Turism

Motoare de avion produse in premiera cu imprimanta 3D

26 Feb, 11:49 • Redactia DailyBusiness
Cercetatorii australieni au anuntat joi ca au fabricat in premiera mondiala doua motoare cu reactie prin imprimare tridimensionala, starnind interesul marilor corporatii internationale, informeaza agentia AFP.
Motoare de avion produse in premiera cu imprimanta 3D

Cutia de viteze — replica a motoarelor cu turbina pe gaz ale companiei aeronautice franceze Safran, pe care le furnizeaza producatorilor de avioane Airbus si Boeing — demonstreaza potentialul de imprimare 3D de a produce componente de inalta calitate, considera cercetatorii de la Universitatea Monash din Melbourne.

„Cel mai important lucru este ca cei mai importanti producatori si companii de inginerie, cum ar fi Airbus si Safran, sa recunoasca faptul ca echipamentul care poate fi conceput folosind metal imprimat este de calitate aeronautica”, a declarat pentru AFP Ian Smith, membru al echipei stiintifice de productie.

„Aceasta este o tehnologie destul de perturbatoare. Am vazut multe lucruri care se intampla in domeniul produselor din plastic si din polimeri, dar ceea ce este interesant este faptul ca acum ne referim la metale si la metale usoare, cum ar fi titanul, nichelul si aluminiul”, a mai spus sursa citata de Agerpres.

Inventata in anii 1980, imprimarea 3D poate produce strat cu strat un obiect solid, dupa un fisier 3D. Acest sistem utilizeaza un proces de fabricatie prin adaugare, constand in injectarea si solidificarea materialelor, plastic sau metal.

Wu Xinhua de la Universitatea Monash a declarat ca echipa sa a lucrat un an la acest proiect, creand motorul prin demontarea bucata cu bucata a pieselor dintr-un exemplar vechi si scanarea fiecarei componente.

Unul dintre motoare este expus in prezent la Australian International Airshow din Melbourne, iar celalalt este la Toulouse la sediul companiei franceze Microturbo, specializata in turbine pe gaz de mica putere.

Wu Xinhua si echipa sa de la Universitatea Monash au demonstrat maiestria lor in productia prin adaugare in metal”, a declarat Jean-François Rideau, responsabil de cercetare si tehnologie la Microturbo.

Cercetatorii considera ca tehnologia ar putea fi folosita pentru a construi rapid si ieftin prototipuri si componente personalizate.

Imprimantele 3D in metale pot fi, de asemenea, utilizate in industria biomedicala pentru crearea de proteze sau echipamente medicale.