Turism

Romania a atras doar 2.000 de turisti bulgari anul trecut

19 Mar, 15:27 • Redactia DailyBusiness
Numarul turistilor romani care au ales ca destinatie Bulgaria anul trecut a fost de aproape 200 de ori mai mare decat cel al cetatenilor bulgari care si-au petrecut vacanta in Romania, conform datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.
Romania a atras doar 2.000 de turisti bulgari anul trecut

Astfel, aproape 370.000 de romani au vizitat Bulgaria in calitate de turisti anul trecut, insa turismul romanesc a atras in aceeasi perioada doar circa 2.000 de cetateni bulgari.

Pe anul 2007, Bulgaria se asteapta la primirea a 5,6 milioane de turisti straini, ceea ce reprezinta o crestere de 10% fata de anul precedent, relateaza agentia de stiri bulgareasca BTA. Valoarea veniturilor din turism ale Bulgariei a depasit 2,06 miliarde de euro anul trecut.

Numarul turistilor straini atrasi de piata romaneasca a fost de 1,5 milioane in 2006, conform ANAT. Astfel, desi Bulgaria are o populatie de doua ori mai mica decat Romania, a reusit sa atraga anul trecut un numar de aproape patru ori mai mare de turisti straini.

Pentru Romania, ANAT estimeaza pentru acest an o crestere de aproximativ 20% a numarului de turisti straini, in special datorita proiectului „Sibiu – Capitala Europeana” si influxului de vizitatori de dupa aderarea la UE. Valoarea veniturilor din turism pe 2006 in Romania a fost de 1 miliard euro, conform lui Traian Badulescu, purtator de cuvant al ANAT.

Conform Direct-holidays.co.uk, una din cele mai mari companii de furnizare on-line de servicii turistice din Anglia, Bulgaria a oferit in anul 2006 cele mai ieftine vacante in Europa continentala, Borovets si Pamporovo fiind statiunile cele mai populare.

Un sejur de patru zile intr-un hotel de 3 stele in perioada iulie-august pe litoralul bulgaresc costa 80 de euro, in timp ce in Romania, tot pe litoral in aceeasi perioada a anului, acelasi sejur costa in jur de 250 euro, conform Direct-holidays.com.

Mai mult, turismul bulgar are capacitatea reala de a aduce bugetului tarii de la 8 la 10 miliarde euro pe an in urmatorii cativa ani, afirma presedintele Asociatiei de Restaurante si Hoteluri din Bulgaria, Blagoy Ragin, citat de Mediafax.

Intr-o lista ce include 124 de tari, lista elaborata de World Economic Forum, ce compara competitivitatea turismului intre tari, Bulgaria ocupa locul 54, in timp ce Romania se situeaza doar pe locul 76. Topul a avut in vedere indici precum siguranta, securitatea, igiena, protectia mediului inconjurator.