- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Plajele vor fi utilizate pe baza unor contracte de asociere intre hotelieri si autoritati

29 Apr, 10:57 • Redactia DailyBusiness
Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de marti, prin ordonanta de urgenta, modificarea reglementarilor privind utilizarea plajelor Marii Negre si controlul activitatilor desfasurate pe plaja, potrivit unui comunicat transmis marti de Ministerul Turismului.
Plajele vor fi utilizate pe baza unor contracte de asociere intre hotelieri si autoritati

Astfel, utilizarea plajelor se va face pe baza unor contracte de asociere intre hotelieri si autoritati, fara alti intermediari.

„Avand in vedere ca se apropie deschiderea oficiala a sezonului estival, era nevoie sa schimbam legislatia, in sensul utilizarii performante a plajelor in scop turistic. Vom reusi, in acest fel, eliminarea intermediarilor care existau intre stat si detinatorii de structuri de primire turistica in administrarea plajelor”, a declarat Elena Udrea, ministrul Turismului, la finalul sedintei de Guvern.

Potrivit noului act normativ, utilizarea plajelor in scop turistic se va face in baza unui contract de asociere cu titularul dreptului de administrare, Administratia Nationala Apele Romane (ANAP), prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral, pe perioada unui sezon estival.

Aceste contracte de asociere se pot incheia de catre operatorii economici care administreaza structuri de primire turistice, proprietarii sau administratorii de ansambluri rezidentiale, operatorii economici care desfasoara activitati de divertisment, agrement si sportive.

De asemenea, autoritatile administratiei publice din localitatile riverane Marii Negre, se pot asocia cu Administratia Nationala Apele Romane pentru maxim 20% din suprafata plajelor utilizate in scop turistic situate pe raza lor administrativ teritoriala.

Incheierea contractelor de asociere se va face in functie de o serie de criterii printre care se numara clasificarea structurii de primire turistice, incepand de la cinci la doua stele, situarea fata de plaja si numarul de locuri de cazare. Criteriile minime pentru utilizarea plajelor in scop turistic vor fi stabilite prin ordin al ministrului turismului.

Lucrarile de intretinere si ecologizare a plajelor vor fi realizate de ANAP, prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral. Lucrarile vor fi finantate atat din bugetul propriu al Administratiei, cat si din veniturile obtinute de la utilizatorii plajelor cu destinatie turistica, proportional cu suprafata utilizata.

Intretinerea si exploatarea plajelor neutilizate in scop turistic se va face de catre ANAP, prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral.

Motivele care au stat la baza acestui act normativ sunt disfunctionalitatile constatate cu privire la punerea in valoare a potentialului turistic natural al plajelor, in conditiile in care aceste zone sunt administrate de entitati care nu au ca obiect de activitate desfasurarea de activitati turistice.

De asemenea, inchirierea plajelor catre operatori privati care nu prestau servicii turistice a condus la imposibilitatea operatorilor de turism de a oferi servicii turistice integrate celor care vizitau litoralul romanesc al Marii Negre.

Ordonanta de urgenta adoptata marti a fost initiata de Ministerul Mediului si Ministerul Turismului.