Turism

Efectele atentatelor din Turcia: Cresc rezervarile last minute catre Grecia, Spania si Portugalia

10 Aug, 00:14 • Redactia DailyBusiness
Evenimentele din ultimul an, din Turcia în special, dar și din alte destinații turistice europene, i-au determinat pe unii turiști români să aștepte până în ultimul moment atunci când își aleg vacanțele.
Efectele atentatelor din Turcia: Cresc rezervarile last minute catre Grecia, Spania si Portugalia

Datele Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România, arată că în acest an au crescut cu 25% rezervările last minute, făcute cu o săptămână sau chiar cu câteva zile înainte de plecare, destinațiile preferate fiind Grecia, Spania și Portugalia.

Vânzările de destinații last minute au crescut cu circa 25% anul acesta, față de 2015, cele mai căutate fiind cele de vară, cu insulele grecești în top.

Potrivit informațiilor Paravion, anul acesta se simte un efect de „aglomerare” a ofertelor last minute, determinat și de situația politică tensionată din Turcia, țară care, anii trecuți, domina toate topurile vacanțelor estivale.

Astfel, o parte dintre turiștii care aveau în plan să își petreacă vacanța de vară în Turcia au renunțat la litoralul turcesc și au migrat către oferte de ultimă oră în Grecia, Spania sau Portugalia.

De asemenea, datele companiei mai arată că, în continuare, peste 40% dintre cei care cumpără online pachete de vacanțe optează pentru last minute.
În cazul Paravion, cereri pentru last minute există în continuare, și, chiar dacă agenția nu mai găsește disponibilitate pe datele solicitate de clienți, vine în ajutorul acestora cu perioade alternative de călătorie.

„Anul acesta am observat o creștere substanțială a cererii pentru oferte last minute, în special în ultimele luni. Deși, într-adevăr, Turcia a început să fie înlocuită cu destinații din Grecia, Spania și Portugalia, Antalya rămâne în preferințele turiștilor Paravion. Astfel, cele mai căutate destinații estivale last minute sunt, anul acesta, Zakynthos, Mykonos, Lefkada, Rhodos, Skiathos, Mallorca, majoritatea dorite de turiștii de până în 35 de ani. Cei cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, aleg cu precădere Creta, Corfu, Thassos și Antalya”, declară Remus Vișan, Director General al Paravion.

Iar dacă cei mai tineri alocă un buget mediu de circa 700 euro, suficient pentru transport cu avionul dus-întors, cazare cu demipensiune sau all inclusive pentru 2 persoane, seniorii cheltuiesc, în medie, 800 euro pentru o vacanță în doi cu aceleași facilități incluse.
Potrivit datelor Paravion, anul acesta circa 20% din pachetele last minute comercializate de agenție au fost achiziționate de turiștii români cu vârste între 35 și 50 de ani.