- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Hotelierii din Capitala scad tarifele la cazare pentru a face fata concurentei

14 Apr, 00:01 • elena.olteanu
Hotelierii din Capitala au inceput scaderea tarifelor pentru a face fata concurentei si a atrage cat mai multi clienti, in contextul economic actual, insa unii reprezentanti din domeniu sustin ca in ciuda cresterii gradului de ocupare, veniturile per total vor scadea.
Hotelierii din Capitala scad tarifele la cazare pentru a face fata concurentei

Cele mai mari scaderi de tarife pe piata hoteliera din tara se observa la unitatile clasificate la 4 si 5 stele, potrivit lui Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Tot acesta a declarat ca numarul turistilor din Capitala a scazut cu 15-20% in primele 3 luni ale acestui an, comparativ cu primele 3 luni din 2008.

Reprezentantii industriei hoteliere, care au participat recent la forumul Hotel Investment Forum, organizat de Evensys, au declarat ca masura de scadere a tarifelor adoptata de hotelieri pentru a mentine gradul de ocupare nu este benefica pentru business.

Totusi, hotelul Marshal din Capitala a scazut tarifele de la inceputul anului in medie cu 35%, pentru a face fata concurentei, in contextul economic actual, a declarat pentru DailyBusiness.ro Ion Antonescu, directorul general al hotelului.

„Camera dubla costa 135 de euro pe noapte, iar acum am redus-o la 90 de euro pe noapte. Camera single avea un pret pe noapte de 125 euro si noul pret este acum de 80 de euro pe noapte. Am redus tarifele pentru a face fata concurentei”, a spus Antonescu.

Gradul de ocupare al hotelului in primul trimestru din 2009 a fost de 65%, in crestere fata de anul trecut, pe fondul scaderii tarifelor.

Cu toate aceastea, veniturile din cazari au scazut in primul trimestru din acest an, insa pierderea cauzata de hotel a fost acoperita de restaurant, business-ul per total inregistrand o crestere.

„Partea de cazare a inregistrat scaderi, insa restaurantul mi-a acoperit pierderea si in total am crescut in primele 3 luni ale acestui an cu 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut”, a mai spus Antonescu.

Hotelul are o capacitate de 30 de camere si este clasificat la 4 stele, iar restaurantul are 116 locuri. Ambele unitati au fost inaugurate in vara anului 2007, dupa o investitie de 2,5 mil. euro.

O strategie asemanatoare a adoptat si boutique hotelul Tiny Club din Capitala, care functioneaza in prezent cu 21 de camere, urmand ca in cateva saptamani sa se deschida si o parte din noua aripa, care va insuma 70 de camere.

„Odata cu deschiderea noii aripi, hotelul va fi reclasificat la 4 stele (in prezent avand 3) si vom pastra aceleasi tarife. Practic, vom oferi servicii de 4 stele, la pret de 3 stele”, a declarat Valentin Onescu, directorul general al hotelului, precizand ca in contextul economic actual, se observa o migrare a clientilor de 5 stele catre de 4 stele, cu un standard mai ridicat.

Pe fondul mentinerii tarifelor, hotelul mizeaza pe o crestere a gradului de ocupare, care a fost in primele luni ale acestui an de aproximativ 70%. De asemenea, Onescu sustine ca si veniturile hotelului vor creste ca urmare a cresterii capacitatii.