatice, cazarea, dar și altele. Astfel, un se jur pe litoralul românesc în 2024 ajunge să coste peste 1.000 de euro după calculele făcute de bărbat.

Cât costă o pungă de seminţe pe litoralul românesc. Lista preţurilor în vara anului 2024: gustările banale au devenit un lux

Hai să vedem câți bani îmi trebuie să mă duc la mare în România în 2024. 8 zile, 7 nopți, 2 persoane la privat, nu la hotel, nu la all inclusive. Eu am zis așa: cazare, 200 lei pe noapte, 1400 lei pe concediu. Mâncare, 200 de lei pe zi, 1400 lei. Drumul: ținând cont că-s din Maramureș, sunt 1700 de kilometri dus întors, 1000 de lei motorină.

Cât costă un sejur de 8 zile pe litoralul românesc în 2024

Viciile, cum ar fi țigări sau alcool, 700 de lei am pus eu. 100 de lei pe zi. Șezlong: ne trebuie două la 50 de lei, deci ar fi 700 de lei pe concediu să-l închide în fiecare zi.

Divertisment, adică să te dai pe o banană, să mergi cu bărcuța, să mai faci tu una, alta, am pus 50 de lei pe zi, 350 de lei pe concediu. Ieșiri seara, pe faleză sau pe undeva, pe acolo îți mai iei o vată, nu mai știu ce îți iei. Am pus 100 de lei pe zi, 700 de lei total. Cadouri, să cumperi la prieteni când vii acasă, că așa suntem noi, aducem amintiri de pe litoral.

De 350 de lei zic că ne-am descurcat. Un total mi-a dat 6600 de lei pe opt zile, șapte nopți, și pe zi mi-au dat 950 de lei. Oameni buni. Mi se pare un picuț mult. Lăsați voi un comentariu, cât v-au costat pe voi o zi pe litoralul românesc în România. La noi, că nu poate fi litoralul românesc în altă țară?”, spune românul în videoclip.

Preţurile au luat-o razna pe Litoralul românesc! Cât costă un singur mic cu muştar de Tecuci la „împinge-tava” în staţiunea Mamaia

Preţurile au luat-o razna pe Litoralul românesc!

În Mamaia, prețurile la mâncare au crescut considerabil. Un caz ar fi o autoservire, unde un mic a ajuns să coste 7 lei bucata. Cartofii prăjiți ajung la 70 de lei kilogramul, iar ciupercile  la 100 de lei kilogramul. Ardeii copți au ajuns să coste tot 70 de lei kilogramul, iar toate produsele de carne au ajuns să coste 140 de lei kilogramul.

De altfe, de la 1 iulie, prețurile pe litoral au explodat, acest lucru fiind vizibil atât la cazări, cât și la mâncare. În aceste condiții, mulți turiști au fost nevoiți să își refacă bugetul pentru vacanță.

Cât costă un mic în stațiunea Mamaia. Turiștii români sunt uimiți de prețurile exagerate care au crescut față de anul trecut. Cei care au ajuns pe litoralul românesc postează frecvent imagini cu bonurile fiscale sau meniurile restaurantelor.

Ce preț are un singur mic în stațiunea Mamaia. Turiștii din țara noastră rămân stupefiați când află de aceste scumpiri uriașe. Călătorii care doresc să se bucure de plajă, soare și vreme plăcută aleg să facă economie la mâncare.

S-a ajuns în această situație din cauza costurilor foarte mari la preparatele culinare tradiționale. Un român a dezvăluit pe rețelele de socializare că a scos din buzunar foarte mult pentru un mititel cu puțin muștar.

Potrivit cancan.ro, acesta a achitat suma de 7 lei, în timp ce hamsiile costă 14 lei. În stațiunea Mamaia turiștii sunt nevoiți să achite 7 lei pentru o sută de grame de cartofi prăjiți și 8 lei pentru o sută de grame de ciolan afumat.

„Exagerat de scump. Mi-ar trece pofta. Aşa ajung unii bogaţi”„Preturi de Tenerife, jeapca pe față… nu e prost ăla care cere, ci ăla care dă… dezgustător”, „De vină sunt cei ce cumpără”.

„Dacă mergeai la împinge tava prin Constanța nu mai aveau ei clienți și prețuri ca astea”, sunt o parte dintre comentariile lăsate de internauți după ce au aflat care este costul unui singur mic, mai arată sursa citată.

Micii, care nu lipsesc de pe grătare în zilele frumoase din an, ar putea deveni în scurt timp un moft pentru cetățenii români. Preparatul culinar tradițional are un preț tot mai mare din cauza scumpirilor din industria alimentară.

Costul cărnii de porc a crescut enorm în ultimii ani, dovadă că majoritatea clienților stau departe de acest fel de mâncare. Din păcate, scumpirile provocate de inflaţie au dus la scăderea consumului de carne de orice fel.

103 mine maritime în Marea Neagră. Litoralul românesc, front comun de război

În ultima vreme oamenii se îndreaptă spre fructe și legume, care sunt mult mai sănătoase decât produsele din carne. Foarte multe persoane aleg să facă această schimbare pentru un stil de viață echilibrat.

Cât costă să stai pe cearceaf pe plajă, pe Litoralul românesc. Cu banii ăștia te distrezi o zi întreagă la mare

Turiștii care merg la plajă în Mamaia au o mulțime de posibilități în ceea ce privește petrecerea timpului pe nisip. Așa cum există o categorie care vrea să se răsfețe și să se odihnească într-un baldachin, așa există și o altă categorie care se mulțumește cu șezlongul. Totuși, cum rămâne cu cei ce vor să fie și mai clasici și preferă cearceaful.

Pe unele plaje private, nici cei ce vor să stea pe cearceaf nu sunt scutiți de taxe, iar costul pentru un petic de nisip este de-a dreptul supărător, mai ales că oricum cine vrea să își petreacă vacanța pe litoral trebuie să scoată bani la fiecare pas.

Fie că este vorba despre închirierea unui șezlong, baldachin sau chiar o bucată de nisipi pe care își pot așeza cearceaful de acasă, românii trebuie să dea o grămadă de bani.

Un operator privat din stațiunea Mamaia nu doar că oferă servicii la tarife mai scumpe ca în străinătate, dar a stabilit și un program în care turiștii pot să stea la plajă, respectiv de la 08:3 la 20:00, deși mulți români preferă să stea la soare încă de la primele ore ale dimineții sau chiar de la răsărit.

Astfel, în funcție de rândul pe care turiștii își doresc să stea la plajă, aceștia au de ales între rândul 1, 2 sau 3 ori își pot așeza cearceaful sau prosopul în fața primului rând de șezlonguri, chiar la malul mării, acesta fiind cel mai scump loc.

  • Rândul 1 – două șezlonguri +umbrelă – costă 150 de lei/zi
  • Rândul 2 – două șezlonguri + umbrelă – costă 120 de lei/zi
  • Rândul 3 – două șezlonguri + umbrelă –  costă 100 de lei/ zi
  • Loc cearșaf în fața rândului 1 (1.4 x 2 m)- 200 de lei/zi

„Senzații tari pe litoralul românesc! 200 de lei trebuie să scoată din buzunar acei turiști care vor să facă plajă pe cearșaful așezat pe pat de scoici concasate! „Plaja este domeniu public! Cunoaște-ți drepturile!” – campania națională de informare și educare a consumatorilor organizată de Asociația Pro Consumatori, ediția a V-a!”, este anunțul Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Contactați de ziare.com, reprezentanții complexului privat din stațiunea Mamaia au oferit o explicație. Prețurile par să fie o metodă prin care clienții din afara complexului sunt îndemnați să își așeze cearșaful în zona destinată acestora, și nu în fața șezlongurilor hotelului.

„Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora. Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşează cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, se mai menționează în mesajul citat de sursa menționată.

Citește și: Prețuri de neconceput în Vama Veche! Suma uriașă pe care trebuie să o scoți din buzunar pentru un masaj de 30 de minute pe plajă

Cât costă să te dai cu skijetul zece minute în Mamaia. Prețuri revoltătoare pe litoralul românesc

O activitate considerată foarte distractivă de iubitorii de senzații tari, dar care e din ce în ce mai scumpă este plimbarea cu skijetul. Pe litoralul românesc, o astfel de activitate te lasă fără prea mulți bani de cheltuială.

În lunile de vară, turiștii români merg pe plajele de la malul Mării Negre pentru a se relaxa și a se deconecta de la haosul cotidian, iar mulți aleg să se distreze plimbându-se cu skijetul. Cât costă o altă activitate în 2024?

Ei bine, în Mamaia, dacă vrei să închiriezi un skijet, va trebui să ai ceva bani în buzunar. O plimbare de zece minute pentru o persoană costă 250 de lei, un preț uriaș dacă comparăm cu alte țări. Spre exemplu, într-o stațiune din Grecia, o plimbare de 15 minute cu skijetul costă 23 de dolari.

Citește  pe Romania TV și Zile libere 2024. Se face punte, urmează o nouă minivacanţă pentru bugetari

Dacă optezi pentru 30 de minute de adrenalină prețul crește la 500 de lei, iar pentru trei ore trebuie să cheltuiești 1500 de lei de persoană.

Cât costă să stai pe cearceaf pe Litoralul românesc. Cu banii ăștia te distrezi o zi întreagă la mare

Un operator privat din stațiunea Mamaia nu doar că oferă servicii la tarife mai scumpe ca în străinătate, dar a stabilit și un program în care turiștii pot să stea la plajă, respectiv de la 08:3 la 20:00, deși mulți români preferă să stea la soare încă de la primele ore ale dimineții sau chiar de la răsărit.

Astfel, în funcție de rândul pe care turiștii își doresc să stea la plajă, aceștia au de ales între rândul 1, 2 sau 3 ori își pot așeza cearceaful sau prosopul în fața primului rând de șezlonguri, chiar la malul mării, acesta fiind cel mai scump loc.

Rândul 1 – două șezlonguri +umbrelă – costă 150 de lei/zi
Rândul 2 – două șezlonguri + umbrelă – costă 120 de lei/zi
Rândul 3 – două șezlonguri + umbrelă – costă 100 de lei/ zi
Loc cearșaf în fața rândului 1 (1.4 x 2 m)- 200 de lei/zi.