- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Nou regulament pentru turişti şi administratorii pârtiilor de schi. Guvernul a crescut amenzile pentru cei ce încalcă regulile

05 Nov, 21:08 • Russo George
Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri o hotărâre de modificare a HG nr. 263/2001, care reglementează amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor de schi şi a traseelor pentru agrement.
Nou regulament pentru turişti şi administratorii pârtiilor de schi. Guvernul a crescut amenzile pentru cei ce încalcă regulile

Decizia de actualizare a legislației privind domeniile de schi a fost luată după o analiză amănunţită şi în vederea garantării siguranţei practicanţilor sporturilor de iarnă, a explicat Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

„Singuranța tuturor celor care practică sporturi de iarnă pe pârtiile din România trebuie să primeze! În perspectiva următorului sezon turistic, atunci când o mare parte dintre români, dar și străini vor alege să își petreacă vacanțele în destinațiile locale, la munte, am făcut o analiză a legislației specifice pentru omologarea pârtiilor și traseelor de schi, din care a reieșit necesitatea actualizării acesteia, respectiv a unor condiții de securitate.

Alături de viitoarele investiții pe care le vom finanța, noile măsuri contribuie la una dintre prioritățile asumate, în calitate de ministru liberal, respectiv dezvoltarea domeniului schiabil”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, potrivit Alba24.

Pe lângă creşterea cuantumului amenzilor pentru încălcări ale regulamentelor, noile prevederi reglementează accesul persoanelor cu nevoi speciale pe pârtiile de schi, cu referire la echipamentul acestora.

„Prevenția definește activitățile de control în turism, realizate de minister; ne dorim un mediu de afaceri sănătos și performant. Tocmai din aceste motive am ales calea îndrumării operatorilor economici, ca principal punct de interes, în scopul armonizării la nivel național a bunelor practici. Însă, acolo unde nu există înțelegere, trebuie să fim fermi, în special atunci când vorbim despre siguranța turiștilor”, a mai spus ministrul.

Noul act normativ mai prevede, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate din partea administratorilor, posibilitatea aplicării sancţiunii contravenţionale de retragere a certificatului de omologare a pârtiei, pe lângă amenda contravenţională.

Conform noilor prevederi, „accesul pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului şi snowboard-ului sau fără echipament adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale” constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Sancțiuni similare se primesc și pentru „accesul sau circulaţia pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, fără drept, cu excepţia celor aparţinând serviciilor publice Salvamont, serviciilor de ambulanţă, poliţie, jandarmi, pompieri”.

Noile reglementări pentru administratorii pârtiilor de schi

Situațiile în care proprietarii pârtiilor riscă amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Conform noilor prevederi, constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

a) exploatarea pârtiilor şi a traseelor de schi pentru agrement fără a fi omologate;

b) neasigurarea indicatoarelor de semnalizare, a balizelor şi a mijloacelor de protecţie în locurile şi la obstacolele periculoase;

c) neluarea măsurilor de interdicţie, totală sau parţială, a accesului pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement, în caz de ceaţă, viscol sau în cazul pericolului de declanşare a avalanşelor, precum şi în cazul utilizării acestora pentru antrenamente şi competiţii sportive;

d) efectuarea de lucrări pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement omologate, altele decât cele prevăzute în studiile şi proiectele de amenajare autorizate;

e) utilizarea pentru păşunat a pârtiilor şi a traseelor de schi pentru agrement omologate;

f) neasigurarea postului de prim ajutor pe pârtiile de schi pentru agrement omologate;

g) accesul sau circulaţia pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, fără drept, cu excepţia celor aparţinând serviciilor publice Salvamont, serviciilor de ambulanţă, poliţie, jandarmi, pompieri, precum şi altele asemenea.

Noua hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Cât o să ne coste sărbătorile de anul acesta? Bucureștiul se pregătește de sărbătoare! Primăria a început montarea instalațiilor de Crăciun