Turism

Plajele inchiriate anul trecut au adus 20 mil. euro statului

05 Feb, 12:28 • Redactia DailyBusiness
Directia Apelor Romane Dobrogea-Litoral (DADL) a incheiat anul trecut contracte de inchiriere a sectoarelor de plaja in valoare de 68 de milioane de lei (20,29 milioane de euro).
Plajele inchiriate anul trecut au adus 20 mil. euro statului

Contractele de inchiriere au fost incheiate pe o perioada de 10 ani, in urma licitatiilor la care au participat mai multi agenti economici interesati de spatiul de pe plaja, a declarat Catalin Anton, purtator de cuvant al DADL, pentru DailyBusiness.

Suprafata totala de plaja administrata de DADL care poate fi inchiriata pe litoralul romanesc este de 1,7 milioane de metri patrati din care peste 64% au fost ocupati prin inchiriere anul trecut.

In general au fost vizate sectoarele din zonele cele mai profitabil economic precum Mamaia si Costinesti, Jupiter, Neptun etc, unde preturile de vanzare s-au situat intre 3 si 15 lei/metru patrat pe an.

Agentii economici pot folosi suprafetele doar pentru desfasurarea de activtati cu specific turistic: amenajari de beach-bar-uri, organizare de jocuri pe plaja, amplasarea de ambarcatiuni sau de umbrele fixe si de sezlonguri, fara a avea dreptul de a cere taxe de stationare de la turisti.

Printre investitorii care au inchiriat anul trecut sectoare de plaja se numara Perla Majestic, Vega si port operatorul Romned.

Cei 600.000 de metri patrati ramasi neinchiriati vor fi scosi anul acesta la licitatie iar oficialii se astepta sa obtina oferte de la investitori, cu toate ca preturile vor fi probabil mai mici. Sectoarele ramase neinchiriate se afla in sud, intre Olimp si Mangalia, dar si in nord, intre Mamaia si Navodari.

Veniturile generate de inchirierea plajelor vor fi distribuite bugetului de stat in proportie de 50%, cealalata jumatate revenind DADL pentru viitoare proiecte si investitii.