- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Cum sa ne bronzam sanatos

06 Jul, 10:15 • razvan.codorean
Ne dorim un bronz frumos, obtinut intr-un timp foarte scurt dar de durata. Insa soarele arde, iar pielea noastra trebuie protejata impotriva arsurilor si altor afectiuni cauzate de razele ultraviolete din ce in ce mai agresive. Pentru o protectie corespunzatoare trebuie cunoscute mai multe aspecte.
Cum sa ne bronzam sanatos

Sa incepem cu ce inseamna SPF. De fiecare data cand cumparam o crema de protectie solara ne intalnim cu termenul SPF insa nu stim exact semnificatia sa. SPF – Sun Protection Factor (factor de protectie solara) este unitatea de masura universala pentru protectia impotriva razelor UVB sau UVA.

Razele UVB ataca pielea la suprafata, provocand arsuri (B vine de la “burn”- a arde în limba engleza), iar razele UVA penetreaza in profunzime atacand colagenul care da pielii elasticitate (A vine de la “ageing” – imbatranire in limba engleza).Cu razele UVA intram cel mai des in contact, patrund mai adanc in piele si sunt responsabile de imbatranirea si degradarea ei.

SPF masoara perioada de timp in care crema asigura protectie pielii impotriva arsurilor. Majoritatea persoanelor cu pielea deschisa la culoare pot tolera cam 10 minute de expunere la ultraviolete. Multiplicand cele 10 minute cu un SPF de 15, spre exemplu, se obtin doua ore si jumatate de protectie (150 minute).Parerea generala este ca, cu cat factorul SPF este mai mare, cu atat este mai bine.

In randul specialistilor insa parerile sunt impartite, unii sustinand ca un factor de protectie mai mare de 30 nu este recomandat, deoarece extra protectia pe care o ofera vine cu un cost si anume sanatatea pielii. Compusii chimici pe care ii contine crema pentru a asigura protectie fac mai mult rau decat bine, impiedicand chiar producerea vitaminei D.Pentru a fi siguri de alegere, trebuie consultat si un medic dermatolog.

Pentru un efect cat mai benefic, crema trebuie aplicata din uniform si cu generozitate cu cel putin 20 de minute inaintea expunerii la soare. Acest lucru este recomandat deoarece compusii din crema au nevoie de timp pentru a intra in piele si pentru a actiona, relateaza expertii Flanco.

De asemenea, tinand cont de SPF si de numarul de ore de protectie pe care crema le asigura aplicarea trebuie repetata la fiecare 2, 3 ore si chiar mai des daca intram si in apa.Pe langa crema este nevoie de conduita si la capitolul orar.

Dermatologii insista ca protectia solara consta in ceva mai mult decat simpla aplicare a unei creme si ca trebuie sa avem grija sa nu stam la soare intre orele 12 si 16. Trebuie sa ne protejeazam de soare si cu palarii, umbrele sau esarfe atunci cand mergem pur si simplu pe strada. Cremele si uleiurile de dupa plaja sunt si ele importante pentru a mentine bronzul cat mai mult timp.

Putem incerca inclusiv uleiul de masline.Si produsele cosmetice (fond de ten, crema de fata) trebuie sa aiba factor de protectie pentru ca pielea noastra sa aiba un aspect sanatos si frumos cat mai mult timp.Dupa ce am obtinut bronzul dorit cu o alimentatie bogata in vitamine, cu hidratare atat din interior (minim 2 litri de apa zi) cat si din exterior (creme) pielea noastra o sa radieze.