- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Linia aeriana Air Moldova si 3 CET-uri de peste Prut ar putea fi privatizate

30 Jun, 10:56 • Redactia DailyBusiness
Autoritatile de la Chisinau vor sa scoata la privatizare cateva intreprinderi de stat pe care initial le pastrasera prin lege in proprietatea statului. printre acestea, 3 centrale de termoficare, de care s-a aratat interesata compania rusa Gazprom, si linia aeriana Air Moldova.
Linia aeriana Air Moldova si 3 CET-uri de peste Prut ar putea fi privatizate

Parlamentul Republicii Moldova va examina la 4 iulie un proiect de modificare a Legii privind administrarea si deetatizarea proprietatii publice din 4 mai 2007, lege care stabilea o lista a intreprinderilor ce nu pot fi supuse privatizarii.

Prin modificarile mentionate se prevede excluderea din aceasta lista a 3 CET-uri din Moldova (doua din Chisinau si unul din Balti), a companiei aeriene Air Moldova, precum si a complexului hotelier „Codru”, informeaza portalul Interlic, citat de NewsIn.

Autorii proiectului de lege motiveaza scoaterea la vanzare a CET-urilor prin faptul ca in prezent, Moldova nu dispune de suficiente capacitati de generare a energiei electrice pe partea dreapta a Nistrului, fapt ce duce la dependenta directa a tarii de sursele energetice externe, in special de energia electrica importata din Ucraina.

„In aceste conditii, apare stringenta necesitate de a extinde capacitatile de generare a energiei electrice, in special prin asigurarea modernizarii utilajului existent, utilizarii mai eficiente a materiei prime in cadrul centralelor electrice de termoficare”, se arata in nota explicativa a proiectului de lege.

„In vederea solutionarii problemei abordate, este necesara atragerea investitiilor private in capacitatile de generare a energiei electrice, fapt ce va contribui la asigurarea securitatii energetice a tarii si reducerea dependentei acesteia de sursele energetice externe”, mai precizeaza documentul.

In ceea ce priveste privatizarea companiei aeriene Air Moldova, autorii proiectului de lege mentioneaza ca in majoritatea tarilor europene companiile care activeaza in segmentul transportului aerian sunt private si in conditiile concurentei dure, sunt nevoite fie sa renoveze permanent parcul de aeronave (dar insuficienta mijloacelor financiare proprii nu permite aceasta), fie sa se reprofileze in companii de tip low-cost.

De asemenea, autorii proiectului admit ca dezvoltarea sectorului hotelier in Republica Moldova lasa de dorit: inca nu sunt prezenti reprezentanti ai retelelor hoteliere cu renume mondial. In acelasi timp, statul mentine in proprietate unele hoteluri, avind posibilitati destul de modeste pentru renovarea acestora si asigurarea unui nivel inalt de calitate.

„Astfel, consideram oportun ca in dezvoltarea retelelor hoteliere, accentul sa fie pus pe atragerea capitalului privat”, spun initiatorii proiectului.

Anterior, Anatoli Podmisalski, reprezentantul concernului Gazprom, declarase ca Gazprom intentioneaza sa obtina pachetele de control ale celor trei CET din Moldova.

Anul trecut, Gazprom a transmis spre examinare Guvernului Moldovei ofertele investitionale privind conditiile de participare a concernului de gaze la cele 3 CET-uri din Moldova – CET-1, CET-2 (Chisinau) si CET-Nord (Balti). Anatoli Podmisalski a spus ca Moldovei i-au fost transmise ofertele, studiile de fezabilitate si schema participarii Gazpromului la cele trei CET-uri.

El a subliniat ca Gazprom este interesat in obtinerea cel putin a pachetelor de control ale intreprinderilor, care constituie cei mai mari datornici la plata gazelor ruse.

Reprezentantul Gazprom nu a exclus posibilitatea ca pachetul de control al actiunilor celor trei CET-uri sa fie transmise concernului in contul datoriilor existente la gaze. Podmisalski ia in calcul, totodata, si varianta achizitionarii lor contra bani.

Cele 3 CET-uri au fost incluse in lista intreprinderilor ce nu pot fi privatizate prin adoptarea, la 4 mai 2007, a legii mentionate.

Conform legislatiei anterioare, majoritatea dintre aceste intreprinderi urmau a fi privatizate si au fost incluse in programul de privatizare.

La 4 mai 2007, in lista intreprinderilor din Moldova ce nu pot fi privatizate au fost incluse RED-Nord (Balti), RED Nord-Vest (Donduseni), CET-1 (Chisinau), CET-2 (Chisinau), CET-.Nord (Balti), Termocom (Chisinau), Moldelectrica (Chisinau), Moldtranselectro (Chisinau), centrala hidroelectrica de la Costesti, precum si pachetul de 35,330% din actiunile Guvernului Moldovei la Moldovagaz SA.

In total, in lista au fost incluse peste 250 de obiective din diferite sectoare ale economiei -sectorul termoenergetic, al vinificatiei, agriculturii si silviculturii, constructiilor, aviatiei si alte sectoare.