- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Romania ocupa locul 76 in clasamentul mondial al turismului

01 Mar, 17:12 • Redactia DailyBusiness
Romania ocupa pozitia 76 din 124 de tari in primul clasament mondial al turismului si calatoriilor, realizat de World Economic Forum (WEF), care masoara potentialul de dezvoltare al turismului in diferite tari.
Romania ocupa locul 76 in clasamentul mondial al turismului

„Indicele nu este un concurs de frumusete sau o apreciere a atractivitatii unei tari”, a declarat economistul World Economic Forum, Jennifer Blanke. „Din contra, indicele masoara factorii care fac atractiva dezvoltarea industriei turismului si calatoriilor in tarile respective”.

Romania, cu 3,91 puncte din 7 posibile, se situeaza intre Azerbaidjan si El Salvador, relateaza NewsIn.

Primele trei pozitii ale clasamentului sunt ocupate de Elvetia, Austria si Germania, in timp ce Angola, Burundi si Ciad se claseaza pe locurile 122, 123, respectiv 124, ultimul loc.

Indicele calculat de World Economic Forum (WEF) ia in calcul 13 categorii. Romania are avantaje competitive in doar sase categorii, in schimb toate cele 13 componente ale indicelui listeaza dezavantaje competitive ale turismului romanesc.

Romania sta cel mai bine la capitolul resurse naturale si culturale

Cele 13 categorii ale indicelui de tara au fost calculati folosind date din rapoartele anterioare ale unor institutii internationale si printr-un sondaj realizat de WEF. Respondentii sondajului sunt jucatori din piata de profil a tuturor tarilor incluse in top.

Romania sta cel mai bine la capitolul resurse naturale si culturale, unde ocupa pozitia 46 din 124 de tari evaluate, cu un scor de 4,64. Acest indice a tinut cont de influenta dioxidului de carbon asupra mediului si de numarul rezervatiilor nationale si al locurilor aflate sub protectia UNESCO.

Reglementarile si normele din turism au adus Romaniei locul 67 in lume si nota 4,61. Acest pilon al indicelui ia in calcul cerintele de viza pentru scopuri turistice si deschiderea respectivei tari pentru acorduri bilaterale de servicii de transport aerian.

Infrastructurile de transport aerian si terestru au note de 2,38 – locul 93 in lume, respectiv 3,01 – pozitia 77 in clasament. In domeniul aerian, WEF a luat in calcul numarul plecarilor de avioane la 1.000 de locuitori, densitatea aeroporturilor si numarul operatorilor aerieni cu prezenta in respectiva tara.

In privinta competitivitatii tarifelor din turismul romanesc, Romania se claseaza pe 87, cu scorul de 4,19. Competitivitatea tarifelor in lume a fost calculata de WEF in functie de taxele aeriene, paritatea puterii de cumparare si pretul combustibililor.

Romania ocupa locul 95 in lume in functie de volumul cheltuit de vizitatorii straini pe servicii turistice din tara, cu o nota de 4,43.

Indicele camerelor de hotel a afectat pozitia Romaniei la capitolul infrastructura

Din punct de vedere al infrastructurii turistice, Romania a primit nota 3,55 – locul 50 in lume.

WEF a tinut cont, in privinta infrastructurii turismului, de numarul camerelor hoteliere la 100 de locuitori, prezenta companiilor de inchiriat automobile si numarul ATM-urilor pentru cardurile de credit Visa.

Promovarea turismului romanesc a primit o nota de 3,45 si se claseaza pe locul 82 in lume. World Economic Forum a luat in calcul, pentru acest pilon al indicelui, ponderea in produsul intern brut a cheltuielilor guvernamentale pentru turism si calatorii.

Pentru promovarea turismului, institutia a mai tinut cont de prezenta respectivei tari la cele mai importante targuri internationale de turism.

Resursele umane ale Romaniei in domeniul turismului sunt pe locul 76 in lume, obtinand un punctaj de 4,96. Evaluarea resurselor umane a luat in calcul procentul populatiei cu educatie primara, secundara, prezenta si intampinarea unor boli precum HIV sau tuberculoza, dar si speranta de viata.

La capitolul siguranta si securitate, Romania se claseaza pe locul 72 in lume, cu scorul de 4,26.

Reglementarile de mediu este domeniul in care Romania se situeaza cel mai prost, locul 101 in lume, cu nota 3,31.
Sanatatea si igiena din turismul romanesc sunt pe locul 99 in lume si au un scor de 4,26. Aceasta componenta a indicelui tine cont de accesul la conditii sanitare bune, la apa potabila si de numarul de medici la 1.000 de locuitori.