- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Numarul turistilor veniti din Republica Moldova ar putea creste cu 30%

10 Apr, 13:09 • Redactia DailyBusiness
Numarul turistilor moldoveni care vin in Romania ar putea creste cu circa 20-30 % in 2008, ajungand la aproximativ 20.000 de persoane, potrivit reprezentantilor targului de turism de la Chisinau "Tourism.Leisure.Hotels.2008".
Numarul turistilor veniti din Republica Moldova ar putea creste cu 30%

In 2007, circa 15.700 de moldoveni au vizitat Romania, care ocupa locul 3 in topul tarilor de destinatie, dupa Turcia si Ucraina, a spus Nicolae Platon, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, 96.500 de persoane din Republica Moldova au practicat in 2007 turism international, numar in crestere cu aproape 10.000 de persoane fata de anul precedent. Platon estimeaza ca numarul acestora va depasi 100.000 in acest an.

Conform datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, incasarile totale din activitatea de turism, inregistrate in 2007, au fost de 412 milioane lei moldovenesti (circa 24 mil. euro), iar profitul inregistrat a fost de aproximativ 40 milioane lei moldovenesti (2,3 mil. euro)

„Cred ca numarul moldovenilor care vor vizita Romania in 2008 va creste cu circa 20-30% in 2008 ca urmare a maririi numarului de ghisee ale Consulatului Roman care acorda vize”, a declarat Mariana Iuga, seful Biroului de Promovare si Informare Turistica al Romaniei in Republica Moldova.

„Litoralul romanesc va fi un punct de atractie important in acest an, mai ales ca Bulgaria a decis sa majoreze taxa de viza, de la 25 de dolari la 55 de dolari, in timp ce Romania acorda vizele gratuit”, a adaugat Mariana Iuga.

Potrivit reprezentantilor targului de turism de la Chisinau, cele mai cautate regiuni din Romania, de catre moldoveni, sunt Valea Prahovei, zona Bran-Moeciu, statiunile baleno-climaterice si litoralul. In ceea ce priveste preferintele romanilor care viziteaza Republica Moldova, acestea sunt Orheiul Vechi, cramele, Chisinaul si mediul rural.

„Schimbul de turisti dintre cele doua state arata cam asa: la un turist roman care vine in Moldova pleaca in Romania alte cinci persoane. Marea majoritate a romanilor vin in Moldova pentru afaceri si viziteaza Oreheiul Vechi, cramele si fac evident turul Chisinaului”, a precizat Nicolae Platon, presedintele asociatiei de profil din Republica Moldova.

Artur Cozma, ministrul Culturii si Turismului al Republicii Moldova, a declarat ca pentru dezvoltarea turismului in tara sa este necesara imbunatatirea infrastructurii.

Adrian Voican, reprezentantul agentiei Bibi Touring, estimeaza ca preturile pentru litoralul romanesc in 2008 pot porni de la 100 de lei pentru un sejur de cinci zile si se pot ridica la 200 de euro pe seara.

„Speram sa atragem multi turisti pe litoralul romanesc. La ora actuala, litoralul este cel mai dezvoltat in functie de locurile de cazare, iar acest fapt poate fi un avantaj in atragerea de turisti moldoveni, mai ales ca anul acesta va fi mai scump pentru ei sa mearga in Bulgaria”, a spus Adrian Voican.

„Daca e sa fim extremisti, putem sa gasim sejururi de cinci zile pe litoral cu 100 de lei la locatii de o stea. De asemenea, putem sa gasim camere la 100-200 de euro pe seara, all-inclusive, cu acces la centre sportive, spa, piscina, servicii diverse”, a adaugat Voican.

„Tourism.Leisure.Hotels.2008” este cea de-a XIII-a editie a targului de la Chisinau. Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii si Turismului al Republicii Moldova si se desfasoara in perioada 9-12 aprilie.

La aceasta editie participa 160 de agenti economici din noua state, printre care Romania, Republica Moldova, Indonezia, Turcia, Ucraina si Grecia.