Turism

Strainii liciteaza masiv locuintele din Paris

31 Oct, 00:41 • Redactia DailyBusiness
Strainii se arata tot mai dornici sa investeasca in proprietatile imobiliare din capitala Frantei, lucru care ii ingrijoreaza pe localnici, relateaza presa internationala.
Strainii liciteaza masiv locuintele din Paris

O treime din apartamentele vandute anul trecut in cartierele centrale din Paris au fost achizitionate de cumparatori straini iar acest lucru este ingrijorator pentru ca sunt afectate negativ micile afaceri locale.

Camera Notarilor Publici din regiunea Ile de France, care include orasul Paris, a anuntat ca numarul cumparatorilor straini din domeniul imobiliar atinge nivelul de 8,1% din totalul cumparatorilor din acest sector, pe primele sase luni ale anului, cu aproximativ 3 procente mai mult decat in urma cu zece ani, relateaza NewsIn.

Procentul de cumparatori straini in zonele preferate de turisti, printre care se numara zona catedralei Notre Dame de Paris, a fost, insa, mult mai mare. Un numar de 34,3% dintre apartamentele vandute in acest an au fost achizitionate de cumparatori straini, ceea ce inseamna o crestere fata de nivelul de 19,8%, inregistrat in 1996, conform datelor transmise luna aceasta.

Printre cele mai cautate zone se numara Ile Saint Louis si Ile de la Cite, cele doua insule de pe fluviul Sena din centrul Parisului, ca si zona bulevardului Champs Elysees, respectiv Palais Royal sau Place Vendome, in apropiere de palatul Luvru.

[quote=D. Bertinotti, primar Arondisment IV Paris]Problema nu este ca aceste apartamente sunt cumparate de catre straini. Problema este ca ei nu locuiesc acolo[/quote]

Unul dintre agentii companiei de imobiliare Knight Franck, Jean-Philippe Roux, a declarat pentru publicatia franceza Le Parisien ca motivatia cumparatorilor nu este una rationala, ci una bazata pe aprecieri subiective. „Cumparatorii nu fac calcule bazate pe localizarea spatiului sau pe preturi, ei actioneaza dupa cum le dicteaza inima”, a apreciat Jean-Philippe Roux. De fapt, spune agentul, ei investesc in acele zone care i-au fermecat in calitate de turisti.

Cresterea exploziva a preturilor proprietatilor pariziene si concentratia mare de straini bogati in anumite zone ale orasului, dintre care cei mai multi isi lasa apartamentele nelocuite majoritatea timpului au indus temeri ca e posibil ca piata intreprinzatorilor locali sa fie afectata negativ.

In mai multe zone, cum este Ile Saint Louis, locul micilor afaceri particulare ca spalatorii, aprozare si puncte de difuzare a presei a fost luat de galerii de arta, magazine de decoratiuni interioare scumpe si mici magazine de produse de lux.

Principalii investitori straini sunt italieni, in proportie de 18,4%, americani, 11,3% si britanici, 10,5%. Datele raportului indica faptul ca acestia cumpara apartamente, in principal, ca spatii destinate petrecerii vacantelor.

In articolul din Le Parisien se noteaza ca un numar mare de apartamente raman nelocuite in cea mai mare parte a anului iar acest lucru confera zonelor in care se afla acestea aspectul unei statiuni in afara sezonului.

Primarul celui de-al patrulea arondisment parizian, Dominique Bertinotti, a declarat ca problema consta in faptul ca persoanele care cumpara aceste apartamente nu locuiesc in spatiile achizitionate. „Problema nu este ca aceste apartamente sunt cumparate de catre straini. Problema este ca ei nu locuiesc acolo”, a precizat Bertinotti.