Turism

De ce ar accepta Ministerul Finantelor un TVA zero pentru turismul incoming

22 Feb, 00:07 • valentin..nicolae
Intentia ministrului Turismului, Cristian Petrescu, de a propune Ministerului Finantelor sa aplice TVA zero pentru cazarea turistilor straini (incoming), nu este o noutate in industrie, in contextul in care organizatii de profil au militat pentru aceasta masura timp de mai multi ani.
De ce ar accepta Ministerul Finantelor un TVA zero pentru turismul incoming

In prezent, TVA-ul pentru serviciile de incoming este de 9% pentru hoteluri si de 24% pentru agentiile de turism.

„O masura importanta pentru turism ar fi sa nu mai existe TVA la incoming. Este o neintelegere legislativa la mijloc, pentru ca incoming-ul inseamna export de servicii turistice, iar firmele romanesti nu platesc TVA pentru exporturi”, a declarat recent ministrul Cristian Petrescu.

„O asemenea masura ar fi benefica pentru operatorii de turism, care ar scadea preturile, facand astfel destinatia Romania mai atractiva. Odata cu scaderea preturilor s-ar majora numarul de turisti si cred ca incasarile aduse de aceste cresteri ar compensa reducerea TVA”, a mai spus Petrescu.

Referitor la aceasta declaratie, Dragos Raducan, vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), a spus ca propunerea aplicarii unui TVA zero pentru incoming (turistii straini care vin in Romania-n.r.) este o masura pentru care organziatia militeaza de peste 15 ani.

„Initiativa se va opri probabil la Finante, unde se calculeaza cat se
pierde daca nu mai avem TVA la 50.000 de turisti, in loc sa se calculeze
cat castigam dupa urma a 200.000 de turisti
. Toate tarile care au fost
lovite de criza au cautat si aplicat masuri pentru stimularea
consumului, implicit a turismului. La noi afacerile din turism se inchid
pentru ca exista taxe peste taxe”, a explicat Dragos Raducan.

De aceeasi parere este si presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), care a punctat faptul ca aceasta propunere a fost inaintata de asociatie spre a fi inclusa in Legea Turismului, insa nu a fost acceptata.
[quote=Corina Martin, presedintele ANAT]La Finante nu pot sa spun ca a existat o atitudine pro-turism de-a lungul anilor, indiferent de cine a fost la guvernare[/quote]
„Un TVA zero pe incoming este important daca vrem sa aducem mai multi turisti straini, plus ca ne permite noua agentiilor sa vindem mai usor”, a spus Corina Martin, presedintele ANAT.

„Degeaba avem promovare si lansam brandul in afara, de altfel o actiune care a costat multi bani, daca nu avem tarife bune, insotite bineinteles si de calitate. Altfel spus, pasul unu, respectiv promovarea, necesara pentru ca o destinatie sa existe pe piata externa, a fost facut, acum urmeaza pasul doi, adica scaderea fiscalitatii pentru stimularea cresterii veniturilor„, a adaugat Corina Martin.

Aceasta a explicat faptul ca reducerea TVA-ului nu inseamna reducerea veniturilor pentru cei de la Finante, intrucat prin scaderea tarifelor Romania ar deveni mai atractiva pentru turistii straini, ceea ce ar duce la cresterea incasarilor pentru operatori si prin urmare la cresterea veniturilor din impozite pentru cei de la Finante.

Totusi, reprezentantii turismului romanesc nu se asteapta la o schimbare peste noapte.

„Aceasta este doar o propunere, o luare in discutie. Pana la publicarea in Monitorul Oficial mai e cale lunga. Eu insa dupa atata timp nu mai sper. Ceea ce se intampla acum este o anomalie pentru ca este vorba despre
export de servicii”, a declarat Dragos Raducan.

„Asa cum avem export de paduri, export de ciment,
export de fier si nu se plateste TVA, asa ar trebui sa fie si pentru
serviciile turistice. Daca s-ar aplica aceasta masura, ar fi o intrare
in normalitate. Numai ca in Romania, normalitatea e privita ca o
facilitate”, a mai spus vicepresedintele FPTR.
[quote=Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR]Uitati-va ce se intampla pe litoral, ai mai multe taxe de platit fata de cat profit obtii[/quote]
De asemenea, si Corina Martin isi pastreaza scepticismul intrucat, potrivit ei, intotdeauna a existat o lipsa de intelegere din partea Ministerului Finantelor.

„Este greu de spus ce se va intampla in continuare. Am inteles si de la fostul ministru Elena Udrea ca nu a primit intelegere pe acest subiect de la Ministerul Finantelor. Momentan, nu cunoastem atitudinea actualului ministru de acolo. Oricum, la Finante nu pot sa spun ca a existat o atitudine pro-turism de-a lungul anilor, indiferent de cine a fost la guvernare”, a mentionat presedintele ANAT.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in anul 2011 de 7,6 milioane, in crestere cu 1,5% fata de anul precedent, potrivit INS.

Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (94,3%). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 57,7% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au  inregistrat din: Ungaria (35,2%), Bulgaria (18,2%), Germania (8,7%), Italia (8,0%) si Polonia (5,7%).

„Daca vrem sa prioritizam turismul, atunci trebuie si ca celelalte ministere sa aiba o atitudine pro-turism. Am propus fostului ministru crearea unui grup de lucru interministerial, dar din pacate propunerea nu s-a materializat. Ma surprinde pozitiv declaratia ministrului Petrescu. Daca vedem eforturi concrete din partea sa, poate atunci chiar vom crede intr-o sansa de materializare”, a spus Corina Martin.

ANAT a depus luni la Ministerul de Finante o solicitare argumentata privind aplicarea unui TVA zero pe incoming.