Turism

Spania se pregateste de greva generala: 60% din zborurile Iberia si Air Nostrum au fost anulate

27 Mar, 09:16 • valentin..nicolae
Cel putin 60% din zborurile companiilor aeriene Iberia si Air Nostrum vor fi anulate in cursul grevei generale de joi din Spania. Sindicatele spaniole au facut apel la o greva generala pe 29 martie pentru a protesta fata de reforma muncii, pe care o considera "inutila, ineficienta si injusta".
Spania se pregateste de greva generala: 60% din zborurile Iberia si Air Nostrum au fost anulate

„Pentru Iberia, din 342 de zboruri prevazute, 222 au fost anulate”, a afirmat o purtatoare de cuvant a companiei.
La randul sau, Air Nostrum „a anulat 202 zboruri”, a declarat un purtator de cuvant, fara a fi in masura sa furnizeze numarul de zboruri prevazute initial. Pentru comparatie, 319 zboruri erau prevazute luni, a adaugat el, potrivit presei internationale.

Iberia afirma intr-un comunicat ca a „flexibilizat tarifele pentru a facilita, in masura posibilitatilor, schimbarea biletelor pentru clientii afectati de aceste anulari sau rambursarea acestora, daca nici o alta posibilitate nu ii satisface”.

Un acord privind serviciul minim in transportul aerian, incheiat intre principalele doua sindicate UGT si CCOO si Ministerul Dezvoltarii, prevede ca vor fi asigurate 10% din zborurile din peninsula si 50% din cele cu destinatie sau cu plecare din insulele Canare si Baleare.

Acordul prevede de asemenea asigurarea a 20% din zborurile spre sau dinspre alte tari europene si 40% din afara Europei.

Sindicatele spaniole au facut apel la greva pentru a protesta fata de reforma muncii, pe care o considera „inutila, ineficienta si injusta”, si politica de rigoare a Guvernului vizand reducerea deficitului public de la 8,5% din PIB la sfarsitul lui 2001, la 5,3% la sfarsitul lui 2012.

Iberia este compania aeriana nationala a Spaniei si face parte, impreuna cu Air Nostrum, din Iberia Group.