Turism

Japonezii au propus refacerea plajelor Mamaia Sud si Eforie Nord cu 44 mil.euro

09 Mar, 16:09 • Redactia DailyBusiness
Costurile reabilitarii plajelor Mamaia Sud si Eforie Nord se vor ridica la 44 de milioane de euro, daca Ministerul Mediului va decide sa adopte proiectul propus de specialistii Agentiei pentru Cooperare Internationala din Japonia (JICA).
Japonezii au propus refacerea plajelor Mamaia Sud si Eforie Nord cu 44 mil.euro

JICA a furnizat planul de reabilitare a plajelor romanesti, cuprinse intre Navodari si Vama Veche, pentru a combate efectele de eroziune. Prima urgenta o reprezinta lucrarile de protectie si innisipare a plajei Mamaia Sud, cuprinsa intre hotelurile Parc si Doina, conform studiului citat de NewsIn.

Aceasta zona de plaja are in unele locuri o latime de doar 10 metri, iar viteza de eroziune este de circa 2 metri pe an.

Specialistii japonezi au propus innisiparea plajei cu un aport de 224.000 de metri cubi de nisip, pe o lungime de 1,2 kilometri, fapt care va aduce un plus de sase hectare de plaja. In paralel, trebuie reabilitate doua diguri „sparge-val”, pentru a se limita actiunea agresiva a marii. Costurile pentru plaja Mamaia Sud se vor ridica la 11,53 mil. euro.

Plaja de la Eforie Nord, cuprinsa intre hotelul Steaua de Mare si portul turistic are nevoie de lucrari mai ample, care implica aducerea a 467.000 de metri cubi de nisip, tot pe o lungime de 1,2 kilometri, fapt ce va genera un plus de 12 hectare de plaja.

De asemenea, un dig de tip jetela (perpendicular pe tarm) va trebui prelungit cu 60 de metri in mare, iar lucrarile trebuie sa prevada si amenajarea a doua diguri tip sparge-val submerse, in dreptul sectorului de plaja. Costul aceste operatiuni este evaluat la 28,72 milioane de euro.

Specialistii japonezi au estimat ca lucrarile la Mamaia Sud si Eforie Nord ar putea incepe in vara anului 2008 si ca lucrarile vor dura in medie circa un an si jumatate, pe fiecare sector de plaja.

Proiectul va fi dezbatut public la sfarsitul lunii martie.