- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Penalizarile platite de Boeing au dus la scaderea cu 19% a profitului net in T2

23 Jul, 17:44 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de avioane comerciale si militare Boeing a anuntat un profit net in scadere cu 19% in al doilea trimestru, pana la 853 mil. de dolari, fata de perioada similara a anului trecut, cand compania americana inregistrase un castig net de 1,05 mld. dolari, din cauza unor penalizari platite.
Penalizarile platite de Boeing au dus la scaderea cu 19% a profitului net in T2

In al doilea trimestru, producatorul american de avioane a fost obligat sa achite penalizari in valoare de 250 de milioane de dolari in urma intarzierii onorarii unei comenzi de avioane militare, conform Reuters.

Astfel, compania a intarziat cu 4 luni termenul de livrare a unor avioane de supraveghere Wedgetail catre Australia, iar oficialii Boeing avertizasera anterior cu privire la impactul pe care aceste penalizari le va avea asupra profitului companiei.

In al doilea trimestru, incasarile companiei au scazut cu putin sub asteptarile analistilor, de la o valoare estimata la 17,28 miliarde de dolari, la 16,96 de miliarde de dolari, in ciuda faptului ca Boeing a produs in acest trimestru cele mai multe avioane de la sfarsitul anului 2001, mentioneaza Reuters.

„Boeing a livrat in T2 cu 11% mai multe avioane decat in aceeasi perioada a anului trecut si si-a accelerat productia pentru a face fata cererilor pentru modelul 737, care consuma mult mai putin decat modelele similare”, a declarat James McNerney, directorul general al companiei.

Veniturile din vanzarea avioanelor comerciale au scazut cu 2% in al doilea trimestru comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, din cauza ca modelul 737, care a detinut o pondere mare in vanzari, este mai ieftin decat aeronavele mai mari ale producatorului.

In ceea ce priveste concurenta dintre Boeing si firma franceza rivala Airbus, deprecierea monedei americane cu 21% in acest an a fost in avantajul companiei americane, deoarece costurile companiei europene sunt calculate in euro, in timp ce vanzarile se realizeaza in dolari.

Boeing este al doilea producator mondial de aeronave comerciale , dupa Airbus. Compania obtine mai mult de jumatate din veniturile sale din contracte militare, iar aproximativ 59% din vanzarile de anul trecut au fost catre SUA.