- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Top 10 locatii pe cale de disparitie pe care trebuie sa le vizitezi

17 Nov, 10:01 • Redactia DailyBusiness
Locurile, la fel ca si animalele, pot fi pe cale de disparitie. Astfel, unele dintre cele mai uimitoare obiectivele turistice din lume dispar treptat. Oamenii de stiinta sustin ca schimbarile climatice afecteaza oceanele, recifele de corali, plajele si chiar orasele.
Top 10 locatii pe cale de disparitie pe care trebuie sa le vizitezi

Iata 10 locuri din lume, prezentate de Business Insider, care se afla la un pas de schimbare sau care sunt in pericol de a disparea cu totul. Daca aveti ocazia, nu ezitati sa le vizitati inainte de a fi prea tarziu.

Insula Pastelui – Chile

[img=4450]Foto: Andrzej Gibasiewicz/Shutterstock[/img]Teritoriu special al statului Chile, anexat in 1888, Insula Pastelui este faimoasa pentru cele 887 de statui monumentale, denumite „moai”, statui create de catre primii locuitori ai insulei din cenusa vulcanica. Acestea sunt amenintate de dezvoltarea moderna a insulei.

Insula Pastelui este situata la peste 3.000 kilometri sud-vest de Insulele Galapagos si la 4.200 kilometri departare vest de Chile. Insula are o populatie de doar 5.000 de oameni, din care jumatate sunt Rapa Nui (bastinasi).

Dezvoltarile recente, precum deschiderea unui eco-resort de lux  de anul trecut, au ingrijorat localnicii in ceea ce priveste afluxul de turisti.

Antarctica

[img=4451]Foto: fivepointsix/Shutterstock[/img]Potrivit NASA, continentul inghetat de la Polul Sud este in proces de dezghetare. Chiar daca este departe momentul in care Antarctica se va „topi”, eforturile depuse sunt pentru a minimiza impactul turismului asupra mediului.   

Spre exemplu, vasele de croaziera care transporta mai mult de 500 de pasageri nu mai au voie sa navigheze in stramtori.

Viziteaza Antarctica pentru a vedea peisajele incredibil de salbatice, straturile imense de gheata si lanturile muntoase deosebite.

Machu Picchu si Choquequirao – Peru

[img=4452]Foto: agap/Shutterstock[/img]Dezvoltarea va afecta foarte mult ceea ce a ramas din civilizatia antica a  Choquequirao, cunoscut si sub numele de „celalalt Machu Picchu”. Guvernul peruan a anuntat recent construirea unei telecabine care va parcurge o distanta de 3 mile (aproape 5 km) pana la orasul Choquequirao.

Ca urmare, turismul va exploda, de la cinci vizitatori pe zi, la 3.000 cand se inaugura telecabina, in 2015. Intentia autoritatilor este de a usura povara pe Machu Picchu – cetatea pierduta a incasilor, care limiteaza deja vizitatorii la 2.500 pe zi.

O calatorie spre oricare dintre aceste doua orase antice va permite vizitatorilor sa vada peisaje montane uimitoare si arhitectura veche impresionanta.

Marea Bariera de Corali – Australia

[img=4454]Foto: Johncarnemolla/Dreamstime.com[/img]Marea Bariera de Corali gazduieste cel mai mare recif de corali din lume, care se intinde pe o distanta de aproximativ 2.600 km de-a lungul coastei Queensland (Australia). Cuprinde aproximativ 3000 de recife si 900 de insule.

Cunoscuta ca un loc foarte cautat de pasionatii de scufundari, Marea Bariera de Corali sufera din cauza cresterea temperaturii oceanului, poluarea apei si de pe urma pescuitului.

Potrivit Comitetului interguvernamental privind schimbarile climatice, rata de dezintegrare a recifului de 7.000 de ani este fara precedent. Unii oameni de stiinta spun ca acesta ar putea sa dispara in urmatorii 40 de ani.

Cu o gama unica si spectaculoasa de corali, pesti si alte forme de vietuitoare marine, turistii ar trebui sa puna acest acest loc pe lista lor calatorii.

Marea Bariera de Corali se afla in patrimoniul mondial al UNESCO.

Tibet

[img=4455]Foto:Hung Chung Chih/Shutterstock[/img]Situata pe culmile inalte ale muntilor Himalaya, cultura tibetana si-a inceput declinul inca din 1950, perioada in care tara a fost invadata si ocupata de catre chinezi. In ciuda eforturilor unor activisti cunoscuti – Richard Gere si Dalai Lama – de a elibera Tibetul de ocupatia chineza, limba si traditiile tibetane dispar din ce in ce mai repede.

Pentru a-si intari autoritatea in zona, guvernul chinez blocheaza accesul turistilor din cand in cand. Daca se intampla sa nimeriti in aceasta tara la timpul potrivit, atunci nu ratati Palatul Potala sau vizitati mareata Manastire Ganden.

Citeste pe Business Insider despre celelalte 5 locatii pe care trebuie sa le vizitezi inainte sa dispara: 

– Muntele Kilimanjaro din Africa 
– insulele Culebra si Vieques din largul coastei de est a Puerto Rico 
– Marea Moarta 
– Taj Mahal – un monument din orasul Agra, India 
– Venetia, Italia

Vezi si:
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-turism/pat-in-cavou-sau-glob-de-sticla-cele-mai-ciudate-hoteluri-din-lume-95199/]Pat in cavou sau glob de sticla. Cele mai ciudate hoteluri din lume[/url]
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-turism/top-5-destinatii-din-austria-preferate-de-turistii-romani-pentru-perioada-de-iarna-94325/]Top 5 destinatii din Austria preferate de turistii romani pentru perioada de iarna[/url]