Turism

Conducerea Tarom asculta de Nazare: A renegociat contractele de catering si handling

21 Mar, 16:04 • valentin..nicolae
Compania aeriana Tarom a demarat actiunea de renegociere a contractelor de catering si handling cu firmele Alpha Rocas si Globe Ground Romania. Economiile rezultate din renegocieri ajung la valoarea totala de 6,1 milioane de lei.
Conducerea Tarom asculta de Nazare: A renegociat contractele de catering si handling

Astfel, Tarom a renegociat contractul de servicii de catering incheiat cu Alpha Rocas in 2002, in sensul reducerii costurilor produselor si serviciilor acestei companii. Valoarea economiilor rezultate prin renegociere se ridica la circa 660.000 euro pe an.

In ceea ce priveste contractul cu Globe Ground, Tarom a obtinut o reducere estimativa a costurilor pentru serviciile de handling pe Aeroportul International „Henri Coanda” de 1 milion de dolari pe an.

„In paralel, compania aeriana nationala si Globe Ground vor mai finaliza pana la sfarsitul anului si alte proiecte comune ce au in vedere extinderea portofoliului de clienti pe baza de operare din Otopeni, precum si programe de eficientizare a operatiunilor comune si reducere a costurilor de operare a serviciilor la sol”, au spus reprezentantii companiei aeriene.

Renegocierea contractelor vine dupa ce pe 8 martie ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare i-a avertizat pe responsabilii companiei nationale de transport aerian ca renegocierea contractului de handling cu firma Globe Ground Romania trebuie sa aiba loc in maximum doua saptamani.

„Vanzarea unui pachet de actiuni de 20% din Tarom pana la sfarsitul lunii iunie presupune si luarea tuturor deciziilor necesare astfel incat aceasta companie sa devina mai atractiva pe piata”, le-a transmis ministrul Alexandru Nazare oficialilor Tarom la acea data.

„Analiza de diagnostic a Tarom impune renegocierea contractului de handling ca masura de reducere a cheltuielilor si implicit a pierderilor. Aveti la dispozitie doua saptamani pentru a semna noul contract. Masura este cuprinsa si in planul de eficientizare a companiei si nu mai avem timp de pierdut”, a mai spus ministrul Transporturilor in mesajul catre conducerea liniei aeriene.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Alpha Rocas este detinuta de
patru actionari – compania aeriana Tarom (30,8%), Compania Nationala
Aeroporturi Bucuresti (4,9%), Alpha Flight Group Limited (64,1%) si
Alpha Flight UK Limited (0,003%). In 2010, Alpha Rocas a raportat la Ministerul Finantelor o cifra de afaceri de peste 77 milioane de lei si un profit de 15,0 milioane de lei.

Globe Ground Romania este detinuta de compania aeriana Tarom in proportie de 37%, de Compania Nationala
Aeroporturi Bucuresti cu 13%, de Servisair (Germania) cu 25% si de compania Balaclava B.V. (Olanda) cu 25%. Potrivit datelor publicate la Ministerul de Finante, compania a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 75,6 milioane de lei si un profit de 15,9 milioane de lei.

Tarom se afla pe lista companiilor monitorizate prin acordul cu Fondul Monetar International precum si pe societatilor care vor avea manager privat.

Linia aeriana si-a redus anul trecut pierderile cu 24,1% fata de anul
precedent, de la 332,5 milioane lei la 252,18 milioane lei, insa acestea
sunt in continuare mai mari fata rezultatul negativ din 2009, de 234,7
milioane lei.

Tarom estimeaza pentru acest an o pierdere de 187,24 milioane lei, care
ar urma sa scada la 122,29 milioane lei in 2013 si 60,58 milioane lei in
2014, potrivit proiectului de buget pentru acest an.