- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Divergente de opinie la varful ANAT: 3 membri au demisionat din consiliul director

11 Sep, 12:32 • Redactia DailyBusiness
Dragos Anastasiu (foto), fostul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si proprietarul agentiei Eurolines, Florin Tancu, proprietarul agentiei Alto Tours, si Malin Malineanu, proprietarul agentiei New Concept Travel, au hotarat sa-si inainteze demisiile din cadrul Consiliului Director ANAT, respectiv din Biroul Executiv al ANAT.
Divergente de opinie la varful ANAT: 3 membri au demisionat din consiliul director

Care au fost motivele acestei decizii? Cei 3 membri ANAT considera ca anumite gesturi ale Asociatiei pot fi considerate ca implicate politic si nu sunt de acord cu o strategie orientata spre dezbaterea politica publica.

„Cateva interventii pripite din partea ANAT au generat in ultimul timp reactii la fel de patimase din partea autoritatilor statului, avand ca si consecinta aruncarea Asociatiei in zone contestate de dezbatere politica publica”, au spus cei 3 oameni de afaceri, intr-un comunicat comun.

„Pe acest fond minat, combinat cu problemele generate de criza economica, atmosfera in cadrul Consiliului Director s-a degradat, unitatea si profesionalismul facand loc atacurilor si suspiciunilor. Acesta a fost momentul cand am decis sa ne inaintam demisiile, in semn de protest fata de aceste tendinte, care, perpetuate, vor dauna Asociatiei”, se mai arata in comunicat.

De curand, ANAT a trimis o informare de presa in care critica autoritatile pentru lipsa de masuri in programul Toaleta, initiat de Asociatie, prin care s-au depistat zonele turistice deficitare la capitolul toalete.

„Adevarata problema pentru noi toti, membri ai acestei Asociatii, este gasirea modalitatii de iesire din criza. Pentru fiecare in parte si pentru intreaga industrie. Avem convingerea ca acest lucru este realizabil, cu atat mai repede cu cat noi toti am putea gasi calea spre a vorbi aceeasi limba, a profesiei, si am constientiza ca aceasta este singura si adevarata problema cu care ne confruntam”, au aratat Anastasiu, Tancu si Malineanu.

Totusi, acestia sunt de acord ca persoanele din conducerea ANAT sa faca uz de relatiile institutionale pentru a obtine avantaje pentru breasla.

„Pastrarea unei neutralitati si neimplicari politice este cruciala si, nu de putine ori, s-a discutat in Adunarile Generale chiar si varianta ca cei care conduc ANAT sa nu fie implicati politic. Acest lucru nu presupune, in niciun fel, ca cei din conducere sa nu faca uz de relatiile institutionale cu autoritatile statului pentru a obtine avantaje binemeritate pentru breasla. Insa orice import de joc politicianist si manipulare trebuie sanctionate”, adauga acestia.

„ANAT beneficiaza in acest moment de un presedinte (Corina Martin – n.r.) care si-a dovedit calitati certe, ce pot constitui o simtitoare plus-valoare pentru ANAT cu o conditie: ca directia, strategia si modul de lucru ce se impun in Consiliul Director sa tina cont exclusiv de nevoile si prioritatile membrilor, precum si de principii ca echidistanta, neutralitate si onestitate”, se arata in comunicatul celor 3 oameni de afaceri.

Presedintele ANAT, Corina Martin si directorul Eurolines, Dragos Anastasiu nu au putut fi contactati pana la data publicarii acestui articol.