- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Low-costul, lovit de criza: Blue Air renunta la noi destinatii si trimite o parte din personal in somaj

02 Sep, 14:52 • razvan.codorean
Compania aeriana low cost Blue Air va renunta in acest an la lansarea unor noi destinatii, va reduce frecventa zborurilor si va da afara o parte din piloti si stewardese.
Low-costul, lovit de criza: Blue Air renunta la noi destinatii si trimite o parte din personal in somaj

Decizia a fost luata pe fondul scaderii numarului de pasageri. Directorul general al operatorului low-cost, Sherif Ussama, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca situatia din piata este dificil, iar procesul de restructurare este menit sa evite pierderile operationale.

Blue Air a renuntat la 4 din cele 11 avioane si va inchide bazele de operare din Sibiu si Larnaca. In plus, compania nu va mai lansa destinatii noi si va reduce frecventa de zbor pe destinatiile existente.

„Situatia pe piata este dificila, la fiecare trei luni se schimba previziunile in ceea ce priveste pierderile operatorilor aerieni si aici este inclusa si Romania, deci si Blue Air”, a explicat Ussama.

Veniturile din chartere, sub estimari

Criza de la Blue Air a fost amplificata de veniturile sub asteptari inregistrate in aceasta vara. Gheorghe Racaru, directorul de strategie al companiei, a declarat, marti, ca veniturile din chartere au scazut in acest an la 3-4 milioane de euro, fata de 10 milioane euro in 2008.

El a explicat aceasta situatie prin faptul ca multi tur-operatori nu au mai riscat sa angajeze chartere fara sa aiba cursele ocupate la maxim, iar din acest motiv, multe au fost anulate, iar turistii au fost trimisi la destinatie cu curse de linie.

Blue Air a fost nevoita, tocmai din lipsa de pasageri, sa anuleze in aceasta luna trei zboruri din Arad, Cluj-Napoca si Timisoara spre Bucuresti.

”Avem o presiune pe gradul de ocupare al avioanelor. Din acest motiv, impreuna cu conducerea companiei si cu partenerii de afaceri, am cazut de acord sa reducem din capacitate. In acelasi timp, reducand din capacitate, putem opera cu capacitate mai mica mentinand frecventele pe anumite destinatii”, a declarat Racaru.

Disponibilizari la Blue Air

Urmare a procesului de restructurare, Blue Air va renunta si la o parte din personal, fara insa a preciza numarul persoanelor concediate. Compania aeriana are, in prezent, 780 de angajati.

Managerul de la Blue Air estimeaza ca strategia de restructurare va duce la o crestere a profitului. Operatorul aerian a incheiat primul semestru cu venituri mai mari cu 10% fata de perioada similara a anului trecut.

Numarul pasagerilor a crescut cu 41%, iar gradul de ocupare a aeronavelor a fost de 75%. In ciuda datelor pozitive inregistrate in primul semestru, oficialii Blue Air estimeaza ca a doua parte a anului va aduce rezultate mai putin convingatoare.
[quote=Sherif Ussama, manager Blue Air]Semestrul 2 nu pare promitator, vom avea o estimare dupa ce vom incheia planul de restructurare[/quote]
Blue Air, companie detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, opereaza peste 50 de rute europene, in 14 state, cu o flota de 11 aeronave.

Compania a transportat anul trecut 1,8 milioane de pasageri.

Compania aeriana Blue Air a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 140 milioane de euro, iar pentru acest an mizeaza pe venituri de 200 milioane euro.