Turism

Destinatii din afara ghidului turistic. De ce ai vizita aceste orase mai putin populare

26 Feb, 10:45 • valentin..nicolae
Nu apare in ghidul turistic, nu merita vizitat. Fals. Nici pe departe. Unele locuri, desi ocolite de turisti, emana acelasi farmec, au aceeasi atmosfera si mostenire culturala cu orasele mult aclamate in ghidurile turistice. Daca vrei o experienta autentica, departe de cozile de turisti din orasele principale, citeste mai jos cateva cuvinte despre 8 destinatii mai putin populare, dar care merita vizitate.
Destinatii din afara ghidului turistic. De ce ai vizita aceste orase mai putin populare

Aceste orase sunt omise de turisti fie din cauza pozitiei geografice care ingreuneaza accesul, fie din cauza proximitatii unor „vecini mai interesanti”. Daca ajungi vreodata in apropiere, poate „arunci o privire”.

[img=2621][/img]1. Trieste, Italia. Oare de ce nu se regaseste acest oras-port in fruntea recomandarilor turistice?! Trieste a fost unul dintre principalele porturi ale Imperiului Austro-Ungar (era al patrulea oras ca marime din Imperiu, dupa Viena, Budapesta si Praga) si a pastrat de-a lungul timpului acel farmec al vremurilor trecute, oferind turistilor un mix de culturi (germanica, latina, slava) si civilizatii.

Celebrul scriitor James Joyce a inceput sa scrie „Ulysses” aici, si nu in Dublin. Pe langa amprenta habsburgica, Trieste se remarca prin arhitectura neo-clasica, gastronomica central-europeana si multitudinea de cafenele vieneze. Nu rata Castelul Miramare si Il Faro della Vittoria.

Trieste este localizat foarte aproape de granita cu Slovenia, asa ca nu exclude o mica excursie in statul vecin.

[img=2622][/img]2. Arras, Franta.  Cu cele doua piete flamand-spaniole, inconjurate de 155 de casute ca de “turta dulce”, Arras este o surpriza placuta pentru orice turist, o supriza ascunsa intr-un colt nordic al Frantei (capitala regiunii Pas-de-Calais). Arras se distinge prin arhitectura specifica secolelor XVII-XVIII, tunelurile subterane de 22 km (folosite de soldati in Primul Razboi Mondial) si atmosfera boema.

Trebuie sa vizitezi piata Petite Place, inconjurata de cladirile in stil flamand, Palatul Saint-Vaastae, Catedrala Notre-Dame-et-Saint-Vaast d’Arras, muzeul des Beaux-Arts si, daca sunteti pasionati de istorie, Casa Memoriala Robbespierre (Maximilien François Marie Isidore de Robespierre a fost unul dintr figurile marcante ale Revolutiei Franceze).

[img=2623]Orasul Bhuj[/img]3. Gujarat, India. Acest stat din vestul Indiei nu regaseste in itinerariul multor turisti, dar daca ai vreodata ocazia sa ajungi aici, profita! In afara de o primire prietenoasa, vei avea parte si de o experienta neconventionala: insula Diu (aflata in trecut sub controlul Portugaliei), orasul Bhuj, cunoscut pentru palatele si templele hindu, zona Little Rann of Kutch, un sanctuar pentru animalele salbatice.

Orasul Bhuj este faimos pentru broderii, prin urmare o destinatie potrivita pentru iubitorii de mestesug si articole hand-made.

De-a lungul timpului, Gujarat a jucat un rol important in istoria economica a Indiei. Gujarat a inregistrat cel mai rapid ritm de cretere economica din India si este unui dintre cele mai industrializate state din regiune.

Bucataria locala este in principal vegetariana, iar specialistii o considera ca fiind una dintre cele mai sanatoase din India.

[img=2627][/img]4. Aberdeen, Scotia. “Orasul de granit” sau “Orasul de Argint”, cum mai este cunoscut Aberdeen, este localizat pe coasta Marii Nordului, intre raurile Dee si Don si se lauda cu plaje nisipoase lungi, arhitectura cladirilor din piatra, Universitatea Aberdeen (King’s College), satucul de pescari Footdee (parte a orasului, situat in extremitatea estica a portului). Orasul mai este cunoscut si pentru cele 45 de parcuri si gradini care il infrumuseteaza.

Dincolo de oras, poti face o excursie cu trenul, de-a lungul coastei, pana la Castelul Dunottar, unde Franco Zefferelli a filmat pelicula “Hamlet”.

Totusi, banii rezultati din exploatarea petrolului din Marea Nordului au transformat orasul intr-o locatie la fel de scumpa ca Londra si Edinburgh. Noroc ca in ceea ce priveste atractiile culturale, ca Muzeul Maritim si Galeria de Arta, intrarile sunt gratuite.

[img=2628][/img]5. Utrecht, Olanda. Poate ca atmosfera din Amsterdam este cea care ii determina pe turisti sa uite de Utrecht. Totusi, indiferent care ar fi motivul, acest oras atrage in mod bizar, am putea spune, un numar extrem de mic de vizitatori.Centrul vechi al orasului este inconjurat de un canal medieval, astfel ca poti face un tur cu barca pentru a admira arhitectura docurilor, aglomerate azi de cafenele, restaurante, magazine si baruri.

De asemenea, orasul este celebru pentru Domul sau (o biserica gotica ce poarta hramul Sfantului Martin), ce are o inaltime de 112 metri.

Utrecht este cunoscut ca un oras studentesc, cu o populatie foarte tanara si implicit o viata de noapte destul de agitata.

[img=2629][/img]6. Meknès, Maroc. Toate lumea a auzit de Marrakesh si Fes. La o scara mai mica fata de „fratii” sai, acest fost oras imperial beneficiaza de o atmosfera linistita, boema, dar si de o mostenire culturala si arhitecturala vizibila mai ales in cele 50 de palate si in ruinele romane de la Volubilis.

Volubilis, cel mai important sit arheologic roman din Maroc, este situat la 5 km de Moulay Idriss, 27 km de Meknes si la 83 km de Fes. Numele sitului vine de la volbura (Convolvulus arvensis), planta omniprezent in aceatsa zona.
Meknes se afla in nordul tarii (aproape de muntii Atlas), la 130 km de capitala Rabat si 60 km de Fes.

De vazut: palatul Dar El Makhzen, poarta Bab Mansour, gradinile Lahboul, mausoleul lui Ismail Moulay, Moschhea Nejjarine si palatul Dar El Beida.

[img=2631][/img]7. Jerez de la Frontera, Spania.  Acest oras andaluz din provincia Cadiz, situat la jumatatea distantei dintre mare si munti, este cunoscut mai ales pentru productia de sherry (economia locala se bazeaza in mare pe exportul acestei bauturi alcoolice) dar si pentru flamenco – este locul potrivit pentru a experimenta acest tip de arta pasionala.

Aici poti vizita fortareata Alcazar, bisericile San Miguel, San Mateo, Santiago sau San Marcos, Palatul Duque de Abrantes, sau poti intra in renumitele bodegas (baruri) pentru a degusta din productia locala de sherry. In Jerez de la Frontera se regaseste si Scoala regala andaluza de calarie.

[img=2630][/img]8. Helsinki, Finlanda. Desi la prima vedere nu pare, cel mai nordic oras al Europei continentale este de fapt un loc carismatic, marcat de arhitectura art nouveau si de restaurante in stilul anilor 30. Dupa cum te astepti, nivelul de civilizatie este foarte ridicat asa ca linistea, confortul, curatenia si ordinea sunt nelipsite.

Orasul vibreaza cu adevarat cand straluceste soarele – aproape in fiecare noapte, din iunie pana in august.

Helsinki este un port important la Marea Baltica, care asigura legatura maritima intre Finlanda si Estonia, Letonia, Lituania, Suedia, Germania si Danemarca.Fortareata Suomenlinna, cunoscuta si ca „Gibraltarul Nordului”, de langa Helsinki, a fost inscrisa in anul 1991 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.