Turism

Obiceiuri enervante: Cum ii scot turistii din sarite pe localnici

27 Dec, 00:05 • valentin..nicolae
Cand ai vizitat un oras strain, te-ai simtit vreodata rusinat de comportamentul celorlalti turisti? Sau poate si tu te faci "vinovat" de mici gesturi care nu se incadreaza tocmai in cultura locala? Intr-adevar, este destul de greu sa iti asumi, imediat ce ai ajuns la destinatie, eticheta locului pe care il vizitezi, insa de multe ori turistii chiar ii enerveaza pe localnici prin diverse gesturi sau atitudini: de la mersul pe strada intr-o tinuta "golasa" la "dezamagiri" nejustificate.
Obiceiuri enervante: Cum ii scot turistii din sarite pe localnici

DailyBusiness va prezinta cateva obiceiuri prin care turistii ii „scot din sarite” pe localnici, obiceiuri nominalizate de diversi bloggeri de specialitate si comentatori, citati de Lonely Planet.

1. Londra. Turistii incearca sa foloseasca sistemul London Oyster utilizand bilete de hartie. Altfel spus, incearca sa scaneze biletele de hartie fie din nestiinta, fie pentru ca vor sa pacaleasca sistemul. London Oyster este un sistem de taxare digital pentru reteaua de transport in comun, ce presupune inlocuirea biletelor de hartie cu niste carduri si scanarea acestora la aparate speciale, un sistem asemanator cu cel utilizat astazi de RATB.

2. Barcelona. Turistii care se plimba pe Las Ramblas (cea mai populara artera pietonala din Barcelona) si in imprejurimi poarta doar costumele de baie pe care mai devreme le-au folosit ca sa intre in mare.

3. Copenhaga. Turistii care vin sa vada statuia Micii Sirene sunt dezamagiti de cat de mica este aceasta statuie si isi exprima dezamagirea, suparandu-i astfel pe localnici. Avand in vedere ca se numeste Mica Sirena, nu ar trebui sa fie chiar o surpriza.

4. Moscova. Iti dai seama imediat care sunt turistii din cauza zambetelor. Aceasta „buna dispozitie”  ii enerveaza pe multi dintre moscoviti.

5. Bali. Aici turistii merg in costumatia de plaja la banci sau mall-uri, iar unii dintre ei merg asa chiar si cu scuter-ul. Oare asa fac si acasa la ei?!

6. Cairns, Queensland, Australia. Multi turisti considera ca este perfect normal sa mearga cu bicicletele pe mijlocul strazii. Insa localnicii nu apreciaza aceasta proprie regula de circulatie si prin urmare sa nu fiti surprinsi daca va claxoneaza, apostrofeaza sau chiar imping de pe biciclete.

7. Mumbai. Multi dintre cei care viziteaza acest oras se asigura ca nu rateaza „Gateway of India/Poarta Indiei”, insa de multe ori ei se refera la acest monument ca la „India Gate”, nume atribuit unui monument cu totul diferit, din Delhi.

8. In marile orase, turistii ocupa intreg trotuarul, in timp ce localnicii grabiti incearca sa ajunga si ei la munca ori acasa. Totodata, in micile orase de provincie, turistii sunt mereu indignati de faptul ca nu isi gasesc acolo ziarul sau postul de televiziune preferate.

Citeste mai multe pe LonelyPlanet si Silicon India.

Te invitam sa completezi lista cu propriile exemple.